neděle 4. července 2021

Pivovar Horní Chrášťany

 

 

Rodinný minipivovar v Horních Chrášťanech je součástí rozlehlého areálu ekofarmy. Pivnice s pohledem přímo do provozu pivovaru je pro návštěvníky otevřena celoročně od května 2017. Nově založená tradice v příjemném a klidném prostředí jihočeského venkova na hranici chráněné krajinné oblasti Blanský les. K pivu můžete ochutnat domácí klobásky a domácí chléb, které jsou připravovány přímo z produktů ekofarmy. 

Člověkem, který proměnil myšlenku v realitu a dal život naší ekofarmě, byl Ing. Milan Jungwirth. V roce 1998 se totiž rozhodl v tak trochu zapomenuté, ale přesto nesmírně krásné krajině na úpatí Blanského lesa začít realizovat Ekofarmu Horní Chrášťany. Jeho rodinný podnik dále pokračoval v hospodaření na 240 hektarech rozlehlých pastvin v režimu ekologického zemědělství, což přetrvává dodnes.  Na okolních pastvinách nyní můžete nalézt stádo cca 200 kusů skotu, býky především plemene Aberdeen Angus a Limousin. Zvířata se pasou přirozeně na přilehlých loukách a samozřejmě v zimě mají možnost využít zimoviště v areálu ekofarmy. Během fungování se ekofarma mimo chovu hovězího dobytka začala zabývat agroturistikou, chovem jelenů milu, jelenů sika Dybowského, daňků skvrnitých, muflona a také produkcí ryb na vlastním přilehlém rybníku Vnouček. Přijeďte se podívat a zažijte procházku kolem pastvin v krásné přírodě.

adresa: Horní Chrášťany 43, 384 11 Lhenice


 

Chrášťan 11° (6)

 

Světlý ležák jihočeského typu s jemnou hořkostí, uvařený ze tří druhů sladu a žateckých chmelů. Nefiltrováno, nepasterováno. Jedenáctku nestíháme vařit, je to naše nejprodávanější pivo. Mnoho z těch kteří si jich dali více než jen „na žízeň“ říkají, že je dobře pitelné a vždy máte chuť dát si ještě jedno.  Světlý ležák, nefiltrovaný, nepasterizovaný Slad: Plzeňský a Bavorský Chmel: Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) a Sládek
Obsah alkoholu: 4,4%


Chrášťan 12° (7)

 

Tradiční světlý ležák s vyšší hořkostí, doporučovaný k masitým a tučným pokrmům. Nefiltrováno, nepasterováno. Dvanáctka je hořko sladká, tak jak jsme si přáli. Podařilo se nám ji udělat podle našich chutí aniž bychom museli napodobovat piva, která nám chutnají.  Světlý ležák, nefiltrovaný, nepasterizovaný Slad: Plzeňský a Bavorský Chmel: Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) a Sládek
Obsah alkoholu: 4,7%

Chrášťan speciál kroužkovaný 13° (6.5)

 

Nastal čas na zcela nový speciál vhodný na dlouhé zimní večery. Do vykvašeného piva jsme přidali „kroužky“ rozkvašené mladiny, čímž bylo kvašení piva opět oživeno. Přidání „kroužků“ má pozitivní vliv na svěžest a čerstvost tohoto výjimečného speciálu.

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat