sobota 25. června 2022

Pivovar Radegast

 

 

V Nošovicích vaří sládci pivo Radegastu už více než 40 let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a pivovar prošel několika etapami modernizace. Nezměnila se ale receptura ani postup vaření piva Radegast, a tak zůstává stejná i jeho chuť, výrazná hořkost a správný říz.

  ● 1966 Položení základního kamene pivovaru Radegast V 60. letech bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec Nošovice. Základní kámen pivovaru byl položen roku 7. července 1966. 

 ● 1970 Uvaření první várky pivaRadegast První várka piva se rodí 3. prosince 1970. Rok poté dostává pivo jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně a pohostinnosti Radegasta.  ● 1988 Překročení hranice 1 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast Radegast investuje do nejmodernější techniky a jako první z domácích pivovarů zavádí cylindrokónické kvasné tanky. Objem každého z 18 tanků je 2 000 hl. Roční výstav překračuje magickou hranici milion hektolitrů. Za dalších 10 let jsou to dokonce 2 miliony. 

 ● 1990 Privatizace pivovaru, vznik spol. Pivovar Radegast a.s.Radegast Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov, 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná nošovický Pivovar Radegast, a. s., psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.  

● 1994 Zprovoznění nové varnypivovar V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu. V pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů. Průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy.  

● 1997 Dokončení výstavby cylindrokónických tankůRadegast V r. 1997 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,4 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu. Byla uvedena do provozu v roce 1998.  

● 1998 Dosažení mety 2 mil. hl. piva uvařeného za rokRadegast Zatímco se v roce 1988 v pivovaru vystavilo asi 1 mil. hl piva, v roce 1998 poprvé Radegast ve své historii pokořil dvoumilionovou hranici vystaveného piva. V roce 1999 pak dosáhl tržního podílu na tuzemském trhu téměř 14 % (oproti 7 % z roku 1992).   

● 1999 Součást největší české pivovarské skupiny Plzeňský Prazdroj a.s.Radegast V roce 1999 se pivovar Radegast stal součástí spol. Plzeňský Prazdroj, a.s., která je největší pivovarnickou skupinou v ČR. Radegast tak patří do celosvětové rodiny globální skupiny SABMillerplc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč šesti kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.  

● 2010 Otevřeno nové návštěvnické centrum - 1.etapa prohlídkové trasyRadegast Ke 40. výročí pivovaru nadělil pivovar všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo – zbrusu nové Návštěvnické centrum – Radegastovu svatyni. Návštěvnické centrum doplnilo tradiční prohlídky pivovaru. Svým interiérovým řešením vypovídá o tom, že Radegast je pivo pro pravé chlapy, které má 40letou tradici a je pevnou součástí regionu. Důležitou roli hrála i inspirace beskydskou přírodou, která dává pivu Radegast základ v podobě vynikající vody z Morávky. Významnou část interiéru pokrývá expozice o historii piva Radegast. Součástí je také kinosál, ve kterém si návštěvníci prohlédnou filmy. Nechybí ani prodejna s širokou nabídkou předmětů z kolekce Radegast.  

● 2012 Dokončena 2.etapa prohlídkové trasy pivovarem RadegastRadegast Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezóny exkurzní trasa pivovarem, jejímž cílem bylo stéle zlepšovat komfort pro návštěvníky a informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění. V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku. I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy se pivovar Radegast stal v roce 2012 součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky.  

● 2014 Nová Ryze Hořká 12 z NošovicRadegast Sládci z nošovického pivovaru uvařili nové pivo Radegast Ryze Hořká 12. Ta nahradila v portfoliu pivovaru stávající světlý ležák Radegast Premium. Nová Ryze Hořká 12 je plnější a díky použití třech druhů moravského chmele vyniká intenzivnější avšak příjemnou hořkostí i výrazným chmelovým aroma. Jen během prvních třech měsíců od uvedení na trh se nové dvanáctky vytočilo 20 milionů půllitrů.

adresa:  739 51 Nošovice


 

Radegast Rázná 10° (7)

 

NEKOMPROMISNÍ HOŘKÉ OSVĚŽENÍ!  

Skutečná desítka nabízí nekompromisní hořké osvěžení. Její výrazná hořkost je vyvážená svěžím chmelovým aroma a plnější chutí, než je u výčepních piv běžné.  

Stupňovitost: 10,25% Obsah alkoholu: 4,1% ALC. 3 druhy chmele: Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Žatecký pozdní 3x CHMELENÁ

Radegast Ryze hořká 12° (6.5)

 

SKUTEČNÁ 12 S PLNOU HOŘKOU CHUTÍ!  

Ryze hořká dvanáctka je prémiový světlý ležák s charakteristickou hořkostí a plnou chutí. Díky použití tří druhů moravského chmele vyniká svým výrazným chmelovým aroma.  

Stupňovitost: 12,25% Obsah alkoholu: 5,1% ALC. 3 druhy chmele: Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Žatecký pozdní 3x CHMELENÁ

Radegast Rázovitá 13° (7)

 

Jiskrně zlatý speciál připravený pro všechny milovníky opravdu hořkého piva. Vyniká plnou mírně sladovou chutí, která je vyvážená výraznou chmelovou hořkostí, dosaženou díky extra chmelení odrůdou žatecký poloraný červeňák. Hořkost se projeví až chvíli po napití a zůstává v ústech v podobě příjemného středně dlouhého doznívání. 

Obsah alkoholu: 5,6 % obj.

Radegast Ratar 11° (7)

 

MIMOŘÁDNĚ HOŘKÉ OSVĚŽENÍ OD ZNAČKY RADEGAST!  

Plná chuť a mimořádná hořkost, díky prémiovému chmelu Polaris, posunuje osvěžení z tohoto speciálního výčepního piva na výjimečný chlapský zážitek! Ratar je nejvíce hořký Radegast, který byl kdy uvařen. Jeho název se inspiroval u kmene Ratarů, jejichž nejvyšším bohem byl právě Radegast.  

VÝČEPNÍ SPECIÁL Alkohol: 4,3 obj.% ALC. Chmel: Polaris 3x CHMELENÝ

Radegast Temně hořká 12° (6)

 

POLOTMAVÝ LEŽÁK S PLNĚJŠÍ HOŘKOU CHUTÍ!  

Polotmavý ležák jantarové barvy, který díky netradiční kombinaci sladů a vyšší dávce chmele vyniká svou plnou hořkou chutí.  

Stupňovitost: 12,30% Obsah alkoholu: 5,2% ALC. 2 druhy chmele: Žatecký poloraný červeňák, Golding 3x CHMELENÁ

Radegast Hutná 15° (5.5)

 

silný, natřikrát chmelený speciál. V prvním okamžiku po napití je znatelná vysoká plnost piva s lehkými karamelovými podtóny. Během velmi krátké doby vynikne výrazná, příjemně doznívající hořkost a intenzivní chmelové aroma díky třetí dávce chmelových pelet v odrůdě Sládek. Také zvýšená dávka barevného sladu přidala Hutné 15 intenzivnější barvu v porovnání s Extra Hořkou 15.

Obsah alkoholu: 6,5%  

Radegast Rog IPA 11° (6.5)

 

VÝZVA PLNÁ HOJNOSTI  

Radegast ROG IPA je výzvou pro všechny správné chlapy, kteří si troufnou udělat krok jiným pivním směrem! Jedná se o svrchně kvašené pivo s příjemným chmelovým charakterem podpořeným výrazným chmelovým aroma, které si získává chmelením za studena. Pro chmelení byly použity americké aromatické chmely Citra, Sabro a český aromatický chmel Kazbek, díky nimž v aroma převládají citrusové a grepové tóny.  ROG IPA je uvařena ve stylu session IPA, což je lehčí varianta klasického stylu IPA. Pivo je proto příjemně osvěžující a pitelné, přičemž si zachovává bohatou, vyváženou chmelovou chuť a citrusovou vůni pivního stylu IPA.  Název piva je inspirován staroslovanským výrazem pro Roh hojnosti, který je symbolem úrodnosti a blahobytu. Právě proto se stal inspirací pro název nového piva ROG IPA, které je charakteristické svou bohatou chutí, osvěžující vůní a výraznou hořkostí.  SESSION IPA 

Stupňovitost: 10,70 % Alkohol: 4,6 obj.% ALC. 3 druhy chmele: Citra, Sabro a Kazbek Svrchně kvašené Hořkost: 50 IBU

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat