sobota 24. července 2021

Minipivovar Parník

 

 

První Přerovský minipivovar PARNÍK byl uveden do provozu v březnu 2009. Celý objekt, ve kterém se minipivovar, restaurace a pivnice nachází, byl dříve součástí opraven automobilů. Jehož vzhled připomíná tvar lodi-parníku. Pivo je vyráběno proslulou českou technologií s použitím tradičních surovin, tj. sladu, chmele, pivovarských kvasnic a vody. Kapacita celého zařízení je přibližně 9000 hl piva ročně. Zásoba ležáckých tanků čítá 24tisíc ½ litrů piva!  Vaříme piva 11°NÁMOŘNÍK, 12°KAPITÁN, 13°PIRÁT. Letos je to tmavý vánoční 16° ADMIRÁL. Vařené druhy piva jsou podávány přímo v restauraci a pivnici. Veškeré vyráběné pivo se podává jako tzv. "kvasnicové nefiltrované", tedy mírně zakalené. Zákal je tvořen pivovarskými kvasinkami, které jsou u běžného piva odstraňovány filtrací. pivovarPřitom právě kvasinky obsahují značné množství vitamínů a ostatních látek, které příznivě působí na lidský organismus a jejich přítomnost je právě tou výjimečnou vůní a chutí našeho piva.  Vlastní výroba piva je poměrně složitý proces, který v podstatě sestává ze tří hlavních fází. První fáze výroby probíhá ve varně, která je součástí interiéru restaurace. Při ní dochází nejprve pomocí vhodně volených teplot k rozštěpení škrobu obsaženého ve sladu. Následuje oddělení mláta ve scezovací kádi a povaření s chmelem, čímž vzniká tzv. mladina. Celá várka trvá asi 12 hodin. Následuje ochlazení asi na 6° Celsia. Mladina se přečerpá do spilkových nádrží /kvasného tanku/, přidají se pivovarské kvasinky a to je počátek druhé fáze hlavního kvašení, která trvá cca 7 dní. Po ukončení hlavního kvašení se mladé pivo předává do ležáckého tanku, ve kterém probíhá závěrečná fáze výroby, dokvašování neboli zrání piva. Doba zrání závisí na původní stupňovitosti, u 12% piva se pohybuje okolo 3-6 týdnů. Po ukončení dokvašování se pivo čepuje z ležáckého tanku jak na restauraci tak v pivnici. Na zdraví!

adresa: 5, Tovární 1021, 750 02 Přerov

 Předmostí 13° (8)

 

Svrchně kvašený speciál APA.  Jednou z hlavních použitých surovin je CZ/UK chmelová odrůda "MOST", díky které má pivo  opravdu intenzivní a jemné aroma.

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat