úterý 7. června 2022

Vesnický minipivovar Ohrada

 

 

Stavební práce na minipivovaru začaly v listopadu 2012 a v dubnu 2013 byly uvařeny první várky piva ve Vískách. Jedná se o jedenáctistupňový ležák plzeňského typu.

Vaření piva má v českých a moravských zemích svoji dlouholetou tradici. V našem blízkém okolí se dochovaly zmínky o vaření piva už ve středověku. Nejbližší pivovar byl založen v roce 1447 v Letovicích hrabětem Kalnokym. Zajímavostí bylo, že se voda do pivovaru dopravovala dřevěným vodovodem až z Písečné, která leží na katastrální území obce Vísky. Chmel se pěstoval přímo v Letovicích. V roce 1901 koupila pivovar Ohrada konkurence z Černé Hory a udržovala výrobu dalších čtrnáct let. Pak jej přeměnila na stáčírnu, která zanikla v roce 1948.  V naší vesnici staří pamětníci zmiňují, že se pivo vařívalo doma a bylo blahodárným nápojem při žňových pracech na polích pro většinu zemědělců. Naší snahou bylo navázat na tyto aktivity našich předků a začít vařit pivo v prostorách Agrocentra Ohrada, které bylo vybudávno z bývalého kravína. Od tohoto nápadu, který přišel někdy roku 2011 došlo k jeho realizaci. Stavební práce na minipivovaru začaly listopadu 2012 a v dubnu 2013 byly uvařeny první várky piva ve Vískách. Jedná se o jedenáctistupňový ležák plzeňského typu. Další druhy budou následovat. Chceme vařit klasickým způsobem a používat český chmel a moravský slad. Piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná.  Vlastní vaření piva spolu s vlastním chovem skotu na maso dává našemu zařízení možnost připravovat vskutku domácí pochoutky.

adresa: Vísky 100, 679 33 Vísky

 

Bejček 11° (7.5)

 

Nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodně kvašený světlý ležák. Klasické české pivo s lahodnou plností, vyváženou sladovou chutí, jemným řízem a zlatavou barvou. Pivo je vařeno tradiční dvourmutovou metodou. 

EPM/Alk.:11% / 4.6% Složení:pitná voda, ječné slady, žatecký chmel

Pacholek 12° (7)

 

Spodně kvašený polotmavý ležák rubínové barvy vyroben ze tří druhů sladů s výraznou hořkostí žateckých sladů. Ležák s bohatou pěnou, příjemným řízem a vyváženou hořkostí.   

EPM/Alk.:12% / 5.2% Složení:pitná voda, ječné slady, žatecký chmel

 

Meďák 15° (7.5)

 

Flavoured Mixed Beer světlé ochucené medové silné pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované  

EPM/Alk.:15% / 6.5% Složení:voda, ječné slady, žatecký chmel, med

!turistika! 

fotogalerie 

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat