čtvrtek 24. ledna 2019

Pivovar U Fleků

 
Pivovar u Fleků je jeden z nejznámějších a nejstarších českých pivovarů, který se nachází v Praze v městské části Praha 1 na Novém Městě v Křemencově ulici. Kromě pivovaru nabízí podnik také restauraci, Kabaret U Fleků a také expozici Pivovarského muzea U Fleků.
První písemná zmínka o existenci pivovaru pochází z roku 1499, kdy dům U dvou strak, kde se nyní pivo vaří koupil sladovník Vít Skřemenec. Pivovar pak častokrát měnil majitele. Po bitvě na Bílé hoře byl celý tento dům zkonfiskován tehdejší majitelce Kateřině Ulrichové, která emigrovala. Roku 1762 podnik zakoupil Jakub Flekovský, jehož jméno nese dodnes. Téměř celé 19. století patřil dům s pivovarem rodině Pštrossových, za jejichž správy podnik dosáhl do dnešního rozsahu. Pro pivovar je významný zejména rok 1843, kdy se zde poprvé začal vařit proslulý Flekovský tmavý 13 % ležák. Ten se zde vaří dodnes. Roku 1911 zde skupina chorvatských studentů založila po zhlédnutí zápasu Sparty se Slavií klub HNK Hajduk Split.
Počátkem 20. století koupil podnik Josef Karel Khop, ale po jeho smrti patřil dům rodině Brtníků, kteří ho vlastnili až do roku 1949, kdy jim byl zkonfiskován a podnik znárodněn. Roku 1986 prošel pivovar rozsáhlou rekonstrukcí, díky které dostal dnešní vzhled. Rodina Brtníkových ho pak v roce 1991 získala zpět v restituci. Následně patřil pod různé pražské pivovary.
 
adresa:  Křemencova 11, 110 00 Nové Město
 



Flekovský tmavý ležák 13° (7)


Flekovský tmavý 13° ležák vyrábíme z vody, chmele a čtyř druhů ječmenného sladu. Nepoužíváme žádné konzervační přípravky ani umělá barviva. Všechny suroviny jsou z ČR. Chuť lehce karamelová s tóny oříšků.
 obsah alkoholu  4,6 % obj.
 
 Flekovský světlý ležák 13° (7)
 

 
Kam paměť současných pivařů sahá, čepovalo se v pražském pivovaru U Fleků výhradně černé třináctistupňové pivo. Po 177 letech se koncem září neměnná tradice naruší.

„Po 177 letech se naše nabídka pozmění a světlé pivo doplní na čepu naši černou třináctku. Zároveň si tím chceme připomenout sto let od okamžiku, kdy Václav Brtník odkoupil podíly ostatních vlastníků a stal se jediným majitelem,“ říká jednatel a spolumajitel pivovaru Ivo Brtník, potomek někdejšího legendárního sládka. 

Světlá varianta se v jednom z nejstarších českých pivovarů objeví poprvé od roku 1843, kdy se s vařením tmavého piva U Fleků začalo. Její základ tvoří dva druhy světlého sladu, plzeňský a mnichovský. „Chmel jsme použili stejný jako u tmavé třináctky, žatecký poloraný červeňák. Světlá třináctka je ale o něco hořčí, protože ho tam máme víc,“ vysvětluje sládek pivovaru Michael Adamík. Pivo je vařené klasickým způsobem na dva rmuty, doba ležení činí šest týdnů.

Zatím jde o zvláštní várku, kterou ve flekovském výčepu narazí v pátek 25. září jako součást svatováclavských oslav piva, kdy své speciály představují i další pivovary. Vedení podniku by se ale nebránilo tomu, rozšířit pivní sortiment i trvale.

fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat