úterý 23. dubna 2019

Pivovar Hotel Na Rychtě

Historické kořeny objektu sahají až do poloviny 19. století. Nejprve se zde prodávala vína a následně objekt sloužil jako restaurační zařízení. Před druhou světovou válkou zde fungoval známý hostinec U Hüblů, následně pak plzeňská pivnice, hostinec U Mádrů. Po roce 1970 objekt fungoval jako Mikulovská vinárna a v posledních letech se jednalo o restauraci Na Rychtě, která si své jméno nese i pro současný pivovar a hotel. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí a přestavbou, která byla dokončena v roce 2010.   Varny jsou součástí interiéru restaurace. Každé pivo uvařené v tomto pivovaru je podáváno nefiltrované a nepasterizované, aby se v něm zachovaly všechny původní výživné látky. Také pivovar Na Rychtě nabízí pro zájemce exkurze. Čeká Vás prohlídka sklepních prostor s kvasnými a ležáckými tanky s odborným výkladem vaření piva dle historických a současných receptur. 
Pivovar Na Rychtě je restaurační pivovar o výrobní kapacitě až 1200 hl/rok, která je výhradně určena pro vlastní potřebu restaurace. Společně s hotelem tvoří příjemný komplex služeb.  Pivní varny jsou neoddělitelnou a současně dominantní součástí interiéru restaurace. Ostatní technologie je umístěna v suterénních prostorách objektu. Součástí objektu je velký skladovací prostor pod parkovištěm pro 50 sudů, který je s výrobnou spojen podzemním tunelem.  Nad celým pivovarem vládne zkušenou rukou sládek Jaroslav Rottenborn, člověk s téměř padesátiletou zkušeností s vařením piv Zlatopramen a Březňák.
Pivovar Hotel Na Rychtě nabízí ubytování kategorie Standard*** v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích v celkové kapacitě 27 lůžek s vlastním sociálním zařízením. Ubytovaní hosté mají možnost celodenního stravování v hotelové restauraci.
adresa: Klášterní 75/9, 400 01 Ústí nad Labem-centrum

Mazel 12° (7)


Světlá 12° plzeňského typu s 5,2% obsahu alkoholu vařená dle tradičních receptur.  Složení: voda, ječný světlý slad a žatecký chmel nejvyšší kvality.  Charakteristika: světlá sytější barva, vyšší PH a větší podíl neprokvašeného extraktu.  Chuť: Vyšší plná chuť s delším dozráváním hořkosti a nižším výskytem cizích vůní a chutí.  Ocenění: Pivo ČR na Slavnostech piva v Českých Budějovicích v kategorii Minipivovary – světlý ležák (2011, 2012).

 Rychtářka 11° (7)


Kvasnicový ležák 11° s 4,4% obsahu alkoholu svrchně kvašený.  Složení: voda, vyrovnaný 50% podíl ječného a pšeničného sladu, 2 druhy jakostního žateckého chmele.  Charakteristika: světle žlutá barva s bohatou pěnivostí, vyšší obsah bílkovin, esterů a oxidu uhličitého.  Chuť: příjemně nahořklá s jemnou intenzitou ovocných vůní, hlavně banánové aroma a jemně i hřebíček. Na fotce vpravo jinak.

 Prokop 12° (7) (Zámecký pivovar Chyše)


Pivo temně černé barvy s průměrným obsahem alkoholu 4,2% obj.
Osobitou chuť tmavého ležáku dodává pražený slad a aromatický žatecký chmel.

Brusinka 12° (8)


Ochucený polotmavý ležák 12° bavorského typu s 5,2% obsahu alkoholu, spodně kvašený.
Složení: voda, ječný světlý sad, bavorský slad, karamelový slad, žatecký chmel, brusinkové aroma.
Charakteristika: sytá karamelová barva s brusinkovým nádechem, vyšší plností, řízem a bohatou pěnou
Chuť: mírně brusinkovo – karamelová s jemnou hořkostí a mírným dozníváním
Ocenění: 2. místo v kategorii Ochucená piva v soutěži - Nejlepší prázdninové pivo (2015).

Velikonoční kopřivová 12° (5)


Ochucené pivo plzeňského typu, spodně kvašené,s přírodním kopřivovým extraktem. Vyznačuje se lehkým zákalem, způsobeným kulturními kvasinkami. Je jemně nahořklé sladové chuti, s chmelovým a kopřivovým aróma.   Vybraný český humnový slad, spolu s vyšším podílem aromatického žateckého chmele, v souznění s čistou kvasničnou kulturou, dodává tomuto pivu nezapomenutelnou velikonoční pohodu a gurmánský požitek. Střední prokvašení dodává velikonočnímu pivu, lehkost a dobrou pitelnost. Velikonoční pivo je čepováno s nazelenalou barvou a vůní kopřivy. Jinak na fotce vpravo...

Žádné komentáře:

Okomentovat