úterý 30. dubna 2019

Pivovar u Přeška

 
Městský pivovar U Přeška se nachází v Přešticích na Plzeňsku. Vznikl přestavbou objektu na místním náměstí, v němž byly dříve hotel a restaurace v roce 2017. V nabídce mají pět druhů výborných vlastních piv pojmenovaných po významných osobnostech či návštěvnících Přeštic.
Městský pivovar U Přeška vznikl v objektu bývalého hotelu přímo na náměstí v Přešticích. Dlouho nevyužívaná budova prošla kompletní rekonstrukcí. Celkem vyšly náklady jak na opravy, tak na vybavení varny i restaurace na bezmála 20 milionů.  Slavnostní otevření si nenechaly ujít davy natěšených obyvatel města a milovníků piva. V Přešticích se obnovila tradice vaření piva po 112 letech.  Hlavním tahákem má být ležák Kilián, který je pojmenovaný podle patronovi města, jehož socha je na náměstí. Pivovar ale nabízí i další piva. Silnější pivo je pšeničný svrchně kvašený ležák Schönborn, který nese jméno posledního majitele velkostatku a pivovaru Přeštice hraběte Schönborna. Tmavý speciál Maurus se jmenuje po benediktinském mnichovi z Kladrub, který zahájil výstavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie, největšího mimopražského barokního kostela v Česku. Lahůdkou je svrchně kvašený speciál (IPA) ze čtyř druhů amerického chmele nazvaný Marlene. Ten upomíná slavné květnové dny pětačtyřicátého, kdy v Přešticích zpívala americkým vojákům herečka Marlene Dietrich.  Pivovar má k dispozici také restauraci se zhruba 120 místy k sezení, nechybí ani salonky a v budoucnu by měla přibýt ještě zahrádka. K mání jsou tradiční české lahůdky.
adresa: Masarykovo nám. 311, 334 01 Přeštice



 Přeštická 10° (7.5)


Celkem v pohodě pitelná desina, trošku nasládlé chuti...

Kilián 12° (7)


Pivo na počest sv. Kiliána od roku 1950 ochránce a patrona Přeštic od ohně a pohrom. Přeštičtí světcův svátek 8. Července slavili Ambroziánským chvalozpěvem a od roku 1728 procesím k jeho soše na náměstí. Nikdo v Přešticích nesměl toho dne pracovat, aby nepřivodil na město neštěstí. S Přešticemi je také spojen architekt Kilián Ignác Dientzenhofer, který pro kladrubské benediktiny v Přešticích vyprojektoval poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie (druhá největší chrám v Čechách). Do přeštického kostela věnoval roku 1737 obraz na nový oltář sv. Kiliána.
Jinak oproti desítce mi chutnala o něco méně, ale dá se jich dá klidně vícero...


Spring Ale 11° (7)


Celkem chutelný lehčí ejlík...

Marlene IPA 15° (7.5)


Pivo na počest filmové herečky a zpěvačky Marlene Dietrichové, která 17. května 1945 navštívila Přeštice, aby zde zpívala a besedovala s vojáky na vojenské přehlídce americké armády, které se zúčastnili také vysocí důstojníci Rudé armády a českoslovenští důstojníci se starostou Přeštic JUDr. Čermákem. Marlene vstoupila jako umělkyně v letech 1944 až 1945 do americké armády a v propůjčené hodnosti kapitánky vystupovala u spojeneckých bojových útvarů a tlumočila.
Na obrázku vpravo, jinak tato silnější IPA šmakovala...


Strakáč 13° (6.5)


Polotmavý řezaný s příchutí karamelu se celkem dalo.

Velikonoční 11° (7)


Na fotce vlevo jinak...


!turistika!



Žádné komentáře:

Okomentovat