úterý 30. dubna 2019

Purkmistr - Pivovarský dvůr Plzeň

 
První historicky dochovaná zmínka o původnímselském dvoře, jehož součástí již tehdy byla také krčma, a který se stal základem dnešního komplexu Pilsen Beer Spa & Wellness Hotelu Purkmistr, pochází z roku 1603. Bylo tehdy zvykem označovat „grunty“ nikoli čísly, ale jmény podle jejich majitelů či nájemců. V uvedeném roce tento tzv. „Bendovský“ dvůr zakoupil Petr Burm za 307 kop míšenských grošů od krčmáře Faita. Pivovar v průběhu let se na dvoře vystřídala řada majitelů a dvůr byl jednu dobu znám také jako „Tonnarovský“. V roce 1786 ho kupuje Matěj Šneberger za sumu 473 rýnských zlatých, 44 krejcarů a 4 ½ denárů. V té době se dvoru říká „U Fajtů“, což ukazuje na návrat k pojmenování podle již zmiňovaného krčmáře.  V letech 1999–2000 byl objekt zakoupen se záměrem přebudování na zařízení s gastronomickým a sportovně-relaxačním využitím. Současný komplex v sobě citlivě spojuje některé původní budovy se stavbami nově postavenými, pivovarzakomponovanými do původního areálu v objemech původních budov a to vše při zachování prvků typických pro původní architekturu.  Přes značné obtíže, které komplikovaly dovedení projektu do konečné podoby, byl celý komplex otevřen dne 6. 6. 2007 v 16 hodin. Pevně věříme, že tato magická kombinace bude šťastným kódem předznamenávajícím náš úspěch a Vaši spokojenost… V září 2012 byl komplex Pivovarského dvora Plzeň rozšířen také o pivní lázně a wellness. Lázně byly slavnostně otevřeny dne 6. 9. 2012. Jejich premiéra se vydařila nad očekávání a stala se tak náhradou za všechna úskalí spojená se stavebním povolením a samotnou výstavbou lázní. Pivovar Pilsen Beer Spa v Pivovarském dvoře Plzeň nabízejí naprosto unikátní a ucelený program, zahrnující kromě pivních a jiných koupelí také masáže, zábaly a wellness. Veškeré informace o pivních lázních naleznete na www.pilsenbeerspa.cz nebo na recepci hotelu Purkmistr. Uvedením pivních lázní do provozu se tak naplňuje naše předsevzetí, které stálo na počátku novodobé historie areálu, která se začala psát na sklonku 90. let minulého století: Vybudovat centrum, poskytující skutečně komplexní služby spojené s jednou z nejstarších, nejproslulejších a světově nejuznávanějších českých národních tradic – vaření piva takové chuti a kvality, která nemá ve světě obdoby. Vše, co v Purkmistru děláme, se točí kolem společného základu, kterým je poctivé pivo z Plzně.
adresa: Selská náves 21/2, 326 00 Plzeň 8-Černice

Purkmistr 12° (9)


Klasický světlý ležák plzeňského typu z nejlepších humnových sladů mi chutnal velice. Vynikající vymazlená dvanda mírně hořká s kterou bych krásně vydržel až do rána.

Purkmistr borůvka 12° (7)


Světlý ležák s borůvkovým pivním likérem byl rovněž v pohodě, na obrázku v pravo.

Purkmistr polotmavý 12° (7)


Polotmavý ležák – Vařený ze tří druhů humnových sladů, s karamelovou vůní promíšenou s bylinnými a chmelovými tóny žateckých chmelů.

Purkmistr pšenice Písař 12° (8)


Svrchně kvašené pšeničné pivo, charakteristické svou ovocnou složkou; bývá příjemným osvěžením zejména v letních měsících.

Purkmistr IPA 14° (7.5)


Svrchně kvašené pivo anglo-americké pivní kultury bylo v pohodě.

Purkmistr Nahoře bez 11° (8)


Lehké letní svrchně kvašené pšeničné pivo uvařené s květem černého bezu. Je vhodné jako osvěžení nejen pro cyklisty v horkých letních dnech. EPM (PS): 11 % hm Obsah alkoholu 4,5 % obj. Barva: světlá, slámová Hořkost: 20 j. IBU Chmelení: Sládek, Equinox Slad: světlý,pšeničný,mnichovský, karamelový Způsob vaření: infuze Kvašení: svrchní

Purkmistr Fík 12° (7)


 Světlý ležák s fíkovým pivním likérem, hodně zajímavé pivečko...

 Purkmistr Ovales 12° (8.5)


Ovesný Ale. Plné pivo uvařené s přídavkem ovesného sladu a jedinečného chmelu Palisade. Má hřejivou chuť s nádechem sladkého ovoce a bylinek

PL / DC 11° (5.5)
 

Světlý ležák, který je uvařen společně s Pivovarem Nomád v Děčíně. Stupňovitostí je to jedenáctka, obsah alkoholu je 4,5% objemových a hořkost 30 jednotek je postavená na nových chmelech Uran a Saturn.
Pivo bylo uvařeno v Plzni Černicích, kde Purkmistr sídlí a kde krom pivovaru najdete i pivní lázně, bowling, hotel a restauraci s výborným jídlem.

Jméno PL/DC odkazuje na zkratky měst, kde najdete naše pivovary, tedy Plzeň a Děčín. Vizuál vychází z podstaty jmen chmelů a našich log (a také obliby tvrdší hudby vrchní sládkové Purkmistra Evy :) ).

!turistika!

Žádné komentáře:

Okomentovat