pátek 26. června 2020

DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice

 
 
Dne 8. prosince roku 1367 byla Bavorem IV. vydána oficiální listina, která měšťanům umožnila získat várečné právo. Z každé várky piva se pak následně odváděla „daň“ v podobě jedné tuny mláta a 3 (případně 4) denárů pasovských pro rychtáře. Výroba piva v domech měšťanů však probíhala mnohem dříve, nikoliv však oficiálně.
Panské hradní pivo konkurovalo pivu měšťanů, ti se tedy v roce 1649 rozhodli pro sjednocení a zřízení vlastního pivovaru v zakoupeném domě č. 47, součástí byla také sladovna. V té době vařilo pivo na 158 domů. Typickým rysem těchto časů byla také třicetiletá válka, která významně ovlivnila počet obyvatel v takto poškozených územích.
Poptávka po kvalitním pivu neustále stoupala a tradiční metoda jeho vaření dávno přestávala stačit. Z pivovarského řemesla se tedy postupně stává průmyslová výroba, kterou charakterizovalo zejména zavádění spodního kvašení. V roce 1873 tak vzniká nový pivovar, pro jeho místo bylo vybráno Podskalí v blízkosti řeky Otavy.
V roce 1887 nastupuje do Měšťanského pivovaru nový sládek, Vilém Graf. Obliba piva, které vařil a při jehož výrobě se již používal pouze způsob spodního kvašení, nadále mezi veřejností vzrůstala. Vařila se 10° světlé výčepní, 12° světlý ležák a tmavé 13° speciální pivo Dudák. Do hospod se pivo dodávalo v dřevěných sudech. Na přelomu století se na trhu objevuje i novinka, pivní láhev. Vyrobené pivo se k odběratelům zaváželo pivovarskými potahy. Pivovar Strakonice tuto tradici udržuje i dnes a najímá si potah jako připomínku nedávné minulosti.  V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. V roce 2004 byl zakoupen městem Strakonice a byla založena akciová společnost DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice, která pivovar provozuje dodnes. V současné době se pivovar může pochlubit rozsáhlou modernizací provozu, která bude ukončena v roce 2019.  Každého návštěvníka Strakonic a všechny příznivce našeho piva srdečně zveme na prohlídku pivovaru, kde může každý zájemce ochutnat pivo ze zdobeného korbelu natočeného před jeho zraky přímo z ležáckého tanku. Osobně se tak může přesvědčit o kvalitě strakonického nepasterovaného piva.  Pivovar vyrábí výhradně nepasterované pivo. Výstav se pohybuje okolo 55 000 hl prodaného piva za rok. V sortimentu jsou žádané druhy piv, k nimž patří světlé výčepní pivo Dudák Švanda, světlý ležák Dudák 11%, Dudák Premium, Otavský zlatý, Král Šumavy a polotmavý ležák Klostermann. Další oblíbenou značkou je nefiltrovaný světlý ležák Sklepák 11%. Strakonická piva jsou vysoce hodnocena na degustačních soutěžích. Poslední vítězství zaznamenal polotmavý Klostermann, a to na
58. ročníku prestižní degustační soutěže žatecká Dočesná, kde se umístil na prvním místě v kategorii polotmavé pivo.

adresa:  Podskalská 324, 386 01 Strakonice

 

Dudák Švanda 10°  (5)


Typ: pivo světlé výčepní Suroviny: pitná voda, ječné slady, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák), chmelové produkty EPM: 9,80 hm. % Alkohol: 4 % obj. Hořkost: 25 – 27 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací

Dudák Premium 12°  (5)


Typ: světlý ležák Suroviny: pitná voda, ječné slady, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák) EPM: 11,80 hm. % Alkohol: 5 % obj. Hořkost: 26 – 28 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací 

Klostermann 13°  (6)


Typ: polotmavý ležák Suroviny: pitná voda, ječné slady s vyšším podílem bavorského a karamelového sladu, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák) EPM: 12,80 hm. % Alkohol: 5,1 % obj. Hořkost: 21 – 23 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací

Sklepák kvasnicový 11°  (7)


Typ: světlý ležák Suroviny: pitná voda, ječné slady, pitná voda, ječné slady, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák), chmelové produkty EPM: 11,20 hm. % Alkohol: 4,5 % obj. Hořkost: 26 – 28 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací 

 





Žádné komentáře:

Okomentovat