čtvrtek 24. ledna 2019

Klášterní pivovar Strahov

 
Historie pivovaru Premostrátské kanonie na Strahově je velice stará a je spjata s historií kláštera samotného, záloženého roku 1140. Písemně je poprvé doložena v roce 1400, kdy byl pivovar pronajat za čtyři kopy grošů, libru pepře a tučného zajíce ročně měšťanu Menšího Města pražského Petrovi. Pivovar, který mu opat Jan a převor Zikmund pronajali, stál v oboře a nebyl jediný, který kanonie vlastnila. Druhý pivovar stál ve vinici pod klášterem. Během husitských válek byly oba pivovary poničeny spolu s klášterem. Právovárečná práva byla obnovena až v roce 1515 Vladislavem Jagelonským a v roce 1591 znovu potvrzena císařem Rudolfem II. V roce 1622 je opět potvrdil císař Ferdinand II. V roce 1629 opat Kašpar Qeustenberk rozhodl o postavení nového pivovaru. Tento pivovar stál již v místě dnešního pivovaru. Smlouva o postavení byla uzavřena 31.července 1629 s dvorním zednickým mistrem M.Meerem a tesařským mistrem Hansem Tachem. V letech 1635 a 1646 pivovar z nejrůznějších příčin pivo nevařil. V posledním roce třicetileté války, pivovar sloužil k ložírování okupačního švédského vojska, které jej v roce 1648 opustilo značně poškozený. Obnova se protáhla až do roku 1659. Pivovar vařil až do roku 1697, kdy byl značně poškozen požárem.Obnova trvala do roku 1699. Opravu provedl tesařský mistr Melichar Hochenadl ve spolupráci s neznámým zednickým mistrem. V roce 1759 byla opravena varna. V letech 1871 až 1875 byla provedena celková rekonstrukce a výměna veškerého zařízení včetně varny. Ještě v roce 1903 pivovar prokazatelně fungoval a byl zapsán na soupisu pivovarů v Rakousko-Uhersku. Nájemce a sládek Jan Řezníček zde ještě v sezoně 1905-06 vystavil 1842 hl piva. Nejpozději v roce 1919 byl však již pivovar zrušen a přestavěn na byty. V letech 1959 až 1963 byla v západní části budovy stržena klenba a část budovy byla přestavěna na velký sál s jevištěm, které bylo určeno jako zkušebna Armádního uměleckého souboru. V bývalé kočárovně bylo dle plánu z roku 1961 zřízeno skladiště. V roce 1993 začala další rekonstrukce, která byla nedokončená zastavena rok poté. Poslední rekonstrukce začala 10. července 2000. Akciová společnost LEV-CZ rekonstrukci úspěšně zakončila v polovině roku 2001. V objektu byla zřízena restaurace s kapacitou 1000 místi. Jako poslední v květnu 2001 byl v bývalé kočárovně zřízen minipivovar s kapacitou 1000 hl ročně. První várka byla uvařena piva byl 6.června 2001 na svátek patrona premonstrátů svatého Norberta.
 Klášterní pivovar Strahov vám nabízí své služby, mezi kterými kromě posezení ve stylových prostorech restaurací naleznete prohlídky mini pivovaru, ochutnávky piva, zajištění společenských akcí. Současná podoba Klášterního pivovaru Strahov nabízí hostům kapacitu 230 míst ve třech osobitých prostorech a to ve vlastním pivovaru a ve dvoupatrové restauraci Sv. Norbert, v letních měsících otevíráme pro své hosty zahrádku na pivovarském dvoře s kapacitou cca 80 míst.
 
adresa:  Strahovské nádvoří 301, Hradčany, 118 00 Praha 1
 



 Sv. Norbert Amber Lager 13° (6)


Spodně kvašené, středně plné a středně hořké celosladové polotmavé pivo. Inspirací pro sestavení této receptury nám byl Vienna lager a bavorský
Märzen. Barvou má blíže k Märzenu a hořkostí k Vienna lager. Märzen,
česky březňák, je pivo, které se dříve vařilo v březnu, kdy je ještě relativně chladno. Dnes máme strojní chlazení, a tak vaříme jantar celoročně.
obsah alkoholu  5,3 % obj.

Sv. Norbert IPA 16° (8)


Toto pivo bylo vařeno pro anglické vojáky a civilní zaměstnance v Indii. Pivo Ale bylo silně chmeleno, protože chmel svými antibakteriálními účinky pomáhal spolu s vyšším obsahem alkoholu pivo ochránit před zkažením během dlouhé přepravy do Indie. IPA je svrchně kvašené polotmavé pivo vařené z ječných sladů a tří druhů aromatických chmelů. V našem případě kombinujeme Žatecký poloraný červeňák a americké chmely Amarillo a Cascade. Výsledkem je polotmavá šestnácka, kombinující plnosladovou chuť vysoké hořkostí s výrazným chmelovým aroma.
obsah alkoholu  6,3 % obj.

Sv. Norbert Double IPA 19° (8.5)




Plné sladové tělo doplňují výrazné chmelové chutě i vůně. Přestože se jedná o silné pivo, zachovává si vyváženost a vysokou pitelnost. Je tam chuť trošky karamelu s tóny tropického ovoce (mango, citrusy, ananas) i lesních jahod ale i nádech bylinek.
obsah alkoholu  7,7 % obj.

Sv. Norbert Pšeničné tmavé 16° (8)


Toto pivo vyrobené z pšeničných a ječných sladů se vyznačuje výrazným aroma ( muškátový oříšek, perníkové koření, ovoce, banán), velmi tmavě měděnou barvou, hustou pěnou a vysokým řízem. Hořkost i chmelové aroma jsou nižší, použitý chmel Motueka však lehce osvěžuje ovocné tóny vůně. Chuť je příjemně sladová a kombinuje pšeničný slad s čokoládovým charakterem tmavého ječného sladu, jehož množství je vyladěno, aby nedodávalo nadbytečnou hořkost barevných sladů.
obsah alkoholu  6,3 % obj.

Sv. Norbert Dark Lager 14° (7)

 
Původem z Mnichova z první poloviny 19.stol.. Náš Sv. Norbert je v chuti více sušší a hořčí než mnichovské tmavé. Celosladové dobře chmelené pivo, v chuti se projevující mnichovským, karamelizovaným a praženým sladem.
obsah alkoholu  5,5 % obj.

Sv. Norbert Vánoční 2018 19° (7)
 
 
Saaz speciál silné pivečko na zahřátí...
7,7 % obj. 
   
Sv. Norbert Vánoční 2019 19° (7)
 
 
verze 2019...

 
Sv. Norbert Coconut Session IPA 19° (7)
 

Osvěžující a vyvážené pivo. Sladové tělo a nižší chmelová hořkost v dokonalé harmonii. Aroma je kombinací kokosu
a chmele El Dorado.
 
 
Sv. Norbert Session Hazy IPA 10°  2020 (7.5)
 
 
Lehčí verze naší Hazy IPA. Použitý vymražovaný chmel (Cryo hops) je způsob úpravy chmele, který dává  možnost dodání velmi intenzivního aroma, aniž by způsobil přílišnou hořkost.


Sv. Norbert Tropical Stout 10° (8.5)
 
 
Vyvážený stout, ve kterém se snoubí chutě a vůně přidané vanilky, kakaa a kokosu. Chmel se projevuje hlavně v aroma, hořkost je velice jemná.  ​  ​  ​
Detaily  Alk. 5.5% / 25 IBU / Chmel: Mosaic, Citra, Cryo-Mosaic, Cryo-Citra
 
Sv. Norbert Session Hazy IPA 10°  2021 (9)
 

Lehčí verze naší Hazy IPA, aktuální várka (březen 2021)
Použitý vymražovaný chmel (Cryo hops) je způsob úpravy chmele, který dává  možnost dodání velmi intenzivního aroma, aniž by způsobil přílišnou hořkost.
 
 
Sv. Norbert Anniversary Lager 11°  (7)
 
 
Uvařeno ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově v rámci oslav výročí 900 let od založení premonstrátského řádu. Jedná se o klasický světlý ležák. Aroma je jemné, bylinné a chmelové.  ​  ​
Detaily  Alk. 4.6% / 25 IBU / Chmel: Strisselspalt, Saaz Special
 
Sv. Norbert Pale Lager 10°  (7)
 
 
Česká klasika, vhodná pro každou příležitost. Příjemná lehkost i hořkost.
Alk. 4% / 25 IBU / Chmel: Saaz special
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat