středa 30. května 2018

Pivovar Holba

 
V roce 1874 založil v Hanušovicích sládek Josef Mullschitzký moderní parní pivovar. Společnost, která jej provozovala dostala název „Brauerei von Mullschitzký & Comp. zu Hannsdorf – Halbseit“. 28. prosince 1874 byla slavnostně uvařena první várka piva.[1] V prvním roce měl pivovar výstav celkem 15 900 hl piva. V roce 1882 změnil pivovar obchodní název na „Brauerei von Chiari & Co. zu Hannsdorf – Halbseit“. Od roku 1886 byl výstav již 23 006 hl piva. V roce 1907 došlo ke sloučení pivovarů Hanušovice, Šumperk a Třemešek do jednoho hospodářského subjektu. Nová společnost nesla název „Nordmährische Brauerei und Malzfabrik, Aktiengesellschaft in Mährisch Schönberg“. V letech 1910–1911 dosáhla tato společnost ročního výstavu 110 580 hl.  Za první světové války se prováděly jen nejnutnější udržovací práce a roční výstav klesl na pouhých 22 157 hl. Od roku 1918 se společnost přejmenovala na „Severomoravský pivovar a sladovna, akciová společnost v Šumperku“. Ve třicátých letech se hanušovický pivovar stal svým ročním výstavem 108 775 hl třetím největším pivovarem na Moravě. Těsně před okupací českých zemí nacistickými vojsky dosahoval pivovar v Hanušovicích ročního výstavu až 170 064 hl.  Po znárodnění v roce 1948 nesl hanušovický pivovar název „Pivovar Hanušovice n. p.“. Později došlo ke sloučení moravských pivovarů a též hanušovický pivovar se stal součástí národního podniku „Severomoravské pivovary Přerov“. V současné době obliba piva opět roste a roční výstav se pohybuje okolo 350 tisíc hl ročně.

 Horská 10° (7)

 
Poznejte desítku, která krásně zažene žízeň a nabídne vám mimořádný chuťový zážitek. Je to pivo vskutku ryzího charakteru. Horská voda z vlastního pramene, chmel od našich tradičních dodavatelů z Tršicka a slady z vybraných moravských ječmenů dodávají pivu příjemnou vůni a osvěžující chuť. Vychutnejte si ji!
obsah alkoholu 4,2% obj.

Šerák 11° (7.5)

 
Vlajková loď značky Holba. Světlý ležák medově zlaté barvy s lahodně nahořklou, jemně chmelovou chutí a dokonalým řízem.
obsah alkoholu 4,7% obj.

 Šerák kvasnicový 11° (7.5)


Světlé nefiltrované pivo medově zlaté barvy mírně hořké chuti s výborným řízem. Ideální pro ty, kteří chtějí zkusit výjimečnou chuť piva. Obsahuje živé pivovarské kvasnice, bohatý zdroj vitaminů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus.
obsah alkoholu 4,7% obj.

Keprník 12° (7)


Pivo plné života s jiskrou, kterou si vzalo z vody z horských pramenů. Tělo mu dal slad z podhorských ječmenů z Jeseníků. Je to ležák s duší, tu mu vtiskla unikátní ingredience - horský chmel. Keprník je pivo z darů Jeseníků a my věříme, že pohladí vaši duši stejně jako chuťové pohárky.
obsah alkoholu 5,3% obj.

Holba speciál 13° (7,5)

 
Světlé speciální pivo inspirováno nadmořskou výškou kopce Šerák s hustou smetanovou pěnou, plnou chlebnatou chutí a lahodnou hořkostí. Výjimečné pivo pro výjimečné příležitosti.
obsah alkoholu 5,3% obj.

!turistika! 

Žádné komentáře:

Okomentovat