Roku 1579 koupil tehdejší tvrz a ves
Aurzeniowes rod Smiřických. Jaroslav Smiřický pak vybudoval okolo tvrze z
okolních vesnic uhříněveské panství. Jeho střediskem se stal v roce
1591 dostavěný zámek. Tato doba je spojena s prvními písemně doloženými
zprávami o vaření piva v Uhříněvsi. Jaroslav Smiřický se v závěti z r.
1594 vyjadřuje k právu šenku v okolních vesnicích (tj. právu čepování
piva):
„Což se pak krčem ve vsi Koloděje a
vsi Hájku dotýče, tomu jest, aby v těch krčmách žádného jiného piva
nešenkovali a do nich nevozili, nýbrţ z pivovara Ouřinoveskýho.“
Tento pivovar nestál na současném místě ale zřejmě někde mezi zámeckými budovami.
V době pobělohorské získal uhříněveské
panství rod Liechensteinů. Brzy nato r. 1639 byla během třicetileté
války Uhříněves vypálena Švédy, zámek byl vážně pobořen. Vaření piva
však bylo záhy po válce obnoveno podle dochovaných záznamů z padesátých
let 17. století, kdy do týdenního platu tehdejšího faráře, kromě jiného,
patřilo také pivo.
Rekonstrukce uhříněveského panství
nabrala obrátky až na počátku 18. století. Pivovar se roku 1705
přestěhoval do stávajících prostor mimo okruh zámeckých budov, kde dál
fungoval až do svého úředního uzavření v roce 1949. Rok 1705 se tedy
uvádí jako doba založení pivovaru, i když historie vaření piva v
Uhříněvsi je výrazně starší.
První dochovaná podoba nového pivovaru
pochází z mapy Uhříněvsi (Klausnerův plán) z roku 1715 a pivovar již na
ní má čtvercový prstenec budov s nádvořím a jihozápadní branou. Na
počátku 19. století jsou již v pivovaru na plánu z roku 1806 vybudovány
sklepy a lednice. Záznamy ze 40. let 19. století hovoří o vybavení
pivovaru. V té době sestával ze sladovny, rampy pro vystavování piva,
topeniště, varny a spilky, 2 lednic chlazených ledem z rybníka Vodice, 2
předsklepí, 4 skladišť, požehovárny sudů, konírny a obytné budovy. Na
nádvoří stávala kašna a před pivovarem studna. Varná kapacita pivovaru
byla 37 sudů a 2 vědra (asi 8 500 l). Výstav činil v roce 1874 cca 9 000
hl. Do této doby bylo kvašení piva výhradně svrchní.
V roce 1877 se otevřela nová etapa
uhříněveského pivovaru. Novým nájemcem se stal Alois Tichý, uznávaný
člen Spolku pro pivovarský průmysl v království Českém. Roku 1884
uhříněveský pivovar od Jana II. z Liechensteina koupil do svého
vlastnictví. Stavby a vybavení byly v té době ve špatném stavu.
Změna majitele přinesla nebývalý rozvoj
pivovaru. V roce 1885 je přestavěna obytná budova, postupně se
modernizuje i výroba. V devadesátém roce prochází úpravou varna a
přistavěna je parní kotelna a nová lednice. O čtyři roky později je
postavena nová parní strojovna. Roku 1896 jsou kvůli nárůstu výroby
rozšířeny i skladovací prostory pivovaru, lednice i ležácké sklepy. Na
přelomu století je pivovar elektrifikován a přibývá nová strojovna. Roku
1904 je přistavěna nová bednárna a šalanda. Období Aloise Tichého
patřilo mezi zlaté časy uhříněveského pivovaru, v době přechodu na
parostrojní výrobu činil roční výstav 20 000 hl piva. V této době sbíral
pivovar i řadu ocenění:
- Zlaté medaile na jubilejní výstavě v Praze v letech 1891 a 1908
- Stříbrná medaile Zemědělské rady pro království České roku 1891
- Zlatá medaile při mezinárodní konkurenci pivovarů na výstavě kuchařského umění ve Vídni z r. 1906
- Stříbrná medaile z pivovarské výstavy v Mnichově z r. 1906
- Stříbrná medaile z hygienické výstavy ve Vídni z r. 1906
V sezoně 1910/1911 dosáhla výroba rekordních 23 000 hl piva.
Úspěšnou éru přerušila první světová
válka. Snížený odbyt i nedostatek surovin byly z části nahrazeny výrobou
sodových vod a limonád. Mezi lety 1913 a 1937 se vlivem okolností počet
pivovarů v českých zemích celkově snížil téměř na polovinu – z 648 na
pouhých 381.
V září roku 1916 umírá dlouholetý
majitel pivovaru Alois Tichý ve věku 73 let, navíc v roce 1919 ve věku
pouhých 47 let jeho syn Alois Tichý ml., který podnik spolehlivě vedl od
roku 1905.
V době rekonstrukce hospodářství a
přechodu na poválečnou výrobu se stává v roce 1921 společníkem pivovaru
bývalý ředitel Akciového pivovaru v Pardubicích Eduard Zeman. Společně s
Jaroslavem Tichým zapsali roku 1921 do obchodního rejstříku veřejnou
obchodní společnost „Firma Tichý a Zeman, pivovar a sladovna v
Uhříněvsi“. Do výroby bylo zavedeno světlé desetistupňové pivo,
Uhříněveský granát (černá desítka), ležák dvanáctka a proslulý
Uhříněveský zdravotní Porter. Objem výroby již nebyl obnoven v
předválečném rozsahu, ale pohyboval se ročně mezi 9 000 až 12 000 hl.
Důležitým artiklem byl v této době také slad, roční produkce činila 50
až 60 vagonů ječného sladu, z toho 20 vagonů spotřeboval sám pivovar,
zbylá část byla prodána. Největším odběratelem byl Akciový pivovar na
Smíchově.
Za války roku 1942 došlo k úřednímu
zastavení výroby piva. K tomu došlo mimo jiné pod vlivem Felixe von
Ringhoffera, význačného činitele protektorátního pivovarnictví a také
vlastníka pivovaru ve Velkých Popovicích, pro který zde bylo následně
stáčeno pivo. Sladovna již nevyráběla. Po válce se majitelům podařilo
opět zahájit výrobu díky úvěrům a první výstav byl datován k 1. 6. 1946.
Pivovaru se celkem dařilo i v nových podmínkách centrálně plánovaného
hospodářství a překračoval stanovené dodávky v pivu i sladu. Nastupující
režim však nejprve uvalil na podnik i na veškerý majetek firmy národní
správu výměrem ze dne 26. 4. 1948 a výrobu piva nakonec zakázal dalším
výměrem z roku 1949. Pivovarské stroje utichly 15. února 1949. Zdálo se
navždy.
V následujících letech až do roku 1991
celý areál chátral, zřítily se stropy lednic, byly zavaleny některé
sklepy. Objekt byl vyžíván jako sklad bez základní údržby. Většina
pivovarských strojů byla odvezena neznámo kam, z původního strojního
vybavení se zachovaly pouze parostrojní varna, šrotovna a transmise.
Strojovna byla zbourána a místo ní postaveny garáže.
V roce 1991 byl devastovaný objekt
vrácen potomkům původních majitelů, kteří v rámci možností začali s jeho
záchranou. Do roku 2014 se podařilo opravit všechny důležité budovy
natolik, že v tomto roce mohlo padnout rozhodnutí znovuobnovit výrobu
piva v historickém areálu uhříněveského pivovaru.
Jako hlavní motto pro naše konání jsme zvolili slogan:
S úctou k tradici. S úctou k pivu.
Hlavní provoz pivovaru jsme obnovili v prostoru bývalé stáčírny pod
chladícím štokem. Zde byla vestavěna varna, ležácký sklep, spilka,
stáčírna lahví, myčka sudů a sklad hotových výrobků (sudy i lahve). O
patro výše jsme zřídili kotelnu, šrotovnu a sklad. Se stavebními
úpravami jsme začali v červnu 2015 a již koncem roku pivovar uvařil
zkušební várku.Tým pivovaru jsme pragmaticky složili tak, aby každý měl svou úlohu. Je složen ze dvou vlastníků objektu (zároveň potomků původních vlastníků provozující pivovar v letech 1884 - 1949), dvou zkušených pražských sládků a dvou úspěšných restauratérů.
Vyrábíme v návaznosti na tradici našeho pivovaru klasická spodně kvašená piva 11, 13 a 14 st. Obnovujeme i meziválečnou tradici uhříněveského Portera, jehož původní logo zachováváme i na etiketách lahví. Již zdomácnělým a stálými pivy našeho pivovaru se staly místně netradiční ALE a IPA inspirované americkými styly piv a vařené ve spolupráci s pivovarem Prager Laffe. Ze sezónních speciálů bylo zatím úspěšně vyzkoušeno světlé pšeničné pivo stylu Weizen, které bude přinejmenším v létě ve stálé nabídce.
Naše piva chceme nabídnout hlavně zákazníkům, kteří vnímají pití piva jako gastronomický zážitek, a proto zatím pečlivě vybíráme restaurace, kde je o pivo řádně pečováno ve stylu našeho hesla: „S úctou k tradici. S úctou k pivu.“Alois
Alois 11° (7.5)
Alois 14° (7.5)
Světlé spodně kvašené pivo zlatě syté barvy, plnější chuti a výrazné hořkosti. Pivo na vychutnávání. Obsah alkoholu 5.7 % obj.
Blondie Gold Ale 13° (8.5)
svrchně kvašený speciál 13°
Svrchně kvašené pivo anglosaského typu, vyznačuje se jemnou citrusovou chutí a vůní, za kterou vděčí americkým chmelům.
Má důraznou, ale nikoli vše přehlušující hořkost. V chuti je lehčí a svěží a celkově je dobře pitelné.
Obsah alkoholu 5.2 % obj.
Alois 8° (7)
lehčí verze jedenáctky...
Alois 13° (6.5)
Polotmavý ležák středně plné chuti a nižší hořkosti.
IPA 15° (8)
Polotmavý speciál karamelové chuti s nádechem pomerančů a lesního ovoce mi šmakovala.
Kaštan 17° (7)
Polotmavý speciál medové chuti s nádechem kaštanů i ovoce.
Porter 16° (8)
Tmavé spodně kvašené pivo plné chuti s kakaovými a čokoládovými tóny. Pivo ideální k dezertům a nebo jen tak na chuť.
!turistika!
Žádné komentáře:
Okomentovat