Minipivovar byl vybudován jako jeden z prvních v ČR po roce 1989 a na Moravě jako první vůbec. Nápad přestavět budovu, jejíž základy pochází ze 14. století (o čemž svědčí historické vykopávky zapůjčené Moravským archeologickým ústavem), vznikl v roce 1990 a již v září roku 1992 byl uveden do provozu nejen pivovar, ale i restaurační a hotelová část. Srdcem pivovaru je klasická dvounádobová varna, umístěná v prostorách pivnice. Objem jedné várky činí 20 hl, varný proces trvá cca 8-10 hodin. Hlavní kvašení probíhá v nerezových cylindricko-kónických tancích, podle typu piva přibližně 7 dní při teplotách od 8 do 22 °C. Mladé pivo poté dozrává v ležáckých tancích o kapacitě 20 nebo 40 hl při teplotě 3°C, v případě spodně kvašených piv minimálně 30 dní. Roční výstav se pohybuje okolo 2400 hl. Téměř 80% produkce se zkonzumuje v pivovarské restauraci. Základní nabídku piv představuje Světlý ležák, Oatmeal Stout, svrchně kvašené Pšeničné pivo a polotmavé speciální pivo Gold. Mimo to jsou v průběhu roku připravována speciální piva v limitovaných množstvích 20 nebo 40 hl, která se střídají na páté pípě. Takto již byly uvařeny např. Weizenbock, Roggenbier, Amber Ale, Porter, I.P.A. a další.
Pivo se vaří ze sladu, chmele a vody za použití pivovarských kvasnic. Množství potřebných surovin se liší dle druhu a stupňovitosti piva. Používají se převážně ječné slady, v menší míře i slad pšeničný či nesladovaný oves. Ke kvašení se využívají různé kultury pivovarských kvasinek. Zajímavostí je, že na 1 hl piva se spotřebuje až 8 hl vody - sanitace, čištění tanků, přepravních nádob apod. Srdcem pivovaru je varna, kde probíhá rmutovací proces - rozklad škrobu obsaženého v zrnech sladu na jednodušší cukry, které jsou později kvasinky schopny přeměnit na alkohol a oxid uhličitý. Dalším krokem je scezování díla, kdy se oddělí tekutá část (sladina) od pevné části (mláta - vyluhovaná zrna sladu). Následuje chmelovar, kdy při teplotě cca 102°C přechází do sladiny hořké látky a reduktanty z chmele. Tím vzniká takzvaná mladina, která má poměrně vysokou hořkost a chmelové aroma. Posledním krokem výroby piva na varně je oddělení chmelového mláta (chmelových kalů) od mladiny ve vířivé kádi. Spilka - probíhá zde hlavní kvašení, mladina se zchladí na zákvasnou teplotu 8°C - 22°C (dle druhu piva a použitého kmene kvasnic) a přidají se do ní kvasinky v tekuté formě. Hlavní kvašení trvá přibližně 7 dní. Po prokvašení se pivo suduje do ležáckého sklepa, kde při teplotě 3°C dozrává. Délka dozrávání je opět závislá na druhu piva, jeho stupňovitosti i charakteru. K výrobě je používán slad z humnové sladovny v Záhlinicích a speciální slady ze sladovny Weyermann. Chmelíme žateckým chmelem. K výrobě speciálních piv jsou používány i zahraniční odrůdy chmelů a další speciální kmeny kvasnic
adresa: Jakubská 120, 602 00 Brno-střed-Brno-město
Pegas světlý ležák 12° (6)
Nejoblíbenější pivo z našeho sortimentu.
Vyráběno pouze z přírodních surovin metodou spodního kvašení bez filtrace a pasterizace.
Živé přírodní ječné pivo.
- EPM: 12%
- Alkohol: 4,5% obj.
Single Hop Ale 10° (4)
Svrchně kvašené světlé pivo delikátně chmelené jedním druhem chmele.
Pegas pšeničné 12° (5)
Vyrobeno metodou svrchního kvašení za použití ječného a pšeničného sladu.
Podáváno s citrónem.
- EPM: 12%
- Alkohol: 4,5% obj.
Žádné komentáře:
Okomentovat