pondělí 2. září 2019

Rodinný pivovar Skalický Budulínek

 
Skalický Budulínek je čistě rodinný pivovárek v malé vesnici na Českolipsku.
Začínali jako většina nadšenců homebrewingem, neboli vařením piva doma na plotně.
Rodinný......samozřejmně mě budete upomínat,že Honza Dvořák, Milhaus či stavař Míla nejsou rodina... Ale oni jsou :-) Stali se jí tím, že nás nikdy nenechali ve štychu, vždy tu byli,když jsme potřebovali pomoct,no a když nebylo co dělat....rádi s námi seděli, vedli dlouhé rozhovory nad degustační sklenkou a všem bylo fajn.  Jak říkám, náš pivovárek je zvláštní svou velikostí (spíš malinkostí), nadšením spolupracovníků a ještě jedna zvláštnost se tu najde... My nemáme sládka ale vrchní sládkovou :-)  Myslíte,že ženy neumí vařit pivo ? Kdepak... přijeďte se přesvědčit o opaku.  
Splněným snem manželů Lucie a Jana Stuchlíkových ze Skalice u České Lípy je jejich Rodinný minipivovar Skalický Budulínek. Ten mají přímo u svého domu, místo dřevníku a garáže.
Z koníčka se stal závodní kůň a dnes zásobují pivem místní hospodu, večerku a pivotéku, včetně desítek nadšených pijáků, kteří k nim přijdou pro klasické ležáky nebo svrchně kvašené pivo IPA. Sládková Lucie Stuchlíková přitom pivo téměř nepije.
Jak se vůbec zrodil název Skalický Budulínek?
Jan: Ten se zrodil na naší zahrádce pod pergolou, paradoxně nikoliv u piva, ale u Chardonay. Měli jsme tenkrát takovou bílou dodávku s netypickými světly, říkali jsme jí Budulínek. Když se hledal název pivovaru, spojili jsme místní příslušnost a něčím vlastním.
Jak dlouho jste pivo testovali, než bylo pitelné?
Jan: Asi čtyři várky. To pivo samozřejmě bylo pitelné už od začátku, ale spíš pro nás. Třeba nám bouchaly flašky, neboť jsme ho stočili při vyšším cukru a pivo pak vyletělo ven. Nebo nám třeba vůbec nepěnilo. Začátky byly krušné...
 Vznik Budulínka je 18. června 2016.

 adresa: Skalice u České Lípy 464, 471 17


 Florian 11° (8)


Výroční světlý ležák aneb speciál pivo k 150 let od založení JSDHO Skalice u České Lípy. Příjemná osvěžující jedenáctka s kterou se dá vydržet hodně dlouho.

Pankáč 13° (8)


Single Hop Chinook Amarican Lager, silnější hořčí pivečko květinové i ovocnější chuti chutnalo.

Pšenka 12° (8)


Pivo pro Vás vaříme z pečlivě vybraných sladů ječných a pšeničných. Ječmen dodává pivečku sílu, hutnou chuť a temnější barvu. Pšenice naopak pivečko odlehčí, krásně zesvětlá a dodá příjemnou krémovou pěnu. A protože má být pivko hořké...použili jsme pro Vás silný český slad Premiant.

!turistika! 

fotogalerie
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat