sobota 25. června 2022

Pivovar Koníček

 

 

V roce 2006 byl založen minipivovar Koníček sládkem Mojmírem Velkým, který po absolvování pivovarské školy a následné sladovnické štaci v nedalekém pivovaru v Nošovicích, si šel vlastní cestou a začal vařit pivo do svého malého nezávislého minipivovárku. Přesně 2. 6. 2006 byla slavnostně uvařena první várka piva, světlý výčepní ležák Ryzák 11 % na malé 250l várně. Následující červenec tohoto roku začalo pivo téct v mateřském Hostinci a pensionu U Koníčka. V měsíci srpnu se uvařila první várka Vraníka, na Vánoce téhož roku spatřil světlo světa i naše poslední stálice polotmavý speciál Grošák 14 %. Od Vánoc roku 2006 se již pivaři těšili jen z místního piva, které nahradilo tradiční piva z nošovického pivovaru.  Pivovar se neustále rozšiřoval, jak se zvyšovala poptávka po Koníčkovém pivu, tak původní budova přestala kapacitně stačit, tak v roku 2009 byla ve vedlejší přilehlé  budově vybudována spilka a ležácký sklep, přičemž i kapacita várny byla navýšená na 500 l. Začalo se vařit oblíbené tzv. Pivní menu – čili speciální piva.  Zásadní rozšíření proběhlo v roku 2013, kdy se rozjela úplně nová výroba piva v moderním a kapacitně větším už pivovaru, kdy také došlo ke změně názvu firmy na: Pivovar Koníček s.r.o.

Původní minipivovar ukončil výrobu na podzim roku 2013 (současně probíhala výroba ve dvou varnách). Na jaře roku 2014 proběhla rozsáhla rekonstrukce původního minipivovarku, kde se vyměnila technologie a instalovala se nová spilka a ležácké tanky o objemu 10hl které slouží jako tanky výčepní pro přilehlý hostinec Koníček.  Byla vybudována nová varna o objemu 20 hl a k tomu spilka o kapacitě 160 hl a ležácký sklep o objemu 480 hl piva ve zrání. Postupně se pivem z pivovaru začalo zásobovat cca 100 hostinců našim pivem. V současné době činí výstav pivovaru cca 10 tisíc hektolitrů ročně a z kategorie minipivovarů se pivovar zařadil do kategorie Malý průmyslový (řemeslný) pivovar.

V roce 2015 pivovar dostavěl sklady a zprovoznil moderní stáčírnu KEG, poloautomatickou stáčírnu skleněných lahví a dále se navýšila kapacita ležení a kvašení, tak aby z rostoucím výstavem nedocházelo k neuležení piva a zhoršení kvality. Pivovar dnes zaměstnává v letní špičce až 15 zaměstnanců, stabilně 10 osob. Roční výstav se pohybuje nyní okolo  9000hl piva za rok, část produkce míří i na Slovensko a do Polska.  V roce 2017 byl zřízen v nedalekém objektu bývalých jatek (resp. předválečném lihovaru) centrální zásobovací a distribuční sklad – Koníčkův dvůr. V objektu, který nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, byla otevřena prodejna Koňotéka, kde je možné si koupit veškerý sortiment piva, ale taktéž suvenýry a oblečení s motivy Pivovaru Koníček. V květnu 2018 byla do dvora přemístěna původní varna pivovaru z roku 2006 a vznikl zde Minipivovárek Koňovárek. Zde se je možné si objednat a pod dohledem sládka pivovaru uvařit své vlastní pivo. Minipivovárek slouží i k vývoji nových typů piv.

Co nás čeká v dalších letech to nikdo neví, ale našim přáním je vařit pro vás stále pivo srdcem a nadšením. Budeme taktéž dále pokračovat v objevování nových pivních kultur a stylů… Věříme, že Vám bude naše pivo, které se nyní již čepuje na 150 místech nejen naší vlasti, ale i v Polsku, Slovensku a dokonce i Německu, bude dále chutnat.   

Dej Bůh Štěstí!

adresa: 739 51, 49 Vojkovice 10


 

 

Ryzák 11° (8)

 

Stálý člen naší vlajkové lodi lahvových piv. Ideální na uhašení žízně.

Složení: voda, ječné slady, žatecký chmel. NEPASTERIZOVÁNO! FILTROVÁNO!    Obsah alk. 4,3%

Bělouš 12° (7.5)

 

Cokoliv Bělouš obsahuje, je použito ve vzácné vyrovnanosti a promítá se i do chuti a vůně. Zpočátku jemný, nejspíše nezbytný banánový buket, následuje však tvrdý nástup poctivého pšeničného zrna.

EPM/Alk.:12% / 4.7% Složení:voda, moravský slad, pšeničný slad, žatecký chmel 

Višňák 10° (7.5)

 

Oblíbené višňové pivo 10,5 ° ve skleněné láhvi 0,5 l. Skvělé ovocné osvěžení, které ocení zejména ženy, ale oblíbence má i v mužské části populace.

Složení: voda, ječné slady, žatecký chmel, višňový extrakt. 

PASTERIZOVÁNO! FILTROVÁNO!  Obsah alk. 4,0% 

Hucul 13° (8)

 

Single Hop Czech Imperial Pilsner / Strong Pale Lager / 

Bohemian Imperial světlé silné pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované  EPM/Alk.:13% / 5.3% Složení:voda, ječné slady, chmel Kazbek

Grošák 14° (6.5)

 

Polotmavý speciál 14° Grošák . Stálý člen naší vlajkové lodi lahvových piv. Ideální v kombinace s nedělním obědem.

Složení: voda, ječné slady, žatecký chmel. NEPASTERIZOVÁNO! NEFILTROVÁNO!  Obsah alk. 5,5%

 fotogalerie

 

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat