Nejstarší dějiny Broumovska nejsou dostatečně známé. Broumovsko snad
tvořilo součást dnešního polského Kladska, s nímž geograficky souvisí.
Broumovsko daroval břevnovským benediktinům již Přemysl Otakar I. roku
1213. Broumov je však bezpečně doložen k roku 1256 v domácím klášterním
zápise jako trhová ves.
Pivo se s velkou pravděpodobností v Broumově vařilo brzy po jeho
založení, poté, co základní formy hospodářského života - řemesla a
obchod - dosáhly určité úrovně. Ve staré i novější regionální historii
je často uváděno tvrzení o tom, že se pivo v Broumově začalo vařit až po
udělení městských práv králem Karlem IV. v roce 1348, což nemá
opodstatnění ani v listině samé, ani v analogiích s jinými městy. Tak
např. v Polici nad Metují se vařilo pivo, aniž by poličtí na to kdy
dostali od krále povolení. Výroba piva byla běžnou a samozřejmou výsadou
každého středověkého města. Do vaření piva poddanským městům zpravidla
nezasahovala ani vrchnost. Její povolení bylo ovšem nutné k prodeji a
výčepu piva, zejména na vesnicích příslušného panství. Broumovští
měšťané měli se svou klášterní vrchností spory a právo konkurovat
vrchnostenskému pivovaru a dodávat pivo do šenků na vesnice klášterního
panství. Nejstarší zmínka o broumovském pivu je v urbáři z roku 1406, v
ustanovení, které z každého pivovaru (tj.: každého právovárečného domu)
ukládalo roční poplatek klášteru 33 grošů. Od tohoto poplatku byly
osvobozeny pivovary, které byly umístěny přímo v hospodách, jejich platy
byly již zahrnuty v dávkách z hostinské živnosti. Nejdůležitější
privilegia městu potvrdil roku 1419 opat Siegfried a roku 1449 opat Jan.
V době, kdy bylo broumovské panství zastaveno knížeti Jindřichu
Minsterberskému (1472 - 1488), začali broumovští prodávat své pivo i do
okolních vesnic. v roce 1505, když se broumovské panství vrátilo do
správy benediktinů, jim opat Klement chtěl zakázat tuto výsadu a všechny
ostatní novoty zavedené za knížecí vlády. Jeho snaha vyvolala vzbouření
poddaných na obou panstvích - broumovském a polickém - a opat byl
přinucen rezignovat na svou funkci. Jeho nástupce opat Řehoř Broumovu
výsadu prodeje piva do vesnických hospod potvrdil. Město navíc dostalo
povolení na radnici čepovat i ve své době slavné pivo dovážené ze
slezské Svídnice. dovoz svídnického piva si ovšem město později samo
zakázalo, protože konkurovalo pivu městskému. V roce 1541 opat městu
potvrdil právo na prodej piva na vesnicích a vesnickým rychtářům bylo
nařízeno v šencích na rychtách (šolcovnách) čepovat pouze pivo městské. v
roce 1549 Broumov vyhořel, oheň vzešel z jednoho z měšťanských pivovarů
- (právovárečných domů). Společný městský pivovar, vybavený příslušným
zařízením a vedený městským sládkem, ve kterém se měšťané střídali ve
vaření piva, byl pravděpodobně založen až v 16. století. V městských
písemnostech jsou zmínky o městském pivovaru v Dolní ulici v domě ( na
jehož místě je dnes dům č. 186), který koupilo město v roce 1625 od
Georga Olbera, a o dalším v Horní ulici v domě, které později dostalo
číslo 241. Dům sloužící jako pivovar v Horní ulici byl v roce 1675 během
půl roku znovu vybudován, a to podle vzoru pivovaru v Novém Městě nad
Metují. Po dostavbě tohoto nového městského pivovaru byl starý pivovar v
Dolní ulici stržen. Městská sladovna byla na Příkopě v domě č. 23.
Vedle byla další sladovna, kterou město koupilo od Margarety Dimterové.
Po roce 1583 byly obě sladovny sloučeny. v roce 1652 tato městská
sladovna vyhořela, ale po obnově sloužila svému účelu až do druhé
poloviny 19. století, kdy byl postaven moderní měšťanský pivovar. V
důsledku reforem za vlády Marie Terezie a Josefa II. bylo osobní právo
měšťanů vařit pivo zrušeno a
městský pivovar pak spravoval magistrát prostřednictvím tzv.
Brauadministration. V letech 1866 - 1867 byl v hradebním příkopu mezi
klášterem a horní bránou postaven moderní městský pivovar, postupně
upravovaný a přistavovaný, zejména v roce 1898 a 1908. Za 2. světové
války byla v městském pivovaru zastavena výroba a z olivětínského
pivovaru zřízen společný městský a klášterní podnik.
Klášterní pivovar
Kdy začal klášter (správa broumovského klášterního panství) vařit pivo
nevíme. Existenci klášterního pivovaru můžeme předpokládat již v dobách
sporů a výčep piva ve vesnických hospodách, tj. v 16. století. Panské
pivo se snad vařilo přímo v klášteře, v přízemí západního křídla
klášterního areálu, mimo klauzuru a opatství. Je možné, že výroba
panského piva byla dočasně zastavována nebo omezována. Je málo
pravděpodobné, že by klášter vařil své pivo i v dobách, kdy prakticky
všechny výčepy ve městě a na vesnicích ovládali měšťané. Výroba piva
byla v klášteře obnovena ve 20. letech 17. století, po návratu
benediktinů na Broumovsko (Bílá Hora). Informací z klášterního pivovaru
není mnoho. Historie zaznamenává jméno nejstaršího známého sládka
pivovaru - Johanna Vernera, který zemřel v roce 1633. V letech 1659 -
1661 bylo na jih od klášterního kostela postaveno tzv. nové stavení -
dvě křídla budovy s hospodářským zázemím kláštera, klášterním pivovarem,
bednárnou, kanceláří panství a hostinskými pokoji. 18.6. 1664 byl při
požáru kláštera mimo jiné zničen i tento pivovar, později obnovený.
13.7. 1684 na den patronky břevnovského opatství sv. Markéty opět
klášter vyhořel. Ve městě shořelo tehdy 100 domů, na předměstí 80 se
špitálem a s novým kostelem sv. Václava. Opět byl poškozen pivovar,
jmenovitě uvedena sladovna. v roce 1691 jsou mezi zaměstnanci
klášterního panství uvedeni: pivovarský písař Caspar Sagner, sládek
Andreas Brand, pivovarský tovaryš Georg Adler a bednář Georg Härtel.
Inspektoři (úředníci správy klášterního panství) měli povinnost
kontrolovat míru piva a jeho jakost, vykonávat inspekce ve sladovně a
nakupovat obilí. Začátkem 18. století se církev rozhodla postavit nový
klášterní pivovar mimo areál kláštera. V letech 1712 - 1714 byl na
pozemcích velkoveského klášterního dvora vybudován nový pivovar. Byl
postaven u křižovatky velkoveské cesty a Svídnické silnice
(Schweidnitzer Strasse - silnice, po které se jezdilo přes Janovičky do
slezské Svídnice) v Olivětíně (cca 2 km od kláštera). Klášter kupoval
chmel od sedláků z několika vesnic na panství a ječmen byl dovážen z
klášterního statku Sloupno u Bydžova. Z dochovaných zpráv dále vyplývá,
že v roce 1759 byl v pivovaru bednářem Wenzel Keidana. 22.8. 1775 v době
rebelie broumovských poddaných neznámý pachatel klášterní pivovar
zapálil, v krátké době však byl znovu postaven. V roce 1770 byl
sladovnickým tovaryšem Karel Jansura. 18. století uzavírá zpráva, že
klášterní pivovar v roce 1786 dodal do 30 hospod na broumovském
klášterním panství 4380 věder piva a do obou městských hostinců dalších
760 věder. V roce 1889 byla v Olivětíně postavena nová velká sladovna
(Malzfabrik).
V roce 1948 se v Olivětíně začalo pravidelně vařit desetistupňové pivo. V
sortimentu vyráběných piv bylo do té doby tří, čtyř a sedmistupňové.
Dále se vařilo výčepní tmavé, příležitostně světlá dvanáctka. Za
čtrnácti stupňový tmavý císařský březňák získal pivovar v roce 1890 v
Paříži a 1898 ve Vídni na potravinářských výstavách zlaté medaile.
Pivovar má vlastní sladovnu a je tak soběstačný s jednou z hlavních surovin k výrobě piva - ječným sladem.
Rovněž zdroj vody je vlastní - v objektu pivovaru je artézská studna.
Třetí základní surovinou k výrobě piva, kterou pivovar nakupuje, je žatecký chmel.
Stáčírny sudů i lahví byly uvedeny do provozu v roce 1994.
Stáčírna sudů má výkon 55 sudů/hod., stáčírna lahví 15 000 lahví/hod.
Výrobky pivovaru jsou rozváženy v regionu východních Čech.
Pivovar vyrábí světlá piva - 8%, 10%, 11%, 12%, 13%, polotmavé 17% a tmavé pivo 10% Část výroby tvoří též piva nefilrovaná a speciální jako je tmavé třešňové pivo, pepřové kvasnicové pivo aj.
Olivětínský Opat 11° (7)
Světlé výčepní pivo. Pivovar Broumov pro svou výrobu používá vlastní vodu z artézské studně, vlastní ječný slad a kvalitní žatecký chmel. Především světlá piva pivovaru Broumov se vyznačují celkovou intenzitou vůně, silným řízem a plností. Obsah alkoholu: 4,2 % obj.
Olivětínský Opat kvasnicové 12° (8)
Pivovar má vlastní sladovnu a je tak soběstačný s jednou z hlavních surovin k výrobě piva - ječným sladem.
Rovněž zdroj vody je vlastní - v objektu pivovaru je artézská studna.
Třetí základní surovinou k výrobě piva, kterou pivovar nakupuje, je žatecký chmel.
Stáčírny sudů i lahví byly uvedeny do provozu v roce 1994.
Stáčírna sudů má výkon 55 sudů/hod., stáčírna lahví 15 000 lahví/hod.
Výrobky pivovaru jsou rozváženy v regionu východních Čech.
Pivovar vyrábí světlá piva - 8%, 10%, 11%, 12%, 13%, polotmavé 17% a tmavé pivo 10% Část výroby tvoří též piva nefilrovaná a speciální jako je tmavé třešňové pivo, pepřové kvasnicové pivo aj.
Olivětínský Opat kvasnicové 12° (8)
Pivovar Broumov pro svou výrobu používá vlastní vodu z artézské studně, vlastní ječný slad a kvalitní žatecký chmel. Především světlá piva pivovaru Broumov se vyznačují celkovou intenzitou vůně, silným řízem a plností. Krásná chlebově-živá kvasnicová vůně, nádherně drží pěnu. Obsah alkoholu 5 % obj.
Žádné komentáře:
Okomentovat