středa 27. června 2018

Pivovar Holendr


Budově našeho pivovaru se ve Valmezu neřekne jinak než Dělňák. Není to sice nejstarší hospoda ve městě, ovšem pivo se tu čepuje od počátku až dodnes. Stavební, spotřební a úsporné družstvo Dělnický dům ve Valašském Meziříčí požádalo v roce 1934 o povolení k výstavbě Spolkového domu, ve kterém by kromě restaurační místnosti byl i divadelní a tělocvičný sál a zároveň i o hostinskou koncesi. Přes protesty Společenstva hostinských, kteří se evidentně báli konkurence, Dělňák povolení i koncesi získal ještě tentýž rok.  Jeho činnost byla přerušena za války v roce 1942 a znovu, opět přes nesouhlas ostatních hostinských, obnovena v roce 1946. Ve městě bylo tehdy 34 hospod na 10 tisíc obyvatel, což představovalo 294 občanů na jednu krčmu. Vysoký počet pohostinství již tehdy značil velmi kladný vztah Valmezských k pivu. Od svého otevření však Dělnický dům nebyl populární ani tak kvůli pivnici, ale kvůli divadelnímu spolku. Divadlo se zde hrálo až do roku 1952, kdy byl majitel převeden na závodní klub ROH podniku Tonak Valašské Meziříčí. Od té době se zde krom pití piva už jen cvičilo.
Holendr je řemeslný pivovar z Valašského Meziříčí. Vyrábíme spodně a svrchně kvašené nefiltrované pivo. Při výrobě piva nepoužíváme žádné příměsi, držíme se poctivého řemesla a tradičních postupů. Každý druh piva je originál a my respektujeme jeho potřeby a specifické potřeby při výrobě. Pečlivé dodržování všech postupů a receptury ve spojení s vodou z Valmezu dává našemu pivu jeho charakteristickou chuť. Holendr je hořký a poctivý jako život na Valašsku.

Holendr 10° (7)


Stará dobrá desítka, vyšší hořkost a jemná chmelová chuť z něj dělají ideální nápoj na hašení žízně. Pivo krásně vonící po sladu a chmelu s plnějším tělem má říz a zapříčiní, že pravděpodobně nezůstanete u jednoho půllitru.
obsah alkoholu 4,1% obj.

Holendr 11° (7.5)


Světlý ležák jantarovo zlaté barvy lehčí chuti, ale postupně se přidává výrazná hořkost, která v doznívání dominuje. Ve vůni převládá kvasničnost a sladovost. Pro jeho výrobu se používají čtyři slady (plzeňský, Munich 1, Munich 2 a Carrared) a čtyři chmely (Agnus, ŽPČ, Sládek a Premiant).
obsah alkoholu 4,8% obj.

Holendr 12° (7.5)


Spodně kvašený světlý ležák, klasika a česká extrovní disciplína dvanácka, je v podání Holendru středně zlaté pivo plné, sytě chmelové hořké chuti.

 Holendr 13° (5)


Polotmavé speciální celkem průměrné pivko.

Holendr APA 12° (6.5)


Celkem dobrá APA s příchutí tropického ovoce.

!turistika!

Žádné komentáře:

Okomentovat