neděle 14. dubna 2019

Restaurace v Pivovaře - Poděbradský pivovar

Právo várečné náleželo od počátku 16. století poděbradským měšťanům, kteří vlastnili dům uvnitř městských hradeb. Od roku 1531 bylo právo prodávat pivo na celém poděbradském panství omezeno, protože za pánů z Gutštejna byl při zámku vybudován vrchnostenský pivovar. Měšťanský pivovar poté mohl dodávat pivo pouze do hospod v okruhu jedné míle od města, ostatní hospody na panství musely odebírat zámecké pivo. Starý městský pivovar zničil požár v roce 1832. Nový pivovar byl založen kolem roku 1900. 1. ledna 1948 byla firma „Akciový pivovar a sladovna v Poděbradech" znárodněna. V letech 1948–1950 jej provozovaly Polabské pivovary, n. p. Pivovar byl zrušen roku 1950.
Přesto toto není konec poděbradského piva. Dne 31.10.2013 byla značka Poděbradský zdroj obnovena a tento lahodný mok se do Poděbradského pivovaru po více jak šedesátileté odmlce vrátil.
Pěnivý mok nabízí od roku 2017 Restaurace v Pivovaře (též známá jako Bikers klub). Majitel podniku Lubomír Gebauer nosil nápad na čepování poděbradského piva v hlavě několik let. Zaniklý pivovar fungoval dlouho dobu kousek právě od Restaurace v Pivovaře. „Nejdříve jsem uvedl tuto značku. Pivo sice nebudeme zatím vařit v Poděbradech, ale budeme používat naší recepturu, navíc sládek je z Poděbradska. Během dvou let plánuji přistavění malého pivovaru a pivo by se poté mělo začít vařit přímo u nás,“ řekl Gebauer.  A jak vznikl název Poděbradský zdroj. „Je to originální název piva, které se tu vařilo v minulosti,“ vysvětlil dále Gebauer s tím, že věří, že se jméno lidem lehce a brzo zapamatuje.

Poděbradský Zdroj 11° (5.5)


Celkem průměrný světlý ležák nižšího řízu u kterého bych asi dlouho nevydržel.

Poděbradský Zdroj 12° (7.5)


Tato dvanáctka už byla o něčem jiném, příjemné dobře pitelné pivko s tou správnou hořkostí a řízem by se dalo bumbat mnohem déle.

Poděbradské Černé 14° (7.5)


Tento tmavý silnější speciál mi chutnal. Cítit byl karamel, čokoláda a káva se moc nekonala naštěstí.

Poděbradská IPA 14° (5.5)


Tato IPA mě moc nejela a v ničem nepřekvapila.

!turistika!


Žádné komentáře:

Okomentovat