úterý 15. ledna 2019

Pivovar U Medvídků




Historie domu U Medvídků se datuje do počátku 15. století. Dům je pojmenován po jednom z prvních majitelů Janovi Medvídkovi, který roku 1466 založil pivovar nepřetržitě vyrábějící až do roku 1898.
Poté již nemohli majitelé pivovárenských domů na Starém městě pražském konkurovat nově vznikajícím průmyslovým pivovarům, a proto své malé pivovary uzavřeli a založili Měšťanský pivovar v Holešovicích. Jeho prvním ředitelem se stal poslední “medvídkovský” sládek Karel Vendulák. Pivovar byl přestavěn na jednu z největších pražských pivnic, ve které byl na počátku 20. století provozován 1. TINGL-TANGL kabaret. V padesátých letech byl majitelům objekt odejmut bez náhrady ve prospěch socialistického státu. Do roku 1989 dům chátral a teprve po jeho navrácení dědicům původních vlastníků začala oprava objektu, při které byla rozšířena pivnice a vybudován stylový hotel.
Poslední etapa rekonstrukce byla dokončena v roce 2005, kdy byla přestavěna původní sladovna na “Dům piva” zahrnující pivovarský obchod, kongresový sál a minipivovar. První várka byla symbolicky uzavřena 17. 11. 2004, což je přesně 15 let po “Sametové revoluci”.
Naším cílem není vyrobit co nejvíce piva, ale co nejlépe ukázat proces výroby včetně již dnes nepoužívaných postupů jako štokové chlazení, otevřené kvasné kádě, dřevěné ležácké sudy a ruční stáčení do lahví s patentním uzávěrem. Proto vznikl nejmenší restaurační pivovar v České republice s maximálním ročním výstavem 300 hl polotmavého13-stupňového ležáku OLDGOTT.

 adresa: Na Perštýně 344/5, 110 00 Staré Město

 1466 14.66° (7)


nepasterizovaný světlý ležák z minipivovaru U medvídků. Název je odvozen od roku založení pivovaru U medvídků a zároveň udává jeho stupňovitost – 14,66°. Výrazná stupňovitost  je dosažena dvojím chmelením.
 Obsah alkoholu: 6,1 %

 Oldgott 13° (7)




nefiltrovaný, 13°polotmavý ležák, který kvasí a později dokváší v dubových sudech. Právě proto má pivo Oldgott přívlastek Barique.
 Obsah alhoholu: 5,2%
 
Blondgott 12° (7,5)
 
 

Světlý ležák aneb speciál chmelený čerstvým Žateckým chmelem
 Obsah alhoholu: 4.6%

Růženka 11° (7,5)
 
 
nefiltrované, 11° pšeničné pivo, vhodné k letnímu osvěžení
Vyjímečná chuť s vůní hřebíčku  
Obsah alhoholu: 3,9%
 

Žádné komentáře:

Okomentovat