pondělí 2. září 2019

Pivovar Cvikov

 
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo 72 cvikovským měšťanům od pozemkové vrchnosti oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. Na pozemku pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar doposud, byly vystavěny první pivovarské budovy v druhé polovině devatenáctého století a až do období první republiky byl provoz i budovy mnohokrát rozšiřovány.  V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do podniku Severočeské pivovary. Politika centralizace výroby do velkých měst se nevyhnula ani pivovaru ve Cvikově, který byl k 1. lednu 1968 uzavřen. Tuto smutnou chvíli dodnes připomíná nápis na jedné z vnitřních stěn schodiště „Vůl Vojta zavřel pivovar 1. 1. 1968“. Následně areál pivovaru přešel pod správu státního statku, kterému sloužil k hospodářské činnosti jako sklady zeleniny, brambor, ovoce nebo řepy. Později zde byl také autoservis, diskotéka, bazar nábytku i pěstírna žampionů. Volné prostranství zaplnily novodobé stavby a přístřešky, které sloužily jako garáže nákladních automobilů, servis nebo sklady. Nedochovala se ani původní technologie – měděná varna i ostatní zařízení skončily v místní sběrně. Nový příběh Pivovaru Cvikov se začal psát v roce 2013  Téměř půlstoletí bylo potřeba k tomu, aby si pivovar našel nové majitele. Zdevastovaný a chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit po téměř půl století přerušenou tradici výroby piva. Společně s Viktorem Tkadlecem, který má dlouholeté zkušenosti s vařením piva a pivovarským provozem, a s pomocí řady spolupracovníků a odborných firem, zrekonstruovali výrobní část pivovaru a vybudovali útulnou pivovarskou restauraci s moderním gastro provozem a citlivě provedeným interiérem v prostorách bývalé sladovny.  Projekt revitalizace pivovaru i přilehlých budov zpracovala architektonická kancelář Architekti Adikon a realizovala stavební firma Foukal s.r.o. Díky téměř památkovému přístupu k rekonstrukci původních budov postupně vyniká harmonický celek celého areálu. První části pivovarské technologie se do objektu Pivovaru Cvikov vrátily v prosinci 2013. Z bavorského rodinného pivovaru Karl Ege, který prodával pivo pod názvem Wiesensteiger, pochází rmuto-mladinová pánev a scezovací káď – tyto hlavní části dvounádobové měděné varny o kapacitě 50 hl prošly celkovou repasí a mohou sloužit mnoho dalších let. Více než dvě desítky ležáckých tanků jsou umístěny v původních kamenných sklepech a kvasné kádě se rovněž vrátily na původní místa. Slavnostní otevření obnoveného pivovaru v listopadu 2014  Po necelém roce od zahájení rekonstrukce pivovaru mohl na podzim 2014 sládek Miloš Hrabák uvařit první várku spodně kvašeného světlého ležáku Klíč. Poté následovaly další várky, a nejen dvanáctky, ale i desítky Luž a osmičky Sklář. Pivovar byl slavnostně otevřen v sobotu 29. listopadu 2014 a od prosince stejného roku je v provozu také restaurace Sladovna. Rozšíření sortimentu v polovině roku 2015  Zhruba po půl roce od znovuotevření rozšířil pivovar sortiment prodávaných piv. Čtvrtým pivem ve stálé nabídce se stal nepasterovaný, ale na rozdíl od ostatních filtrovaný, světlý ležák Hvozd 11°. Charakterizuje jej jiskrná čirost, jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva. Tuto čtveřici piv v základním sortimentu pak doplnil ještě polotmavý ležák Sváteční 13°, vařený klasickou dvourmutovou technologií ze tří druhů sladů - plzeňského, bavorského a karamelového. Práce nejsou zdaleka u konce  Zhruba po roce fungování pivovaru rozšířila nabídku služeb zrekonstruovaná pivovarská Stodola, která je v provozu především v létě a je hostům k dispozici pro njejrůznější oslavy, firemní večírky nebo svatební hostiny. V červenci 2018 byl v patrech nad restaurací Sladovna, v prostorách bývalé sýpky pivovaru, vybudován hotel Kleis. V rámci celkové obnovy areálu je pak dále plánována rekonstrukce uličního křídla na pivovarskou prodejnu, ve spodním patře humen bývalé sladovny vznikne pivnice, která rozšíří kapacitu restaurace. Připravována je také revitalizace rozsáhlého pozemku s rybníky a přilehlého dubovo-borového háje. Pivovar Cvikov tak má ambici nejen vyrábět pivo prvotřídní kvality, ale stát se i kulturním a společenským centrem českolipského regionu.

adresa:  Pivovarská 405, 471 54 Cvikov


Sklář (6)


Osmička Sklář je poctivě vařené pivo na jeden rmut, takové, jaké se historicky v kraji pilo a dříve neodmyslitelně patřilo do každého horkého provozu sklářských hutí. Při tvorbě receptury osmičky jsme kladli důraz na její lehkost. Je určena především k uhašení žízně, lehkost piva je dána i jeho nižší barvou a odpovídající hořkostí. Pro osmičku používáme pouze moravský slad a žatecký granulovaný chmel, který dotváří lehkost piva. Osmičku, stejně jako ostatní druhy našich piv, připravujeme již na varně na jejich pravou stupňovitost. Obsah alk.: 3,7 % obj., Hořkost:  18 EBU, EPM: 8,6 ° plato, Barva: 5,6 EBC
Jinak na fotce vlevo...


Luž 10° (7.5)


Klasickou nepasterovanou světlou desítku Luž vaříme dvourmutovou technologií, používáme slad plzeňského typu a žatecké chmely. V porovnání s dvanáctkou u této receptury probíhá kvašení o něco rychleji a ležení piva v tancích trvá zhruba jeden měsíc. Luž má výrazně osvěžující charakter s příjemným delším dozníváním hořkosti. Obsah alk.: 4,2 % obj., Hořkost: 24 EBU, EPM: 10,4° plato, Barva: 9,3 EBC
na fotce vpravo...

Hvozd 11° (7)


Jediný filtrovaný, nepasterovaný světlý ležák, jedenáctka Hvozd, se vyznačuje zlatavou barvou, která je zvýrazněna jiskrnou čirostí. Jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva. Díky tomu, že Hvozd není pasterovaný, zůstává zachována čerstvá a osvěžující chuť. Hořkost i plnost odpovídají dané kategorii piva, tedy 11° ležáku. Obsah alk.: 4,5 % obj., Hořkost: 29 EBU, EPM: 11,1 ° plato, Barva: 10,9 EBC

 Klíč 12° (7.5)


Prémiový světlý ležák dvanáctku Klíč vaříme tradičním postupem na dva rmuty. Spodní kvašení při nízké teplotě probíhá v otevřené spilce a následuje zrání v ležáckých tancích, které trvá minimálně 40 dnů. Klíč se vyznačuje vyšší hořkostí a plností, což mu v této kombinaci dává vyváženou sladovo-hořkou chuť. Receptura je vytvořena s ohledem na zachování „staročeské“ chuti piva, pro kterou je charakteristická zlatá až jantarová barva a vyšší plnost chuti se sladovým dozníváním. Obsah alk.: 4,8 % obj., Hořkost: 32 EBU, EPM: 12,4 ° plato, Barva: 12,8 EBC

Sváteční 13° (6.5)


Třináctku Sváteční polotmavý ležák vaříme ze tří druhů sladů – plzeňského, bavorského a karamelového, klasickou dvourmutovou technologií. Plzeňský slad tvoří základní chuťovou osnovu, bavorský zvyšuje vnímání plnosti piva a slad karamelový dokresluje příjemně hořkou chuť. Jemná hořkost dává vyniknout sladovým tónům piva. Pivo kvasí spodním kvašením v otevřené spilce, následuje dlouhé zrání v ležáckém tanku. Při správném natočení je pivo pokryto vysokou pěnou se slabým karamelovým nádechem, zaujme i svojí jantarovou barvou.
Obsah alk.: 5,6 % obj., Hořkost: 33 EBU, EPM: 13,6 ° plato, Barva: 31 EBC
 
Premium Lager 12° (4)
 
 
Filtrovaný, pasterovaný světlý ležák je poctivě vařené pivo.  Tento lahodný nápoj se vyznačuje zlatavou barvou, která je zvýrazněna jiskrnou čirostí. Jemná filtrace pak snižuje kvasničnou chuť piva. V tomto prémiovém ležáku i po pasteraci zůstává zachována čerstvá a osvěžující chuť. Hořkost i plnost odpovídají dané kategorii piva.
Stupňovitost: 11,1 % EPM     Hořkost: 32 EBU     Použité chmely: Žatecký Premiant     Obsah alkoholu: 4,8 % obj.
 
Lužický Kulich 12° (5.5)
 
 
Poctivé nepasterované pivo z českého sladu, chmele, kvasnic a vody z úpatí Lužických hor.  Lužický Kulich v sobě kombinuje zimní typ piva, který navozuje hřejivý plný pocit. Ležák je uvařen jako silnější dvanáctka s hřejivou sladovou chutí vídeňského sladu.

Hořkost tohoto speciálu odpovídá dvanácti stupňovému pivu. Kombinace světlého plzeňského sladu s vídeňským sladem, u kterého můžete pozorovat světle hnědé až červené odstíny barvy, řadí toto pivo na pomezí světlého a polotmavého piva.

Žádné komentáře:

Okomentovat