pondělí 28. září 2020

Pivovar Born

 


 

Nápad realizovat minipivovar se vyvíjel dlouhé měsíce a roky. Na počátku jsme se museli obětovat a navštěvovat na kole či vlakem desítky podobných podniků po celých Čechách a Moravě. Dlouhá anabáze nám dodala mnoho inspirací, ze kterých se tento projekt zrodil.  V roce 2016 jsme založili společnost a vše se dalo do pohybu.  Pod neustálým tlakem byrokracie jsme v průběhu let 2017-2019 zrekonstruovali většinu prostor na ploše 400 m2. Ke konci roku 2019 jsme získali kolaudační souhlas, zahájili provoz a otevřeli prodejnu a restaurace bude zprovozněna v roce 2020.

Postup prací:
Podsklepení většiny domů na náměstí tvoří pískovcové klenby a nejinak je tomu v pivovaru. Původní stav zdejších prostor však vyžadoval náročnou rekonstrukci. Největší obtíží byla nedostatečná výška místností pro umístění pivovarské technologie. Dostat se s podlahou níže znamenalo vyrubat sbíječkou spousty tun z pískovcové skály, která tvoří podloží domu.  Opačným směrem, do sklepa, putovaly následně desítky tun v podobě betonu a čedičové dlažby. Po citlivém ošetření nádherných pískovcových kvádrů na stěnách a stropech následoval opravdový logistický oříšek – stěhování tisícilitrových tanků přes členitá zákoutí domu. Tato fáze vyždímala ze skupiny nadšenců litry potu nejen kvůli fyzické námaze, ale i kvůli nervozitě při řešení řady kolizních situací.  Zadostiučinění přinesla až funkční instalace a první várky chutného zlatavého moku. Řemeslné pivo vaří sládci ve varně, naleštěné měděné krasavici, kterou mohou hosté restaurace vidět za oknem přímo od stolu. O zdárném výsledku rachoty ve sklepeních se můžete přesvědčit při prohlídce pivovaru.

Hlavní sklepní místnost:
3 měsíce dolování zeminy     odvoz 65t pískovce     několik odvařených sbíječek     měsíc spárování a čištění pískovcových kvádrů     přesun 5t pískovcových bloků

 Ležácký sklep:

  • 20 tun betonu
  • 10 tun čedičové dlažby
  • 11 ks dvouplášťových tisícilitrových tanků
  • 400 m potrubí a přes 1000 m kabelů

adresa: nám. Míru 100, 473 01 Nový Bor

 

Král 12° (8.5)

 

12° Ležák plzeňského typu (Pilsener) s výraznou plností a hořkostí, světlé zlatavé barvy. Nepasterizované a nefiltrované světlé spodně kvašené pivo. Chmeleno výhradně Žateckými chmeli s největším podílem poloraného červeňáku. Zraje 70 dní.

 Jezdec APA 10° (7)

 

10,5° APA s plným výrazem citrusovo - kořenitého aroma. Pro chmelení použity dva druhy chmelů z USA a jeden nově vyšlechtěný v ČR z původního ruského divokého chmele, chmeleno i za studena. Nepasterizované a nefiltrované.

 Podhradní ležák 11° (7.5)

 

Pivo vařené v Bornu pro Chatu Pod hradem ve Sloupu v Čechách. Ležák 10,5 % zlaté barvy, se střední plností těla a výraznou hořkostí. Světlé spodně kvašené pivo, nepasterizované a nefiltrované. Chmeleno výhradně českými chmely s největším podílem žateckého poloraného červeňáku. Pro zdůraznění hořké chuti a vůně je použit netradiční chmel Agnus.

Dáma APA 12° (7)

 

12,5° svrchně kvašené pivo typu Amber Ale (jantarové barvy), ovocné - citrusové vůně. Pro chmelení použity tři druhy chmelů z USA a jeden z Nového Zélandu, bohatě chmeleno i za studena.

!turistika!

!turistika!

!turistika! 

fotogalerie 

 




Žádné komentáře:

Okomentovat