pátek 18. ledna 2019

Andělský pivovar


 
Předem něco trošku z historie:
Občanský a akciový pivovar U čísla 1:
Na Arbesově náměstí v č.p.35, v sousedství starého právovárečného domu, který je dodnes označen domovním znamením velké jedničky, založil Jan Stejskal r.1871 svůj vlastní pivovar. V roce 1912 přešel do rukou akciové společnosti,
byl zásadně přestavěn, strojně zmodernizován a připraven k expanzi na trhu. Dosahoval tehdy výstavu 10 - 15 000 hl piva. Pracoval parním strojem o osmi silách koňských. Kromě 1 úředníka zaměstnával 18 sladovnických zaměstnanců. Po krizových letech světové války začal podnik naplňovat své představy o svém rozvoji. Výstav už činil 25 000 hl piva a hodnota akcií se koncem dvacátých let se ztrojnásobila. Specialitou pivovaru bylo tmavé čtrnáctistupňové pivo Bavor, jinak vařil světlé 10°a 12° řízné pivo.  Občanský akciový pivovar na Smíchově má všechny podmínky pro další rozmach. Je ve středu Smíchova a jeho moderní pivovarské zařízení snadno zmůže další, více než dvojnásobný výstav piva bez nových investicí. Bezvadná voda z vlastní studny živené prameny z Kinské zahrady je pak při vaření piva předností, kterou se nemůže pochlubiti snad žádný jiný pivovar pražský. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, zvláště má-li pivovar kromě dobrého piva i dva hostince - rušnou Lidovou pivovarskou hospodu s kabaretem a moderní hudbou v Havlíčkově ulici (dnešní Zubatého) pro lidi veselé a moderní restauraci U čísla 1 s výhledem na Arbesovo náměstí se zlatým sálem, určenou pro "mrzouty, zamilované a dumavé". (Národní listy, 7. 5. 1927)  Malý pivovar ovšem musel po léta vzdorovat podstatně silnějšímu Akcionářskému pivovaru Staropramen (údajně za podpory sil na krajní pravici). Ještě r.1937 se pivovaru podařil výstav 30 000 hl. O dva roky později ho Staropramen koupil v dražbě a k roku 1939 tedy uzavřel. Dnes je zde tiskárna Libertas. Pivovarský komín dodnes hrdě ční nad Smíchovem.  Vyhlášený hostinec U čísla 1 s pěkným posezením ve stinné zahradě patřil k nejstarším na Smíchově. Štamgastem tu býval i Josef Kořenský, první český cestovatel, který podnikl cestu kolem světa. U hostince stávaly bryčky s jedním koněm pro potřeby výletníků a majetnější rodina se mohla odtud svézt na výlet do "vyhlášených lázní chuchelských". Od r.1860 v hostinci působila divadelní společnost Karla Sternfelda, která tu hrávala převážně velké rytířské hry. V sále bývaly také bály a výtěžek z nich šel ve prospěch místní chudiny. Po r.1880 žil v domě malíř a ilustrátor, krajinář Vojtěch Brechler.
U zlatého anděla:
V zadním traktu domu č.p.222 proslaveném svou velkou freskou Anděla byl r.1878 založen pivovar Josefa Preisslera se sladovnou na var 40 hl piva. Roční výstav se pohyboval kolem 7 800 hl piva. Vařila se desítka. Pivovar pracoval pomocí ručních strojů, železné pánve, chladícího stoku, dvojího hvozdu, měřícího stoku, odkličkovacího stroje, ručního mlýna atd. Mimo stárka měl 11 sladovnických zaměstnanců. Z Nádražní ul. byl vchod do pivovarské restaurace, kde ještě před vznikem "andělského" pivovaru r.1869 zakládali smíchovští občané Staropramen. Už na počátku 20.století právě pod jeho tlakem pivovar zanikl. Do r.1979 sloužily prostory pekárně. Poté byl celý objekt asanován v souvislosti s výstavbou stanice Moskevská metra B.
Smíchov už není jen Staropramen! Stalo se tak 15/1 roku 2019.
Jsme moderní minipivovar s restaurací. Vaříme hlavně svrchně kvašené speciály, ale určitě u nás najdete i dobré ležáky. Restaurace má kapacitu 120 lidí a podáváme k pivu velice dobrou českou kuchyni.

adresa: Lidická 337/30, Anděl, 150 00 Praha-Smíchov




Andělská 11° (8)




Klasický výborný ležák vařený z českého sladu. Díky jeho plnosti evokuje silnější piva jak chutí tak barvou. Určitě nezůstanete jen u jednoho, jinak se jedná o pivečko ze Zámeckého pivovárku Frýdlant.
Obsah alhoholu: 4,5%

Kolagen 13° (8)




Pivní polotmavý speciál stylu ALE vyšší jednotky barvy, s přidaným karamelovým sladem. Při 13% stupňovitosti původní mladiny před kvašením má vysokou pitelnost. Je zde za studena použit chmel Cascade, který přidává k základní hořkosti českých chmelů i květinové a citrusové aroma.
Obsah alhoholu: 5,3%

IPA 14° (8.5)




Pivní speciál stylu american IPA čiré světlé až zlatavé barvy, s větším podílem zbytkového extraktu. Po napití je cítit okamžitý nástup hořkosti, která v ústech setrvá i dlouho po napití. Tato IPA má díky kombinaci chmelů Chinook, Simcoe a Mosaic aroma zemité, borovicové až po tropické ovoce, broskve, citrusy a bylinné tóny.
Obsah alhoholu: 5,9%
  
Lemongrass Ale 11° (7)


Pivo typu Ale, jantarové barvy, s bohatou nadílkou citronové trávy, jejíž chuť dotváří společně s chmely hořký ráz piva, které je však díky své stupňovitosti stále velmi dobře pitelné. Jinak vařeno v létajícím vesmírném pivovaru Skylon.
Slady: Plzeňský, Münich malt II, Carared, Chmely: Premiant, Žatec, Přísady: Citronová tráva
Obsah alhoholu: 4,5%

Andělská levandule 12° (8.5)


Speciální limitované pivečko s příchutí levandule mi šmakovalo moc..

Mr. Smrkonaut 10° (7.5)


Pivo stylu HerbAle, svrchně kvašeno. Na jaře námi sbírané smrkové větvičky dávají pivu charakteristickou vůni. A protože jsou v pivu způsobem flame out vylouhované i výhonky borovice, Tak spolu s chmele Polaris, přidaného studeným chmelením, vysílají MR. Smrkonauta přímo do objevování nových lesních vůní. Nakuřovaný pšeničný slad podkresluje atmosféru hořícím dřevem.
uvařeno: vesmírem létající pivovar skylon

Pšeničná 11° (7)


 Celkem normál pšenička, která ovšem nějak nepřekvapí...

Perníková 13° (7.5)


Podzimní světlé silnější ochucené pivečko svrchně kvašené s příchutí perníku šmakovalo...

Nitro Stout Sweet 17° (7)


Stout kterému se během ležení přidával dusík, aby docílil takové krásné lavinové pěny.
Chmeleno: Premiant, Challenger, Simcoe - dry hop  Slady: Plzeňský Mnichovský II Karamelový III Barvící Čokoládový pšeničný.

Earl Grey Booster 13° (9)


Pivo stylu IPA, svrchně kvašené, jantarovo-měděné barvy s vysokou hořkostí a praženým sladem, v pozadí příjemné aroma bergamotu přidaného čaje Earl Grey, do chuti vázaného po dobu kvašení a zrání piva.
Chmeleno: Admiral, First Gold, Citra
Za mě vynikající pivečko uvařené jinak v létajícím vesmírném pivovaru Skylon.


  Grep Ale  9° (8)
 
 
 
Flavoured Pale Ale 
světlé ochucené grapefriutové výčepní pivo svrchně kvašené

M.ÁPA  13° (9)
 

 
Vynikající APA s vůní a chutí známé bylinky alias Máta...

 Ležák  15° (7.5)
 

 
Silnější světlý ležák - Obsah alhoholu: 6,1%
 
 Andělský ležák  11° (8.5)
 
 
Tato světlá jedenáctka nahradila tu předchozí vařenou ve Frýdlantu (Albrecht).
Nefiltrovaný, nepasterovaný, vařený z nejlepších humnových sladů. Má plnou chuť a krémovou pěnu, s hořkostí a vůní dodávanou chmely z žatecké oblasti a je uvařen v Praze (Panaczech).
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat