středa 30. května 2018

Minipivovar Kolštejn

Minipivovar Kolštejn se nachází v centru obce Branná - na nejmalebnějším náměstíčku v Jeseníkách. Obec je situována v centru turisticky hojně navštěvované oblasti Jeseníků.  Minipivovar Kolštejn je součástí komplexu Relax centra Kolštejn - konkrétně je umístěn v zázemí Restaurace Kolštejn.  Výstavba minipivovaru započala již v roce 2012, otevření se dočkal roku 2013, kdy byl také slavnostně vysvěcen (28. 3. 2013) a přesně po třech měsících pokřtěn (28. 6. 2013).
Minipivovar Kolštejn navazuje na již dávno zaniklou tradici pivovaru a pivovarnictví v obci Branná v Jeseníkách. Historie pivovarnictví se psala přímo v naší restauraci!  Zjistili jsme, že budova dnešní restaurace je budovou, kterou nechal postavit fojt kolem roku 1325 při zakládání města Goldenstein a jeho rinku (náměstí). Pro své sídlo s právem vařit a šenkovat pivo si fojt vybral na náměstí místo nejlepší - mluvíme o budově, která dnes nese název Restaurace Kolštejn. Dnešní budova restaurace byla historicky budovou fojtství (Vogtey), která měla historicky velmi významnou úlohu.

adresa:  Branná 56, 788 25 Branná

Vogtey 10° (8)

Pivo Vogtey je vhodné ke konzumaci v teplých, respektive letních měsících. Díky nižší plnosti a také nižšímu obsahu alkoholu příjemně zahání žízeň. Vyšší hořkost umocňuje pocit osvěžení po napítí. Světlejší zlatožlutou barvu doplňuje jemná bílá pěna. Pivo je vařeno z dvou druhů světlého sladu a jedné odrůdy českého chmele.
obsah alkoholu 4,0% obj.

Dolmen 11° (7)


Tento druh piva se vyznačuje především jemnou karamelovou chutí. Chmelová vůně a hořkost je jemně potlačena tak, aby mohla vyniknout příjemná karamelová chuť tohoto piva. Recept byl vytvořen během měsíce března roku 2013. Pro výrobu byly použity tři druhy sladů a jedna odrůda chmele. Barva je laděna do jemných granátových odstínů. Po napití se v ústech rozplyne jemná karamelová chuť a příjemná plnost.
obsah alkoholu 4,8% obj.

Bran 12° (7.5)




Toto pivo je vařeno klasickou metodou s odděleným hlavním kvašením a dokvašováním v ležáckých tancích. Recept byl vytvořen počátkem roku 2013. Pivo se vyznačuje sladovou plností, příjemnou vůní a jemnou chmelovou hořkostí. Tyto příjemné senzorické vlastnosti jsou tvořeny použitím kvalitních surovin jako jsou voda, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Všechny chuťové složky se doplňují a jsou v příjemné harmonii. Všechny použité suroviny projdou kvalitním řemeslným zpracováním, jehož výsledkem je příjemný chuťový zážitek po napití. Pivo je vyráběno ze dvou druhů sladů a dvou odrůd chmele. Celkový dojem završuje bílá krémová pěna.
obsah alkoholu 5,1% obj.

!turistika! 

Žádné komentáře:

Okomentovat