sobota 26. září 2020

Pivovar Glokner

 


Základním stavebním kamenem našich piv je český ležák. V této kategorii vaříme celoročně 12° světlou a polotmavou. Kromě těchto nabízíme i mnoho speciálů, které také stojí za ochutnání. Naše pivo vaříme z několika důvodů. Baví nás ten nekonečně se proměňující a přesto stálý proces. Bádání ve velmi, velmi širokém prostoru chutí, vůní, barev a osobitostí piva. Pivovar vznikl v roce 2013.
Při stavbě našeho pivovaru jsme byli postaveni před několik faktů. Napasovat zařízení do prostoru, který bude z části využívaný pro gastro-privátní akce, a zachovat industriální interiér, což byl záměr architekta. Navíc jsme nemohli využít podzemních prostor pro zrání piva, protože žádný nebyl. A vzhledem ke stáří jedné z budov nám to nebylo ani doporučeno.
Rozhodli jsme se proto využít výšku stávající budovy a prostor budovy nové, která vznikala hned vedle. Rozložili jsme tedy část technologického zařízení pivovaru do přízemí nové budovy a pro zbývající část technologie vybudovali patro v budově staré. Vznikl plán, ve kterém jsme umístili varnu a chladič mladiny do přízemí a sklep rozmístili v prvním patře. Nyní před námi stála otázka najít toho pravého dodavatele technologie, který by byl otevřen našim nápadům. Po velmi podrobném výběrovém řízení se dodavatelem pivovaru stala společnost Pivo Praha a hlavní osobou Jan Šuráň. Správnost volby dodavatele se projevila, když jsme představili náš nápad, jak by měl pivovar vypadat.
Varna byla provedena v nerezovém, technickém designu, párník mezi varnými nádobami jsme udělali ve formě "mostu" a vyvedli kondenzát ven z budovy. Protože jsme umístili sklad sladu a šrotovnu nad varnou, podařilo se nám vyřešit i cestu pro sladový šrot a vzniklo jednoduché "vystěradlo". Tím jsme připomněli starý prvek pivovarů. Chladič mladiny jsme napasovali do niky, jež nám posloužila i jako prostor, kudy jsme vedli potrubí pro mladinu,sanitaci a chladící medium. Celou varnu jsme uzavřeli jednoduchým a elegantním nerezovým zábradlím.
V prvním patře jsme umístili jak kvasné kádě, tak ležácké tanky. Nechtěli jsme chladit celý prostor, a proto padla volba na duplikované nádoby, které nám umožnily chladit každý tank individuálně. Podařilo se nám splnit i další úkol pro zachování čistoty a to jak pro prostor uvnitř nádob, tak i celého sklepa. Část jedné strany je prosklená a návštěvník může nahlédnout nejen do sektoru spilky, kde pivo kvasí, a tak se potěšit rozmanitostí pěny, která při tomto procesu vzniká, ale také vidí do sektoru ležení a zrání piva. Dispozice nám umožnila schovat "chlaďák" pro skladování piva v obalech tak, že neruší pohledový charakter sklepa. Ostatní pomocnou techniku jsme ukryli do prostor, kam návštěvník nedohlédne a také pro nás je na první pohled schovaná.
Hotel Svachův dvůr je místem s duchem a atmosférou. Zajímavost naší polohy, podtrhuje konec příjezdové cesty a následně dvůr starého statku s hotelem, pivovarem, lázněmi a restaurací. Výhled na golfové hřiště a do zeleně, která je okolo celého objektu, dodává kulisu klidu a pohody.

adresa:  Svachova Lhotka 1, 382 32 Mirkovice


 

Glok  12° (7.5)

 

Základní stavební pivo, českého / plzeňského typu. Ležák je namíchán ze tří druhů sladu, tří odrůd chmelů a na třikrát chmelený. Objem ABV 4,8%. Velmi pitelné, příjemné pivo sladového základu s jemnou hořkostí. Vaří se celoročně.

 Glok  7° (6)


Lehké pivo českého typu. Jemné jantarové barvy namícháno ze tří druhů sladu, dvou odrůd chmele, na třikrát chmeleno. Objem ABV 2,3%. Překvapivě plné pivo s výraznější hořkostí. Vaří se od dubna do září / října.

Märzen  13° (6.5)

Jedná se o 13°pivo se střední plností jantarové až měděné barvy. Na várku bylo použito několik druhů sladů, kde dominantní roli hraje vídeňský slad. Hořký slad pochází z Německa a jemný, aromatický z České republiky. Nápoj je jantarové barvy, chuť je plně sladová a hořkost prostupuje až později. Suchý a výrazně kořeněný závěr chuti. Skvěle doplňuje vepřová, kuřecí a kořeněná jídla.


 
Letní Kouř  11° (6)

 

Světlé mírně nakouřované pivko, celkem zajímavé...
 

!turistika!

fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat