pondělí 11. června 2018

Minipivovar Hukvaldy / u Štamgastů


Minipivovar byl založen l.p. 2003 v obci Hukvaldy, místní části Dolní Sklenov. Jedná se o malý rodinný pivovar s ročním výstavem cca 300-500 hl. kvasnicového piva. To je je vyráběno jednormutovou technologií za použití výhradně českých surovin. Není nijak upravováno, obsahuje tedy veškeré významné prvky včetně vitamínu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny filtrací a pasterizací. Pivo má jemný zákal a specifickou chuť. Pivovar se nachází v prostorách pohostinství, kde je téměř celá produkce spotřebována. Výroba navazuje na dlouhodobou tradici bývalého hukvaldského pivovaru, pivovarkterý vznikl v roce 1597. Do roku 1972, kdy byl pivovar uzavřen, se zde vařilo třináctistupňové pivo Ondráš. Původní záměr byl převzít název piva, bohužel značku Ondráš mají zaregistrovanou pražské pivovary. Spousta místních pamětníků ještě na původní pivo z Hukvald vzpomíná. Na počátku celé akce obnovení vaření piva byl obrovský skok do neznáma. Majitel sklenovské hospody se rozhodl odkoupit technologií na výrobu piva ze zrušeného minipivovaru v Žabni. Od května do konce roku 2003 probíhaly stavební úpravy částí hospody, kde se z původních skladovacích prostor postupně budovala varna, spilka a ležácký sklep. V lednu 2004 se uvařila první várka a pivo lidem zachutnalo. Místní štamgasti si jej oblíbili a my věříme, že zvědavost ochutnat netradiční pivo přitáhne nejen vás, ale i spoustu turistů a cykloturistů, kteří se zastaví během návštěvy naší obce. Ta je významným kulturním střediskem našeho kraje, neboť se zde nachází zřícenina hradu a zároveň je rodištěm hudebního skladatele Leoše Janáčka.
Varna - Pivo vaříme výhradně z českých surovin (ječný slad, chmel - žatecký poloranný červeňák, pivovarské kvasnice typu H, voda). Vyrábí se světlá a černá Hukvaldská 12, polotmavá 14 a na různá výročí různé speciály. Vaří se jednormutovým způsobem. Ve varně je umístěn varný kotel, vystírka sloužící zároveň k chlazení mladiny a scezovací káď se speciálním zcezovacím dnem. Součástí je také chladící zařízení umístěné ve sklepě pod varnou.
Spilka - Spilky jsou otevřené nerezové nádoby, kde probíhá proces rychlého kvašení. Do schlazené mladiny se přidají pivovarské kvasnice, po prokvašení se pivo přečepuje do ležáckého sklepa.
Sklep - Kapacita sklepa je 4750 litrů piva. V uzavřených nerezových tancích probíhá proces dokvašování a zrání piva. Hotové pivo je čepováno přímo z ležáckých tanků do výčepu. Na přání zákazníků můžeme pivo stočit i do vlastních sudů objemu 50, 30, 20 a 15 litrů a 1,5 l petky jsou v šenku k dostání furt...
adresa:  Dolní Sklenov 19 739 46 Hukvaldy

 Hukvaldská 10° (8)

 
Příjemná osvěžující desítka u které by nebyl problém jich dát více...

Hukvaldská 12° (8)


Opět to samé jako o desítce...světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

Žádné komentáře:

Okomentovat