čtvrtek 3. května 2018

Pivovar Ládví Cobolis


Pivovar Cobolis vznikl na přelomu let 2017 a 2018 v Kulturním domě Ládví.
Slavnostní otevření proběhlo 9/4 na adrese Burešova 1661/2, 182 00 Praha 8-Kobylisy.
Původní restaurace je od základů přestavěna na moderní podnik kombinující industriální styl se dřevem.  Nabízí deset druhů vlastních piv, čerstvé pečivo z vlastní pekárny a jídla z čerstvých surovin. Součástí pivovaru je i kavárna sousedící s restaurací.  Samotný pivovar je v suterénu budovy. Pivo vaří od května 2018. Varna je třínádobová o objemu 20 hl. Spilku a sklep tvoří deset CKT, z toho čtyři 40 hl a šest 20 hl.  V této podobě by měl být pivovar podle našich odhadů schopný vystavit téměř 4000 hl za rok.
Sládkem pivovaru je Pavel Palouš, který se k vaření piva dostal v Zámeckém pivovaru Frýdlant, kde se stal sládkem.  Jeho piva posbírala řadu ocenění a i Cobolis se už může chlubit zlatou medailí za světlý ležák z degustační soutěže při Slunci ve skle 2018 v Plzni a třetím místem za stout z Padochova.








 Cobolis světlý ležák Praotec 12° (9)


 
Třírmutově vařená dvanáctka z plzeňských sladů a žateckých chmelů nabízí lehčí sladové tělo a o to vyšší dávku chmelové hořkosti.
Velmi chutná dvanáctka s bohatou pěnou u které není problém vypít jich více.
 Pivo světlý ležák, Pivní styl: Czech Premium Pale Lager, EPM: 12 %, Alc.: 4,6 %


Cobolis pšeniční speciál 12° (7.5)


Na to, že pšeničná pivečka moc nemusím, toto s příchutí hřebíčku a banánů mě překvapivě chutnalo.

Cobolis Tropic I.P.A. 15° (8.5)


Opět příjemné překvápko, opravdu lahodná osvěžující IPA s ovocnou příchutí, ale žádné přehnané citrusy se naštěstí nekonaly.


Cobolis I.P.A. 16° (7.5)


Světlé pivo oranžové barvy, které Vás jistě osloví svým bohatým aroma tropického ovoce, přiskyřic a citrusů. Tělo piva je sušenkové a ovocné, můžete v něm najít tropické ovoce, citrusy nebo hrušku a celému profilu dominuje vysoká hořkost limetkové kůry. V chmelovaru i za studena v tanku jsme použili nové americké chmele Eldorado, Azacca a Denali.
Tato hodně hořká IPA s chutí tropického ovoce, pryskyřic a citrusů už mi tolik nešmakovala, ale stále pitelné pivečko.
 Alc.: 6,5%

 Cobolis světlý ležák 11° (8)



Lehčí světlé pivečko s bohatým sladovým tělem z humnových sladů a decentní hořkostí žateckých chmelů. Díky dlouhému zrání na ležáckém tanku je pivo zakulacené s jemným středně silným řízem.
 Alc.: 4,1 %

Cobolis Nevada Ale 11° (8)


Klasická APA s lehkým sladovým tělem, výraznou chmelovou vůní a střední hořkostí. Použity americké chmele Citra + Cascade (citrusy, mandarinky, bezový květ). Jinak velmi svěží lehké pivko.
 Pivo je světlý svrchně kvašený ležák, Klasifikace BJCP: American IPA,EPM: 11%, Alc.: 4,2%

Cobolis Bavorská pšenice 13° (8)


Polotmavá pšenička bavorského typu s chutí hřebíčku, banánů i meruněk určitě příjemně osvěží. Má vyšší říz a malou hořkost, kolegyně mi chutnala trošku více...
Pšeničné pivo svrchně kvašené, Pivní styl: Ur Weissbier, EPM:13%, Alc.:5,4%

 Cobolis světlý ležák 10° (8.5)




Poctivá česká desítka vařená na dva rmuty z plzeňských sladů a žateckých chmelů nabízí vyvážené sladové tělo a slušnou dávku chmelové hořkosti. Zapomeňte na výčepní o kterém byste řekli, že je jak voda, takové rozhodně není. 
 Pivo světlý výčepní, Pivní styl: Czech Pale Lager, EPM: 10 %, Alc.: 3,8 %

Cobolis summer ale 6° (8)


Letní ALE se stupňovitostí pouze 6°, vařený ze 6 sladů a 6x chmelený. Rozhodně nečekejte žádnou nudnou vodu. Alkoholem je však pod 2% , což v létě potěší. Tělo odpovídá spíš na silnější pivo a je nádherně hořké. kdo ochutná zamiluje se do nespočet tónů a chutí tohoto piva.
Stolní svrchně kvašené pivo, Pivní styl: Sessions Pale Ale. EPM: 6%, Alc.: 1,9%

Cobolis Bavorská pšenice 11° (7)


 Polotmavá pšenice, tentokrát v lehčím provedením podobného rázu jak třináctka...


Cobolis Irish Dry Stout 13° (7)


Tmavé pivo jako sama noc vařené s devíti druhů sladů světlých, karamelových, pražených a nasladovaného praženého ječmene. Je černé s béžovou pěnou, voní po čerstvě pražené kávě, čokoládě, kakau a karamelu. Chuť je kávová, suchá až lehce nakyslá s lehkými tóny čokoláda, karamelu a oříšků. Závěr má dlouhý, příjemně suchý. Nejlepší letní osvěžení, taková "ledová káva" peo pivní fandy.
Tmavé svrchně kvašené speciální pivo, Klasifikace BJCP: Dry Stout, EPM: 13%, Alc.: 5,2 %

 Cobolis Neipa 16° (6)

  
 NEIPA je zkratka pro nový americký pivní styl New England IPA. Naše má zlatou barvu, je neprůhledně zakalená s bílou pěnou. Velmi silně voní po citrusech , tropickém ovoci, broskvých, jahodách, sušené citronové kůře a sladu. V chuti je hodně ovocná, ovocně sladká, lehce nakyslá a jemně smetanová s nižším řízem a nízkou hořkostí. Skoro by se ani nechtělo věřit,že nepijete multivitamin...Ale nenechte se zmást voltáž má víc než poctivou.
Svrchně kvašené speciální  pivo, Pivní styl: Dry Stout, EPM: 16% , Alc.: 7%

 Cobolis zelený chmel 11° (9)


Pivo z čerstvého chmele se dá vařit pouze jednou do roka, a to bezprostředně po sklizni. Zelené hlávky chmele dávají pivu velmi jemnou hoř-kost a svěží vůni. My jsme si na ně počkali přímo u česačky v Chmelařském institutu v Žatci a hned ten den jsme z něj uvařili mladinu na le-žáckou jedenáctku. Vybrali jsme si odrůdy harmonie a rubín, které se vyznačují kořenitou vůní. Ta je v pivu doplněna nasládlou vůní plzeňské-ho sladu. V chuti je pivo plné a zakulacené, chlebovost a hořkost se krásně střídají a zároveň doplňují.
Pivo světlý ležák, Pivní styl: Czech Pale Lager, EPM: 11%, Alc.: 4,2 %

Cobolis SaazAle.cz 11° (7.5)


Ve spolupráci s Chmelařským institutem v Žatci jsme uvařili Cobolis SaazAle.cz//1*, který ukazuje, co dokáží žatecké chmely  ejlu. Použili jsme chmel Gaia, jedna s najmladších odrůd a experimentální 5227 který je šlechtěný právě pro vaření a studené chmelení ejlu. Je specifický vysokým poměrem bety (7%) vůčí alfě (pouhých 1,7%) díky čemuž má velmi jemnou a přitom vysokou hořkost a příjemně ejlové aroma. Voní meruňkami, ananasem, jahodami a květy. Chutná ovocně a lehce kořenitě. Celkový dojem je spíše suší.
Pivo světlý svrchně kvašený ležák, Pivní styl: SaazAle, EPM: 11%, Alc.: 4,2%


Weisse Aronie 14° (7.5)


Berliner Weisse je starobylé německé pšeničné pivo, které se vyznačuje kombinací lehkých ovocných tónů pšenice a výrazné kyselosti. Aronie, temnoplodec, či též černý jeřáb je keř, jehož černé bobule jsou plné vitamínů a tříslovin a antioxidantů. Zatímco Berliner Weisse náš sládek objevil nedávno, na aronii má vzpomínky od dětství, kdy jeho dědeček z ní vyráběl víno, které on chodil potají upíjet. Na pohled byste v temně rudé sklenici s růžovou pěnou hádali pivo stejně tak těžko jako 6,5% alkoholu v explozi ovocných chutí a svěžesti, kde se snoubí kyselost piva s trpkostí ovocné šťávy.
Zákonná kategorie: Svrchně kvašené pšeničné silné pivo ochucené , Pivní styl: Strong Berliner Weisse, EPM: 14 %, Alc.: 6,5 %

 Berliner Weisse višeň 13° (7)


Berliner Weisse je starobylé německé pšeničné pivo, které se vyznačuje kombinací lehkých ovocných tónů pšenice a výrazné kyselosti. Višně kyselost ještě posílily a jejich chuť se krásně doplňuje s kefírovostí, kterou v Berliner Weisse mají na svědomí laktobacily.
Je to pivo na svoji stupňovitost velmi lehké a osvěžující. Višně jsme do tanku přidali ke konci hlavního kvašení jako silně koncentrovaný, čistě přírodní juice.
Zákonná kategorie: Polotmavé svrchně kvašené silné pivo ochucené, Pivní styl: Berliner Weisse Fruity, EPM: 13 %, Alc.: 5,7 %

Australian  Secret 22° (5)



Naše australské tajemství je pivo vonící po citrusech, tropickém ovoci a pryskyřici. Při napití se objeví krátká chuť ovocné šťávy, která je vzá-pětí překrytá silnou a dlouhou hořkostí citrusové kůry. V doznívání je suché a k hořkosti se znovu přidává chuť citrusů. Za to mohou výborné australské chmele Victoria Secret a Topaz. A za lehkou hřejivost může trochu vyšší alkohol, ale vůbec se ho nebojte, není skoro cítit. Aspoň ze začátku ne.
Zákonná kategorie: Svrchně kvašené silné pivo, Pivní styl: West Coast Imperial IPA, EPM: 22 %, Alc.: 10,1 %

 Cobolis tmavý ležák 12° (6.5)


 Tmavý ležák, skoro neprůhledný. Vůně karamelová, kávová, lehce sušeného ovoce a hlavně čokoládová. V chuti opět dominuje chuť čokolá-dy, kterou doplňuje chmelová kořenitost, kávová praženost, stopa sušeného ovoce a lehce karamelový dojezd. Pokud podléháte dojmu, že tma-vé pivo musí být sladké, tak náš tmavý ležák vás přesvědčí o opaku.
Zákonná kategorie: Pivo tmavý ležák, Pivní styl: Czech Dark Lager, EPM: 12 %, Alc.: 4,5 %

 Russian Imperial Stout 24° (7)


Zimní dezert černé barvy s béžovou pěnou, který voní po čokoládě, kakau, sušeném tmavém ovoci a brandy. Chuť je čokoládová s tóny suše-ných švestek, karamele a kávy s kapkou brandy. Celkově je to pivo silné, plné, krásně zakulacené, hřejivé a připomíná hořkou čokoládu s liké-rovou náplní. Svých 10,5 % alkoholu nezapře, ani se o to nesnaží. Vychutnejte si ho jako digestiv, nebo v křesle u krbu...
Zákonná kategorie: Tmavé svrchně kvašené silné pivo, Pivní styl: Imperial Stout, EPM: 24 %, Alc.: 10,5 %

 Cobolis Weizenbock 17° (7.5)


Weizenbock je německý pivní styl. Weizen znamená pšenice, Bock znamená kozel, ale také silné sladové pivo, které je vařeno především pro zimní období. Ve vůni najdeme hřebíček, ovoce (banán, jablka, meruňky) a dřevo. Tělo je chlebnaté, chuť ovocná, kořenitá a dřevitá. Na začát-ku se doplňuje nakyslá chuť jablek a meruněk se sladkostí sladů. Následuje dřevitá tříslovina a závěr je ve znamení koření a banánových tónů.
Zákonná kategorie: Pšeničné polotmavé svrchně kvašené silné pivo nefiltrované, Pivní styl: Weizenbock, EPM: 17 %, Alc.: 6,7,%

 Cobolis British Golden Ale 13° (8)


Silné a přece jemné, nasládlé, sušenkové tělo anglických sladů krásně doplňuje silná a hlavně dlouhá hořkost chmelů Comet a Bullion. Pitelnost ještě zvyšuje svěžest granátového jablka, kořenitost a citrusovost, které s sebou Comet nese.
slady: Pale Ale, Simpsons: Finest Pale Ale M. O., Imperial; Bestmaltz: pšeničný
kvasnice: Lallemand London ESB

Cobolis Red Kazbek 13° (8)


Lehké, karamelovo toustové tělo se krásně doplňuje s kořenitou chutí a ovocným aroma chmelů Kazbek a Simcoe.  Barvu má červenou, vůni výraznou, chuť jemnou a pitelnost vysokou. Slady: Bestmaltz: Red X, Chit Mlat, pšeničný, kvasnice: Lallemand Bry 97

Cobolis Brut IPA 13° (8)


Poctivý polotmavý ejl s pořádnou dávkou šípku, kdy tato varianta vyhrála o jediný hlas na možností se zelím a knedlíkem. Tak snad příště. Ale k divočákovi se rozhodně hodí. Je to velmi svěží pivo, první vjem na jazyku je lehká kyselost, kterou rychle překrývá karamelová chuť sladu a hned po ní přichází typická trpkost šípku. Po polknutí dlouho vnímáte všechny tři chutě zároveň a vytvářejí nádhernou harmonii. Komplexní vjem z tohoto piva je opravdu nádherný.
Pivní styl: Brown Ale Fruity, EPM: 13 %, Alc.: 5,8 %

 Cobolis Grizzly IPA 18° (7.5)


Medvěd grizzly žije tam, kde se zrodil pivní styl West Coast Imperial IPA. Náš Grizzly je Amerika - Pale Ale slady, americké chmele Summit a Ekuanot, americké kvasnice. Vůně je citrusová a po jehličí, chuť ovocná a hořká. Závěr hořký, svěží a hořký. Grizzly je přímočaré pivo, silné jako grizzly.
Pivní styl: West Coast Imperial IPA, EPM: 18 %, Alc.: 7,9 %

 Společná z Budvaru  (7)


Pivko dle společné receptury sládků Aleše Dvořáka z Budvárku + Pavla Palouše z Cobolisu. Jinak prý mandarinová barva díky německému sladu Red X a prý výraznou hožkost se svěžestí chmelu Polaris. Po dalším pivku jsem ovšem cítil právě mírnou nasládlou chuť, kterou nemusím, jinak ovšem výborné pivečko...
ještě jinak viz rozhovor dle euro.cz
Jeden je pivovarníkem už od studií, druhý si našel cestu k pivovarnictví až po kariéře v IT. Aleš Dvořák je obchodním sládkem národního pivovaru Budějovický Budvar, kdežto Pavel Palouš působí jako sládek pivovaru Cobolis. Laikové by tedy mohli očekávat, že jejich přístup k pivu bude naprosto odlišný. Jenomže oba pánové i pivovary spolu mají společného mnohem více, než se na první pohled zdá.
* Popularita minipivovarů je záležitost posledních let. Pro koho vlastně jsou? Oceňují je i tradiční „pivaři“?
Pavel Palouš, Cobolis: Pijí ho hlavně ti, kdo rádi objevují nové chutě. V době vzniku ležáku byla všechna ostatní piva a jídla divoká a nakouřená. Najednou přišla v roce 1842 ležáková revoluce. Ležák, jako naprosto čisté pivo, tehdy stávající piva převálcoval. No a dnes se ta situace zase mění, všechno je čisté, uhlazené a unifikované. A lidé zase chtějí objevovat něco „divočejšího“. Z piva se stává sexy nápoj. Aleš Dvořák, Budvar: Odborná pivní média píší o tom, že dnes prožíváme tzv. demokratizaci craftu. Dříve to byla piva pro hipstery, kteří je pili často i demonstrativně. V poslední době jejich chuť objevuje i zbytek populace.
* Registrovali jste v Budvaru začátek popularity malých pivovarů?
AD: Já ano. Nicméně ostatní to považovali za okrajovou záležitost. Minipivovary začaly v Čechách ve větší míře vznikat zhruba před osmi lety. A dnes už jich máme po celém Česku asi 450. Kopírujeme trend z USA, kde je craftových pivovarů asi pět tisíc. PP: Důležité je vysvětlit rozdíl mezi craft a minipivovarem. Minipivovar je jednoduše malý pivovar, ale craft pivovar je ten, který ctí poctivé řemeslo a vaří pivo tradičním způsobem. Proto je Budvar náš největší český craft pivovar. Craft prostě není o velikosti, ale o přístupu.
* Od zaregistrování trendu až ke společné spolupráci vede dlouhá cesta. Jak vůbec došlo ke spojení Budvar–Cobolis?
AD: Posledních patnáct let jezdím dělat porotce na World Beer Cup do USA, kde jsem se s craft přístupem seznámil blíž. S Pavlem jsme se potkali asi před osmi lety na odborné konferenci a zjistili, že jsme stejná krevní skupina. Od té doby uplynulo mnoho piv a vzájemně se inspirujeme dodnes. PP: Spolupráce je to logická. Vždyť Budvar je největší český craft, který zároveň dokáže uspokojit masy. My v Cobolisu, stejně jako v ostatních minipivovarech, nejsme schopni zažehnat žízeň naprosto všech, kdo mají rádi pivo. Kdo jiný než Budvar jako národní pivovar by měl pomáhat pivovarnictví jako obor posouvat dopředu.
* Budvar nedávno představil nový hořký ležák Budvar 33. Proč se urodil a jak vznikal?
AD: Chtěli jsme rozšířit portfolio našich piv. Třiatřicítka je zástupce hořkých piv a zároveň splňuje vyváženost tradičního českého ležáku. Cesta k Budvaru 33 byla dlouhá, ale hlavní inspiraci jsem našel po pár pivech v Cobolisu. Ochutnal jsem jejich výbornou dvanáctku ležák a překvapila mě jeho pitelnost. Pavel mi pak prozradil, že za pitelností se skrývá anglický slad Crystal light. Záhy se tento slad stal základem našeho Budvaru 33.
PP: My v minipivovarech máme výhodu v tom, že si můžeme hrát se surovinami. Já například používám až 35 druhů sladu.
* V čem je Budvar jiný než ostatní velké pivovary v Česku?
AD: Zásadní jsou pro nás kvalitní suroviny a tradiční výrobní postup. To jsou věci, které
se ekonomům, kteří řídí ostatní pivovary, příčí. Hovězí vývar také můžete uvařit buď v papiňáku za půl hodiny, nebo ho táhnout v hrnci půl dne. A my v Budvaru věříme, že poznáte rozdíl.
* V Belgii je pivo součástí kultury, u nás má reputaci jinou. Změní to právě spolupráce menších pivovarů se zavedenými značkami?
PP: V pivovarnictví jde o vzdělávání a sdílení informací. První krok, a ten již začal, je zvýšit kvalitu a rozmanitost piva z pivovarů. Druhý krok je vyškolit personál, který za nás stojí v první linii, tedy číšníky a servírky, kteří jsou v kontaktu se zákazníky. No a až tohle všechno splníme, tak můžeme začít školit i naše zákazníky. A tady je právě důležitá spolupráce, protože to pomůže celému oboru. Pivo pak bude podobně jako víno vnímáno jako společenský nápoj a součást vysoké gastronomie.
AD: Belgická cesta je pro nás vzor. Párování několika chodů jídla společně s pivními speciály může být gurmánský zážitek, doslova ideální pro romantickou večeři. Ostatně do Belgie jedeme společně s Pavlem na podzim sbírat inspiraci i zkušenosti.
* Když chce někdo začít vařit pivo, co má dělat?
PP: Musí studovat, nechat si poradit a najít blázna, který vám jako začátečníkovi dá prostor. Stejně jako mně, když jsem začínal.
AD: Když si chce člověk doma uvařit pivo, musí být aspoň trochu manuálně zručný a vědět, na co se „vykašlat“ a na co si naopak dát pozor. Zařízení na domácí vaření piva se dá vyrobit v podstatě ze dvou hrnců. Ale chce to velkou trpělivost a hodně práce. Je jedno, jestli vaříte hektolitry nebo litry, ale jen uvařit jednu várku piva trvá osm až dvanáct hodin. Pak následují týdny kvašení a zrání.
PP: Je za tím hodně potu. Vždycky si vzpomenu na citát sládka Jirky Strnada: Výroba piva je pozvolný proces přeměny lidského sádla na dobrý produkt.
* Pavle, jste původní profesí ajťák. Kde jste načerpal know-how vy?
PP: V jednu dobu mě práce v IT přestala bavit. Podílel jsem se na obnově Zámeckého pivovaru Frýdlant a samozřejmě jsem hodně studoval. Tam jsem potkal na konferenci právě Aleše, který mi ukázal, že nad pivem se dá hodně fantazírovat. Pivo totiž potřebuje kreativitu i fantazii. Je to nejsložitěji vyráběná potravina vůbec. Díky této vlastnosti můžete změnou jediné ingredience či postupu vymyslet úplně novou chuť. Vždy ale musíte přesně vědět, co chcete uvařit.
* My Češi máme tendence se utvrzovat v představě, že máme nejlepší pivo na světě. Vnímají naše pivo takto i v zahraničí?
AD: Pokud budeme mluvit o ležáku, tak rozhodně ano. České ležáky patří pořád i v zahraničí mezi absolutní špičku. Na druhé straně v zahraničí na rozdíl od nás vědí, že existují také jiné druhy piv a ležák je jedním z mnoha.
PP: Ležák tak, jak ho děláme Čechách, je technologicky vůbec nejsložitější. Všechny americké craftové pivovary, které zkoušely různorodé navoněné druhy piv, teď přicházejí s ležáky. Náš problém spočívá v tom, že si kvalit našich ležáků často ani nevážíme a chováme se k nim macešsky. Kdežto v Anglii, v Německu i USA je český ležák nesmírně uznávaný. Dokonce i v těch méně tradičních pivních zemích, jako je třeba Rusko, se těší české pivo výsostné pozici. Když má ruský pivovar české suroviny nebo v něm působí český sládek, chlubí se s tím moc rád.
* Kdyby nám teď na stůl někdo položil tři orosené ležáky, jaké jídlo byste si k nim objednali?
AD: K pivu se přece hodí úplně všechno…
PP: Ale nejlepší jsou buřty na pivě!
AD: A rozhodně další pivo!

 Cobolis výroční 12° (8)

 
Chlebnatá + uvařená dvanda uvařená na dva rmuty, jnak německej extra Pils s naším ležákem. Jinak prý velmi limitovaná edice a fakt chutná...

Neipa Cobolis Washington 17° (7.5)


Bylo ráno. Čtvrtek. Měl jsem za úkol udělat popis Washingtona. Během ochutnávání z půllitru jsem za chvíli zapomněl, že piju pivo. Jasnej snídaňovej džus. Pomeranč, ananas, mango, grep... Pivo chmelené na "nula IBU" (první chmel až do whipoolu). Dominantní je Simcoe, ale ani Citra a Amarilo se nezapřou.  Je to Nová Anglie, je to revoluce, tenhle moderní styl boří konvence a staré vazby stejně jako osadníci při bostonském pití čaje. Je to pivo kalné (hazy), šťavnaté (juicy), ovocité a není skoro vůbec hořké, jen tím málem, které se z chmele vylouhovalo při dryhopu. Tělo piva zůstalo kousavé, i když je hodně prokvašené. Je to pivo, které musíte ochutnat, říká někdo asi P.P...

Cobolis Berliner Weisse Švestka 14° (7.5)


Starobylé pšeničné německé pivečko s výraznou kyselosti a samozřejmě švestka k tomu, paráda...

Independence Neipa 13° (8)


N E Z Á V I S L O S T na zažitých zvycích, nezávislost na pivovarských klišé, Session New England India Pale Ale se osvobodil od usedlosti a snobství stylů, z nichž vyšel. Nežene se za hořkostí, není jeho ideálem křišťálová čirost. A navíc se chmelí, jako když sypete čaj do oceánu. Proto považujeme tohle pivo, které chutná po tropickém ovoci, citrusech, jehličí, koření a pryskyřicích, které je voňavé, šťavnaté a kalné jako džus, za symbol Nezávislosti.

Cobolis Bavorská pšenice 13° (8)


Polotmavé pšeničné pivo bavorského typu nabízí bohatý chuťový zážitek a zároveň příjemné osvěžení. Je tmavě oranžové, zakalené. Voní po hřebíčku, meruňkách a lehce po banánech. V chuti je meruňkové a chlebové, kořenité a v pozadí lehce banánové. Je hutné a příjemně nakyslé. Hořkost má velmi nízkou, říz vyšší.
Slady: pšeničný, plzeňský, Carawheat.

 Cobolis Berliner Weisse Malina 10° (8.5)

 
Moc příjemné osvěžující letní pivečko, jinak lehčí malinový kyseláč velmi chutnal.
Jedním z našich neoblíbenějších ovocí českých lesů a zahrad je malina. Proto jsme maliny přidali do naší 6. várky kyseláče. Berliner Weisse je starobylé německé pšeničné pivo, které se vyznačuje kombinací lehkých ovocných tónů pšenice a výrazné kyselosti způsobené laktobacily. Pro vyšší pitelnost se často přidávala ovocná šťáva. Bývalo nazýváno „šampaňské severu“.

Slady: Klusáček: plzeňský; Bestmalz: pšeničný, kyselý

Kvasnice: Lallemand Bry 97


Cobolis bavorský inkvizitor XL 11° (7)

 

 
Polotmavé pšeničné pivko bavorského typu, je tmavě oranžové zakalené barvy. Voní po hřebíčku, meruňkách a lehce po banánech. V chuti je meruňkové i chlebové kořenité a banánové, je hutné a příjemně nakyslé. Hořkost má velmi nízkou, říz vyšší, na fotce vpravo.

Phoenix Extra Session Brut Ipa 8° (7)


Brut IPA vznikl v San Francisku jako hodně chmelené a hluboce prokvašené pivo. Díky specifickému rmutovacímu postupu, surogaci rýží, nebo kukuřicí a použití enzymů se svojí suchostí blíží šampaňským vínům, proto si propůjčuje přízvisko Brut a název IPA si zaslouží díky množství sypaného chmele do várky i za studena. Je tak skvělým pivem, že by se mohlo stát znakem San Francisca - jako Phoenix. Phoenix je osmička se sílou jedenáctky, beze zbytku prokvašená a plná vůně a chuti citrusových, tropických i trochu zemitých chmelů Amarilo, Victoria Secret a Ekuanot.

Cobolis Brigádník Rubín 11° (9)


Víte, že zelené pivo je možné ochutnat jen jednou do roka?Zelené pivo vaříme ze 100 % zeleného chmele. To znamená, že je třeba si pro chmel dojet na Žatecko, a rovnou ho zpracovat. Chmel se musí zpracovat do 24 hodin od sklizení. Je to náročnější, ale odměnou je svěží chuť, jemnější a vyrovnanější tóny…sušení chmel vždy nějakým způsobem ovlivní.
Další várka tohoto vynikajícího pivka, už vloni mi to šmakovalo velice!

Reichstag Rotejohannisbeere - Sour Ale 14° (7.5)


Zeď v Berlíně spadla před 30 rokama. My boříme hranice zavedených chutí a přinášíme zcela unikátní Sour Ale, "berlínské šampaňské", s červenorybízovou příchutí.
Rybíz červený je ovocný keř, jehož plody jsou malé jedlé bobule červené barvy s nakyslou chutí. Berliner Weisse je typické berlínsmé pšeničné pivo s obsahem pšenice cca 30%, má nakyslou chuť, nízký obsah alkoholu a je velmi osvěžující.

Podzimní šípkové 13° (7)


Brown Ale - polotmavý ejl s pořádnou dávkou šípku. Tato varianta vyhrála o jediný hlas na možností se zelím a knedlíkem. Tak snad příště. Ale k divočákovi se rozhodně hodí. Je to velmi svěží pivo, první vjem na jazyku je lehká kyselost, kterou rychle překrývá karamelová chuť sladu a hned po ní přichází typická trpkost šípku. Po polknutí dlouho vnímáte všechny tři chutě zároveň a vytvářejí nádhernou harmonii. Komplexní vjem z tohoto piva je opravdu nádherný.

Mimóza Sametové 14° (7.5)


Může být něco sametovějšího, než spojení nostalgického vzpomínání na devětaosmdesátý a našeho SingleHop SaazAle?

Cestovatelské Tea / Apa 13° (8)


Zákonná kategorie: Světlé svrchně kvašené ochucené silné pivo Pivní styl:Tea American Pale Ale, EPM: 13 % Alc.: 5,7 %      APA Cestovatelské, pivo s čajen Earl Grey, domácího pivovaru "Jedno" vyhrál ve své kategorii v soutěži Litomyšlský korbel. První cenou byla možnost uvařit pivo u nás v COBOLISU. Světlé pivo s vůní i chutí tropického ovoce, citrusů, borovice a bergamotové silice. V chuti se snoubí chmelová hořkost s čajovou tříslovinou.
 
Brigádník Saaz Shine 10° (8)
 

Milujeme období roku, když čas sklizně čerstvého chmele. Je to jedinečný okamžik v roce, kdy z něj můžeme vařit. Z Žateckého chmelařského institutu jsme dovezli úžasný nový chmel SAAZ Shine (5045) a uvařil z něj novou desítku 100% jen ze zeleného chmele.
 
Cobolis Brew Berry Gose Fruity 10° (8)
 

Tohle jsme tady ještě neměli, jako první v Česku jsme uvařili pivo s kvasnicemi Lallemand Widlbrew™ philly sour. A čím jsou zajímavé? Nejedná se tradiční pivní kvasinku (Saccharomyces cerevisiae), ale o divoké kvasnice Lachancea spp. Tyto kvasnice tak při kvašení přímo produkují kyselinu mléčnou a pivo jimi zakyslo krásně pod pH 3,5.
Takže je to náš první „kyseláč“ co není vytvořený kettle souringem, tedy řízením kysnutím pomocí laktobacilů na varně, ale díky kvasnicím až v kvášení. V pivu je ještě koriandr a růžová himalájská sůl a pak naprostá dominance borůvky. Tato směs dělá tuto užasnou letní desítku opravdu komplexní že máte pocit, že pijete svěží džus a snad ani né pivo. Tak se pojďte osvěžit a nabažit chutí opravdové borůvky.
 
Cobolis Sour Ale Rakytník 14° (7.5)
 
 
Tenhle Sour Ale je inspirovaný pivem Berliner Weisse, což je kyselé pšeničné pivo, zvané „šampaňské severu“. Reichstag Sandorn je kyselý díky lactobacilům a je v něm rakytník, který kyselost ještě podtrhuje a doplňuje svou trpkostí.
 
Cobolis Jefferson Neipa 16° (7.5)
 
 
Stejně jako Thomas Jefferson vytvořil Deklaraci nezávislosti, ve které sjednotil všechny dobré myšlenky z celého světa, i v pivovaru sjednotili úžasné prvky: kokosový ořech, komplex tropického a peckového ovoce, pryskyřicové tóny cedru, máty, mandarinky a smetany. Svobodné a nové.
 
Cobolis Zelený Saturn Saaz Ale 14° (7.5)
 
 
ALE, který je vařený pouze ze zeleného chmele. Kromě standardního chmelení do várky (hlávky ve varných pytlích), byl přidán rozemletý zelený chmel do vířivé kádě a udělán dokonce dvojitý dryhop. A tak vznikl ZELENÝ SAAZ ALE s úžasným chmelem SATURN. A jaké to pivo je? Svěží, ovocité, s tóny broskví ve vůni i chuti. Prostě super pivko.
 

 
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat