čtvrtek 9. června 2022

Pivovar Černá Hora


 ● 1298 - Dle listiny ze 16. července 1298 byl komoří Matouš z Černé Hory svědkem templářského obřadu, kdy se Eberhard ze Steindorfu zříká svých práv na statky v Dobřínsku a Petrovicích a postupuje část svých majetků templářskému řádu na Templštejně. Při tomto obřadě postupování kostelního práva se pilo takové pivo, jež svými povozy dopraviti nechal Matouš z Černé Hory. Tudíž pivem černohorským byl obřad stvrzen. 

● 1308 - Do pivovarské templářské historie se zapsal nejenom Matouš z Černé Hory, ale i templář Hartleb II z Boskovic, který byl pasován roku 1308 templářem a který svému řádu přinesl hrad Černá Hora a pivovar věnem. Proto Pivovar Černá Hora byl svého času pivovarem templářským BRAXATORIUM TEMPLARIORUM IN MONTE NIGRO. 

● 1355 - Pivovar Černá Hora, jako pivovar vrchnostenský, patřil odnepaměti ke zdejšímu panství. Pivovarnictví v černohorském kraji připomínaly šenky a chalupy také v roce 1355. Tehdy se zde vařilo piva mnoho v pivovarech sousedských, ale hlavně v pivovaru vrchnostenském. 

● 1530 - První písemná zmínka o pivovaru Černá Hora pochází z roku 1530, kdy panství Černou Horu vlastnili bratři Tas a Jaroslav Černohorský z Boskovic. V jejich společné majetkové smlouvě z roku 1530 je zmínka o existenci panského pivovaru Černá Hora. 

● 1550 - Výslovně je existence panského pivovaru Černá Hora doložena ke dni sv. Tří Králů roku 1550, kdy sestry Černohorské z Boskovic a v Černé Hoře prodávaly Černohorské panství svému strýci Václavu z Boskovic a na Bučovicích. Tehdy statek zahrnoval i mimo jiné pivovar s mýtem. 

● 1597 - Po smrti posledního mužského potomka pánů z Boskovic Jana Šembery Černohorského z Boskovic, přechází celé panství, včetně pivovaru do rukou Lichtenštejnů.

 ● 1680 - Za časů Karla Eusebia z Lichtenštejna byl zastaralý pivovar Černá Hora důkladně opraven. 

● 1712 - Po smrti Jana Adama Ondřeje z Lichtenštejna připadla Černá Hora jeho tehdy čtrnáctileté dceři Dominice. Ta se v roce 1719 provdala za knížete z Auerspergu, čímž Černá Hora přešla v držení rodu Auerspergů. 

● 1802 - 4. května 1802 přišla pro pivovar pohroma, když v důsledku požáru vzniklého v palírně vyhořel. Je pravděpodobné, že v tehdejších těžkých poměrech za napoleonských válek trvalo delší dobu, než byl provoz v pivovaru obnoven. 

● 1830 - Černá Hora se stává majetkem pánů z Geislernu. 

● 1842 - Po smrti vdovy Josefy z Geislernu se Černá Hora dostala do vlastnictví rodu z Nebel–Türkheimu. 

● 1857 - Panství Černá Hora i s pivovarem kupuje Henrietta, svobodná paní Pereira-Arnsteinová. 

● 1859 - Velkostatek i s pivovarem přechází na Henriettinu dceru Floru, a tím zároveň i na rod Friesů, neboť Flora byla provdána za hraběte Mořice Friese. V šedesátých letech 19. století se pivovar (včetně pivovarské hospody a palírny) dostává poprvé ve své historii do nájmu, a to Maxmiliánu Polákovi, jehož otec měl již dříve v nájmu černohorskou palírnu. Polák měl pivovar v nájmu až do roku 1873, kdy se odstěhoval do Brna. 

● 1868 - Dne 15. května 1868 v poledne vypukl v pivovaru požár, který strávil střechu nad kuchyní, světnicí se sušárnou, ale naštěstí byl brzy zlikvidován. 

● 1871-1873 - Hrabě August Fries nechal postavit nový pivovar na místě vedle starého pivovaru a hospody směrem k rybníku, kde dříve bývala zahrada a louka. Starý pivovar byl tehdy upraven na sladovnu tak, že ze starého humna, hvozdu, varny, spilky a sklepa byla vytvořena humna a z hořejších míst sýpky. 

● 70.léta 19.st. - Po čtyřech letech se opět ukázalo, že ve vlastní režii velkostatku je podnik neefektivní, proto byl pronajat černohorskému obchodníkovi Šimonu Lövovi (se společníky Berischem a Feinem z Boskovic), který jej vedl se svým synem Robertem až do období kolem roku 1894. Poté se stal novým nájemcem dosavadní Lövův společník Vilém Umgelter z Brna. 

● 90.léta 19.st. - Jako reakce na výše uvedené problémy s neefektivním provozem friesovského pivovaru a sladovny vzniká myšlenka na založení rolnické akciové společnosti za účelem jejich převzetí do nájmu. Realizace se ujímají především P. Vincenc Ševčík, farář a poslanec z Vísek u Letovic, František Tesař, statkář z Milonic, František Kanýs, starosta v Černé Hoře, Josef Odehnal, rolník z Bořitova, Josef Marek, rolník z Lysic a Ludvík Pilnáček, nájemce dvora v Jestřebí. 

● 1896 - Podařilo se ustavit Rolnickou akciovou společnost pivovarní a sladovní v Černé Hoře a uzavřít na 20 let nájemní smlouvu na pivovar s jeho majitelem hrabětem Augustem Friesem. Velice záhy se ukázalo, že založení rolnické společnosti bylo krokem správným směrem. Díky zlepšení organizace výroby, zvýšení akvizičního úsilí i sympatiím, kterým se těšil nový, český podnik, neustále vzrůstal počet odběratelů a tím i výroba a odbyt piva. 

● 1901 - Rolnická společnost převzala na 16 let do nájmu panský pivovar a sladovnu v Letovicích. 

● 1907 - Rolnická společnost převzala pivovar a sladovnu v Předklášteří u Tišnova od zdejšího kláštera. 

● 1923 - Mořic Fries nabídl pivovar a sladovnu rolnické společnosti ke koupi, a tak se celý objekt, v tom rozsahu, jak jej společnost dosud užívala, stal jejím vlastnictvím. 

● 1948 - Vyhláškou ministryně výživy ze dne 3. 7. 1948 došlo ke znárodnění Černohorského pivovaru a.s. Vyhláškou stejného úřadu ze dne 20. 7. 1948 byl pivovar začleněn do Středomoravských pivovarů n. p. v Brně, čímž ztratil svou právní samostatnost.

 ● 1952 - Výměrem ministerstva potravinářského průmyslu ze dne 8. 12. 1952, byl s účinností od 1. 1. 1953 zřízen národní podnik Moravské pivovary, se sídlem v Černé Hoře a s provozovnami v Černé Hoře, Jevíčku, Rájci nad Svitavou, Svitavách a Boskovicích. Černá Hora se tak stala sídlem poměrně velkého podniku se značnou regionální působností. 

● 1954 - Svým výměrem ze dne 31. 3. 1954, ministerstvo své dřívější rozhodnutí přehodnotilo a s účinností od 1. 4. 1954 už byl černohorský pivovar opět v lůně Středomoravských pivovarů n. p. se sídlem v Brně. 

● 1960 - Od 1. července 1960 byly v důsledku správní reorganizace (vytvoření Jihomoravského kraje) zřízeny Jihomoravské pivovary n. p. Brno, které od 1. ledna 1961 převzaly do správy též sodovkárny. V rámci tohoto podniku byl černohorský pivovar závodem 04 a měl ještě dalších pět provozů - pivovar Rájec, sladovnu Boskovice a sodovkárny v Tišnově, Olešnici a Jedovnicích. 

● 1981 - Jihomoravské pivovary n. p. Brno byly přejmenovány na Jihomoravské pivovary k.p. Brno 

● 1988 - Jihomoravské pivovary k.p. Brno přejmenovány na Pivovar Brno s.p. 

● 1991 - Pivovar Brno s.p. přejmenován na Pivovary a sodovkárny Brno a.s. 

● 1994 - Pivovary a sodovkárny Brno a.s. přejmenovány na Jihomoravské pivovary a.s. Brno 

● 1996 - Pivovar přechází do soukromého vlastnictví a stává se akciovou společností s názvem Pivovar Černá Hora a.s. 

● 2010 - 1. dubna 2010 se pivovar se stává již jako sedmý pivovar v pořadí součástí ryze české pivovarnické skupiny Pivovary Lobkowicz, jejímž hlavním cílem je zachovat tradici vaření poctivého piva v českých a moravských regionálních pivovarech.

adresa:  Černá Hora 3, 679 21


 

 

Sklepní 10° (6)

 

ALC: 4,0 % obj. lahev: 0,5 l keg: 30, 50 l IBU: 21 EPM: 9,5 % hm.  

Sklepní je pivo s výraznější chmelovou hořkostí a vyšší plností. Před stočením do obalů se nefiltruje a nezbavuje kvasinek, které pivu dávají nezaměnitelnou chuť, vůni a hlavně vzhled. Barva piva je zlatožlutá, až zlatohnědá. Dobrý říz a plnost vybízejí k dalšímu napití.

 

Matouš 11° (6.5)


ALC: 4,2 % obj. lahev: – keg: 30, 50 l IBU: 28 EPM: 11,2 % hm.   

Černohorští sládci připravili poctivě vařený ležák, který doplňuje stávající sortiment piv. Matouš vyniká oproti ostatním pivům svým výrazným chmelovým aroma, plností a vysokou hořkostí. Těchto vlastností bylo dosaženo použitím vysokého podílu speciální aromatické odrůdy chmele. 

 

Ležák 12° (5.5)

 

ALC: 4,8 % obj. lahev: 0,5 l keg: 30, 50 l IBU: 28 EPM: 11,7 % hm.  

Černohorský Ležák se vyrábí z těch nejkvalitnějších surovin podle jedné z nejstarších receptur na Moravě. Vyznačuje se plnou „chlebnatou“ chutí s vyšší chmelovou hořkostí, která se po napití plynule vytrácí. Barva přechází od zlatožluté až k nádechu zlatohnědé.

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat