Nápad realizovat minipivovar se vyvíjel dlouhé měsíce a roky. Na počátku jsme se museli obětovat a navštěvovat na kole či vlakem desítky podobných podniků po celých Čechách a Moravě. Dlouhá anabáze nám dodala mnoho inspirací, ze kterých se tento projekt zrodil. V roce 2016 jsme založili společnost a vše se dalo do pohybu. Pod neustálým tlakem byrokracie jsme v průběhu let 2017-2019 zrekonstruovali většinu prostor na ploše 400 m2. Ke konci roku 2019 jsme získali kolaudační souhlas, zahájili provoz a otevřeli prodejnu a restaurace bude zprovozněna v roce 2020.
Postup prací:
Podsklepení většiny domů na náměstí tvoří pískovcové klenby a nejinak je tomu v pivovaru. Původní stav zdejších prostor však vyžadoval náročnou rekonstrukci. Největší obtíží byla nedostatečná výška místností pro umístění pivovarské technologie. Dostat se s podlahou níže znamenalo vyrubat sbíječkou spousty tun z pískovcové skály, která tvoří podloží domu. Opačným směrem, do sklepa, putovaly následně desítky tun v podobě betonu a čedičové dlažby. Po citlivém ošetření nádherných pískovcových kvádrů na stěnách a stropech následoval opravdový logistický oříšek – stěhování tisícilitrových tanků přes členitá zákoutí domu. Tato fáze vyždímala ze skupiny nadšenců litry potu nejen kvůli fyzické námaze, ale i kvůli nervozitě při řešení řady kolizních situací. Zadostiučinění přinesla až funkční instalace a první várky chutného zlatavého moku. Řemeslné pivo vaří sládci ve varně, naleštěné měděné krasavici, kterou mohou hosté restaurace vidět za oknem přímo od stolu. O zdárném výsledku rachoty ve sklepeních se můžete přesvědčit při prohlídce pivovaru.
Hlavní sklepní místnost:
3 měsíce dolování zeminy odvoz 65t pískovce několik odvařených sbíječek měsíc spárování a čištění pískovcových kvádrů přesun 5t pískovcových bloků
Ležácký sklep:
- 20 tun betonu
- 10 tun čedičové dlažby
- 11 ks dvouplášťových tisícilitrových tanků
- 400 m potrubí a přes 1000 m kabelů
adresa: nám. Míru 100, 473 01 Nový Bor
Král 12° (8.5)
12° Ležák plzeňského typu (Pilsener) s výraznou plností a hořkostí, světlé zlatavé barvy. Nepasterizované a nefiltrované světlé spodně kvašené pivo. Chmeleno výhradně Žateckými chmeli s největším podílem poloraného červeňáku. Zraje 70 dní.
Jezdec APA 10° (7)
10,5° APA s plným výrazem citrusovo - kořenitého aroma. Pro chmelení použity dva druhy chmelů z USA a jeden nově vyšlechtěný v ČR z původního ruského divokého chmele, chmeleno i za studena. Nepasterizované a nefiltrované.
Podhradní ležák 11° (7.5)
Pivo vařené v Bornu pro Chatu Pod hradem ve Sloupu v Čechách. Ležák 10,5 % zlaté barvy, se střední plností těla a výraznou hořkostí. Světlé spodně kvašené pivo, nepasterizované a nefiltrované. Chmeleno výhradně českými chmely s největším podílem žateckého poloraného červeňáku. Pro zdůraznění hořké chuti a vůně je použit netradiční chmel Agnus.
Dáma APA 12° (7)
12,5° svrchně kvašené pivo typu Amber Ale (jantarové barvy), ovocné - citrusové vůně. Pro chmelení použity tři druhy chmelů z USA a jeden z Nového Zélandu, bohatě chmeleno i za studena.
Žádné komentáře:
Okomentovat