pondělí 9. dubna 2018

Pivovar Antoš (Antošova krčma)

 
Slánské pivo doporučovali kdysi v Čechách na prvním místě, napsal slavný jezuitský historik Bohuslav Balbín ve 3. knize svých Rozmanitostí Království českého, která vyšla roku 1681. Královské město Slaný se vskutku může pyšnit dlouhou a věhlasnou tradicí vaření piva, která vyvrcholila počátkem 17. století, kdy zde bylo deset měšťanských právovárečných domů, tři hostince poskytující ubytování se stravou a dvě krčmy na předměstí. Roku 1618 činil výstav slánských pivovarníků téměř 20.000 hl, což bylo na tu dobu úctyhodné množství. Značná část produkce se vyvážela do celého království, kde bylo slánské pivo vyhledávané a oblíbené.
Ondřej Antoš, který v roce 1518 získal dům, dnes známý jako Modletický, vařil pivo od roku 1536. Antošové představovali významnou rodinu v dějinách města. Jiný z jejích příslušníků, Václav Antoš, zastával v letech 1569-1587 úřad císařského rychtáře. Roku 1578 nechal dům přestavět do současné podoby, jejíž součástí je i pozoruhodný renesanční portál se štítkem obsahujícím příslušné vročení a zobrazujícím symbol kotvy, jejíž ramena jsou stylizována do podoby monogramu „W" (Václav). Další majitel, po němž byl dům posléze i pojmenován, Vilém Modletický, také určitý čas provozoval jeden ze slánských hostinců. Slibný rozvoj byl neblaze ovlivněn událostmi pobělohorského období, kdy se Slaný stal poddanským městem hraběte Jaroslava Bořity z Martinic. Ten zrušil várečná práva měšťanů a zároveň nechal roku 1629 ve městě vybudovat svůj vlastní pivovar. Zde v letech 1794-1798 působil český sládek František Ondřej Poupě, autor příručky Počátkové základního naučení o vaření piva (1801), který je považován za průkopníka českého odborného pivovarnictví. Hraběcí pivovar byl v provozu do roku 1884. Od té doby se historie spjatá výrobou piva ve Slaném přerušila na více než 135 let.
Pivovar Antoš založený v roce 2010 nyní obnovuje tradici vaření kvalitního slánského piva. Při jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu z moravské Hané připravovaného dnes již ojedinělým způsobem sladování na humnech. Pivo je čepováno přímo z ležáckých sklepů, nefiltrované a nepasterované, aby si tak uchovalo své jedinečné vlastnosti „živého" piva, jak je znali naši předkové.
Antošova krčma vznikla v roce 2015, kdy si restaurační část pivovaru pronajmul pan Bušek a k dobrému pivu přidal i výbornou kuchyni. Každý týden připravuje nové polední menu a o víkendech vymýšlíme speciální gurmánské menu. V prostorách naší provozovny se můžete připojit na wi-fi síť. Pokud zvažujete návštěvu s pejskem, vězte, že k nám s ním můžete.

adresa:  Vinařického 14, 274 01 Slaný
adresa druhého pivovaru:  Pražská 1847 274 01 Slaný



Antošův ležák  11,8° (7.5) 



Tradiční český světlý ležák, vyznačující se plnou chutí a jemnou, ale přesto výraznou hořkostí. K jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějšího chmele z nedaleké žatecké oblasti a světlých sladů z moravské Hané. Lahodnost našeho ležáku umocňuje výborný říz a hustá bílá pěna.
Obsah alkoholu: 5 % obj.

Antošův Březňák 13° (8.5)



Světlý ležák mi velmi chutnal, o něco těžší než 11,8° s krásně hustou pěnou. Další info se mi nepodařilo zjistit.


Polotmavá 13° (5)



Granátové spodně kvašených pivko. Jeho příjemná nižší hořkost je v dokonalé harmonii s lehkou chutí karamelu, oceňovanou především ženami.
Měděná barva lahodí oku každého milovníka dobrého piva.
Obsah alkoholu: 5.5 % obj.

Zlatý kozák 15° (7.5)





Tento speciál je světlé spodně kvašené pivo, které získalo svůj název nejen díky sytě zlaté
barvě. Pro jeho výrobu jsme použili směsi světlých sladů, kterými jsme rozhodně nešetřili. Výraznou kořenitou hořkost dodávají české a zahraniční chmely nejvyšší jakosti. Výraz a plnost chuti se nám podařilo sladit tak, že přes svojí nespornou „sílu" je toto pivo velmi dobře pitelné.

Tlustý Netopýr 17° (8)



Svrchně kvašená žitná IPA měděné barvy.
Díky použití žitného sladu a studenému dochmelení má velmi výraznou a hořkou chuť a velmi hustou konzistenci.
IPA dostala několik ocenění a to poslední právě letos v červnu na soutěži Pivo České republiky v kategorii ALE a IPA.

Slánský Rarach 10° (7.5)


Myšlenka vzniku 10. stupňového piva přišla přímo od hostů Pivovaru Antoš a proto i jméno bylo vybráno z nápadů nejen slánských obyvatel. Slánský Rarach se řadí mezi poctivou českou "desítku". Svou plnou chutí a výraznou hořkostí se stal velmi oblíbeným v teplých letních měsících. Pivo je vařené ze dvou druhů sladů (bavorský a plzeňský) a chmeleno dvěma druhy žateckého chmele.

Klondike APA 13° (7.5)


Svrchně kvašený speciál ze Slaného ve stylu American Pale Ale. Vychutnejte si novinku nachmelenou především americkým chmelem El Dorado, který tomuto tekutému zlatu dodává chuť meruněk, vodního melounu a tropického ovoce. Díky nižšímu obsahu alkoholu je vhodný na celovečerní pití.

 Bohemian Ale 12° (7.5)


Speciální svrchně kvašené pivo „anglosaského" typu K výrobě tohoto originálního speciálu bylo použito výhradně českých surovin, a to zejména zbrusu nové odrůdy tuzemského chmele. Chmelení „za studena" dodává pivu zajímavé a
nepřehlédnutelné chmelové aroma, které si jistě získá vaši pozornost.
Pro nový druh speciálu je charakteristická plná chuť doplněná středně silnou chmelovou hořkostí, místy připomínající chuť vyzrálého čerstvého grapefruitu. Tak vzniklo originální české pivo námi příznačně nazvané Bohemia Pale Ale.

Honey Pink Ale 14° (8.5)


Věděli jste, že svátek svatého Valentýna se oslavuje ve světě velmi různě?  Slánský pivovar Antoš uvařil svrchně kvašené pivo s velmi příjemnou, ovocno-kořeněnou chutí, obohacenou lesním medem a koriandrem, obarvené výluhem z řepy.
složení: Voda, ječný slad, chmel, med, koriandrem, výluh z řepy, pivovarské kvasnice.

Crystal IPA 13° (7.5)


Silnější svrchně kvašené pivo stylu India pale ale. Dominantním chmelem použitým při vaření piva je chmel Crystal, který mu dodává příjemnou vůni a chuť citrusových plodů.

New Sabro Galaxy 14° (7.5)
 

IPA v moderním stylu "New England" s charakteristickým vysokým zákalem, plnější chutí s intenzivní ovocnou vůní.
Toto pivo je experimentálně chmelené novou, ale již velmi populární americkou odrůdou Sabro, kterou doplňuje v menším množství australská klasika Galaxy.
Výsledkem je bohatě ovocný koktejl s vůní a chutí citrusů, tropického ovoce a kokosu. 
Alkohol: 5,40% obj.
 
New Moutere Neipa 14° (6)
 

Slady: Marris Otter, plzeňský, karamelový
Další přísady: pšeničné a ovesné vločky
Chmely: Moutere, Citra, Nelson Sauvin
Alkohol: 5,4% obj.
Stupňovitost/EPM: 14,3°

Crystal IPA 14° (7)
 

Tradiční slánské svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale. Vydařená pěkně chmelená IPA, která se stala ikonou pivovaru Antoš. Má čistou nachmelenou chuť a je velmi dobře pitelná. Hořkost je vyšší, doznívání dlouhé, citrusové, lehce lesního a tropického ovoce.
Alkohol: 6,7% obj.

Yogi Om! IPA 16° (7.5)
 

 
Svrchně kvašené pivo tmavě oranžové barvy, chmelené výhradně odrůdou Sorachi Ace.Tento americký chmel, vyšlechtěný původně v Japonsku, se projevuje nezaměnitelným aroma s tóny citrusů, kokosu a kopru.
Hořkost piva je vyšší, vyvažuje ji však plnější tělo a nádech karamelu.
Alkohol: 6,9% obj.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat