pondělí 28. září 2020

Pivovar Kotouč

 

 

Původně majitelé provozovali od roku 2003 pěstitelskou pálenici v srdci Českého Švýcarska, malebném královském městě Česká Kamenice. Při hledání nových prostor pro rozvíjející se palírnu, ale i moštárnu narazili na starobylý barokní objekt bývalého pivovaru, který byl v té době zařazen na seznam ohrožených kulturních památek. Na majitele dýchla historie a rozhodli se, že kromě palírny a moštárny obnoví vaření piva, jak se na královské město sluší a patří.  Původně byl založen jako panský pivovar okolo roku 1640. I v dávné minulosti zde byla v provozu palírna. Pivo se zde bez přerušení vařilo do roku 1951. Obnovení vaření piva  bylo zahájeno 10. prosince 2015 a navazuje tak na tradici původního panského pivovaru Kinských. Pivo je živé, nepasterizované a nefiltrované, vařené v nejstarší dochované historické barokní budově pivovaru postavené roku 1739. Pivo je díky jedinečné technologii a zvolenému způsobu vaření i kvašení s pomalým ležením vyčeřené tak, že téměř nepoznáte, že není filtrované. Zachovává si však stále vlastnosti nefiltrovaného a nepasterovaného piva. Většina piv je spodně kvašená, chmelená žateckým chmelem, a dalšími českými chmely, vařená většinou jednormutovým způsobem z humnového sladu (původní technologie sladování). Stupňovitost   je udržována vždy na horní hranici (např. 11,9° u 11% epm). Piva jsou vařená přímo na danou stupňovitost, nejsou ředěná a dosycovaná, tak jak je praxí většiny velkých pivovarů.

adresa: Pivovarská 3, 407 21 Česká Kamenice



 Kamenický zlaťák 11° (7)

 
  
Světlý ležák zlatavé barvy s výraznější hořkostí a výraznější sladovou vůní, sladené žateckým sladem, a dalšími českými slady, stupňovitost 11,9°, vařené z humnového sladu (původní technologie sladování). Vařeno dvourmutovým způsobem; třikrát sladené. Název dostal dle pověsti Uhlíř a poklad.
 
 

 Kamenická podkova 12° (7)

 

Světlý ležák, vyvážená příjemná hořkost - sladené žateckým sladem, medově jantarová barva dosažená přidáním karamelového sladu, stupňovitost 12,90 , vařené z humnového sladu (původní technologie sladování). Vařeno jednormutovým způsobem; třikrát sladené. Název dle českokamenické pověsti o podkově na českokamenickém náměstí. První pivo vařené v obnoveném pivovaru. Název získala podle pověsti o podkově na českokamenickém náměstí.

 Kamenická kaplička 11° (6.5)


 
Klasický ležák ke kterému je přidán med, celkem fajn...

fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat