pondělí 8. června 2020

Kutílkova palírna a pivovar

Pivovar:
Od 1.10.2010 jsme zahájili provoz pivovaru. Vaříme nefiltrované kvasnicové pivo, které je vyráběno výhradně z českých surovin. Pivo je vařeno ve spádové varně 5hl speciálně upravené pro tento typ výroby – jediný typ varny v České republice. Pivo není pasterované, ani nijak stabilizované a při výrobním procesu nejsou používány žádné chemické prostředky. Vařena jsou piva světlá, tmavá a polotmavá od 11° do 17°. V letních měsících je také otevřen stánek pro občerstvení turistů a cyklistů, protože se pivovar nachází přímo na cyklistické stezce.
Zatím největším úspěchem je ocenění Zlatá pivní pečeť, kterou získalo naše polotmavé pivo 13°.
Pivo sudujeme do KEGů 20, 30 a 50 litrů, které lze u nás zapůjčit na zálohu. Pivo nabízíme i v 1,5 l PET lahvích. Do již použitých obalů nelze pivo stáčet. Pivo lze vyzvednout každý Pátek, Sobotu a Neděli, 9.00 - 17.00 nebo po osobní domluvě.
Naše bezejmenné pivo dostalo v roce 2011 neoficiální jméno "Železnohorský ležák". V roce 2013 jsme náš pivní sortiment rozšířili o svrchně kvašená piva - Pale Ale a Pšeničné.
Palírna:
Výroba ovocných destilátů začala v českých zemích ve 14. století v Kutné Hoře první vinopalnou a v moravských zemích se traduje od 15. století. V českých zemích se pálilo především z vína špatné kvality nebo vína svařeného - odtud název "vinopalna". Na Moravě ve výše položených krajích nejvíce na Uherskohradišťsku. Obliba ovocných destilátů stále rostla, a tak bylo v Čechách a na Moravě v 19. století na 243 palíren. Do roku 1918 byla tato výroba do 50 litrů bez spotřební daně.  Později po zavedení daně z lihu mají pěstitelé ovoce na pálenku vyrobenou v palírnách slevu na dani. Množství je však omezeno na 60 litrů a 50% alkoholu. Stát touto úlevou umožní pěstitelům ovoce zužitkovat přebytečné ovoce a sníží tím černé pálení. Nutno podotknout, že při černém pálení v podomácku vyrobeném zařízení může dojít k poškození zdraví občanů (v roce 1997 dva případy smrti z otravy domácí pálenkou).  Upozornění: Podle zákona o lihu č. 61/1997 sb. a vyhlášek č.140 a 141/1997 sb. může Celní úřad uložit při porušení zákona, do něhož patří i pálení na podomácku vyrobeném zařízení, uložit pokutu od 100'000' do 1'000'000' korun dle prokázaného porušení zákona. Současnost  Výroba ovocných destilátů je doménou hlavně Moravy, nejvíce v okolí Uherského Hradiště. V Čechách byla tato služba výroby ovocných destilátů poskytována v pěstitelských lihovarech. Pěstitelské palírny moravského typu se v Čechách začaly prosazovat až po roce 1989. A protože mají vlastní kvasírnu, kde mohou zákazníkovi z jeho ovoce kvas vyrobit, zajišťují optimální kvalitu destilátu. Naše palírna  Kutílkova palírna Žlebské Chvalovice vznikla v roce 1992 jako jedna z mnoha nových provozoven, které vznikaly po roce 1989 jako důsledek útlumu služeb tohoto odvětví za komunistického režimu. Palírna se dostává do povědomí lidí, zvyšuje každoročně množství vyrobeného destilátu.  Nyní můžeme drobným pěstitelům za sezónu zpracovat až 120 tun ovoce. Fermentace ovoce probíhá v 9 nerezových či vysmaltovaných nádržích. Destilát se vyrábí ve dvou destilačních kotlích, surovinovém (250 litrů) a rektifikačním (120 litrů). Po vypálení si destilát vyzvednou pěstitelé do vlastních nádob. Zpracovávání kvasu jednotlivě provádíme jen v omezené míře a po předchozí domluvě.

adresa: Žlebské Chvalovice 88, 538 43





Železnohorský ležák 12°  (5)


Vařeno i v provedení polotmavý a tmavý ležák. Standardně k dostání ve světlém provedení, jinak takové obilnější polotmavé pivko, které mě ovšem nešmakovalo...

Železnohorská pšenice 11°  (8)


Fajn pitelné pšeničné pivečko, které mi chutnalo...
Základem je pšeničný slad a české odrůdy chmele. Kombinace svrchního kvašení a použitého sladu dává pivu lehce banánovou příchuť a typickou citrónově žlutou barvu. Pivo vaříme spíše o nižší stupňovitosti (11 či 12 stupňů), proto je oblíbené během teplých letních dní hlavně mezi cyklisty, kteří se pravidelně zastavují v našem pivovárku. Na chuť pšeničného piva si musíte chvilku zvykat, přeci jen použitý slad a způsob kvašení je pro nás trochu cizí, přestože před příchodem plzeňského typu piva byla "pšenka" nejrozšířenější druh piva v Českých zemích. I to může být důvod, proč se toto pivo pomalu, ale jistě získává oblibu.

Železnohorská APA 13°  (6.5)


Tento název pochází z 18. století, kdy se k sušení sladu začal používat koks místo dřeva. Pivo uvařené z tohoto sladu tak získalo bledší ("pale" = bledý) barvu než ostatní v tu dobu vařená piva. "Ale" označuje svrchně kvašené pivo vyráběné z ječného sladu. Toto pivo je typické pro země jako USA, Nový Zéland a Anglie.  Náš Pale ale je vyráběn z kvalitního německého sladu od firmy Weyerrmann a chmelů amerických odrůd jako Cascade, Amarillo a Citra. Jde o pivo vyšší stupňovitosti (14 až 17 stupňů) a hořkosti s lehko ovocnou příchutí a vůní. Toto pivo musíte rozhodně ochutnat.

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat