neděle 6. srpna 2017

Mostecký Kahan

Historie:
Právo vařit pivo má královské město Most už od středověku. Udělil mu ho v roce 1273 panovník Přemysl Otakar II. a jeho výroba tehdy patřila mezi přední městské výsady. V téměř dvoukilometrovém obvodu byl dokonce v té době vydán zákaz dalšího vaření piva a všechny místní hostince směly čepovat jen ve zdejším pivovaru vyrobený zlatavý mok. V roce 1902 pivovar již patřil k největším v Čechách, zaměstnával 95 osob a vyráběl okolo 100.000 hl piva ročně. C. k. místodržitelství povolilo, aby směl používat ve svém znaku říšskou (rakouskou) orlici. Pivovar, který převážně vyráběl výčepní pivo, uvedl 10. prosince 1905 na trh světlý ležák Zlatopramen (Goldquell), vyráběný ze speciálních druhů sladu. Podle bavorského způsobu rovněž vyráběl černé pivo. To bylo z propagačních důvodů nazváno podle mosteckého ,,vítěze nad husity“ z roku 1421 ,,Gorenzova várka“ (Gorenzbrau). Pivovar dosáhl v letech 1912 až 1913 vrcholu předválečné výroby, vyprodukoval celkem 105.843 hl piva. Ve dnech 23. června až 12. července 1921 proběhla v mosteckém pivovaru všeobecná stávka za mzdové požadavky, které vedení pivovaru odmítlo uspokojit. Stávka se následovně rozšířila i na další pivovary, například i v Litoměřicích, Podmoklech, Žatci a Horním Litvínově. Jednání v zastoupení zaměstnanců pivovarů vedl s ministerstvem sociální péče ochranný svaz. Nakonec skončilo kompromisem a návratem zaměstnanců do práce.
Pivo se v Mostě vařilo nepřetržitě až do roku 1998. Těsně po skončení druhé světové války rozšířil mostecký pivovar svou produkci. Začal totiž vyrábět také sodovky, limonády a další nealkoholické nápoje. V momentě, kdy vládní nomenklatura rozhodla o demolici starého Mostu, začala v Sedleci výstavba supermoderního, plně automatizovaného pivovaru. Pivovar byl postaven jako moderní socialistický experiment, jenž podle expertů neakceptoval žádnou za základních zásad při stavbě pivovaru. Jeho provoz byl spuštěn v roce 1976 a kromě několika druhů piv se tu vyráběla i celá řada nealkoholických nápojů.
Názvy piv jež se v Mostě vařila:
Mostecký ležák 11% světlý
Mostecký ležák 12% světlý
10% mostecké světlé výčepní
Mostecký Pramen 11% světlý ležák
Mostecké Dia pivo světlé (alk.:4,3%)
Pito
kahan 11% tmavý ležák
Společnost Pivovar Most, a.s. byla založena dne 01. května 1992 podle § 172 obchodního zákoníku. Jediným zakladatelem společnosti byl Fond národního majetku ČR. Od 12. února 1996 existoval pivovar v rámci nošovické skupiny jako Pivovar Radegast Sedlec, a.s. Po vyhlášení konkursu byl opět vrácen původní název a od 11. 09. 1998 dožíval pivovar pod jménem pivovar Most, a.s. Pivovar dne 30. října 1998 ukončil výrobu, která se od podání návrhu na konkurs pohybovala na úrovni technologického minima. Práci ztratilo sto lidí, zbývajících asi padesát zaměstnanců ve firmě ještě zůstalo, aby zakonzervovali technologická zařízení.
,,Jamile se najde kupec, bude výroba obnovena,“ řekl konkursní správce Antonín Stejskal. Dodal, že několik zájemců již zaregistroval. Hospodaření firmy se v posledních čtyřech letech pohybovalo ve ztrátě. Majoritním vlastníkem byl s 58,74% akcií Radegast Nošovice, dalším větším akcionářem je Fond národního majetku s přibližně třinácti procenty. Ze zavření pivovaru se kromě zaměstnanců neradovali ani prodejci piva a hostinští. Všichni ovšem svorně tvrdili, že již mají zajištěného náhradního dodavatele. Navíc se pivaři shodovali, že si na jiné pivo zvyknou během několika dní.
,,Mostecké pivo i limonády beru už řadu let a velmi dobře se prodává. Největší poptávka je po desítce, ale lidi si za chvíli zvyknou na jinou značku. Jestli mostecký pivovar skončí, budu brát pivo dále od Radegastu, který nyní předvedl desetistupňový Klasik,“ řekl majitel pivovarnické prodejny v Jirkově Karel Weber.
„Některým mostecké pivo chutná, jiní si dají raději Kozla. Já si jen najdu jiného dodavatele, kteří se dnes jen hrnou. Na rozdíl od mosteckého pivovaru mi navíc vybaví hospodu i zařízením, proto nemám strach, že bych přišel o štamgasty,“ uvedl Libor Hradílek z Mostu.
Hospodářský a majitel koloniálu Jiří Hlaváček z Jirkova měl stejný názor, jen litoval, že skončila výroba mosteckých limonád. „Mezi lidmi jsou mostecké nealkoholické nápoje velmi oblíbené kvůli velmi příznivým cenám. Na hospodu beru nyní pivo od jiného dodavatele, ale léta jsem měl mostecké a lidi se ke mně stále vraceli,“ prohlásil Hlaváček. ,,V obchodě je o něj stále velký zájem, hlavně o jedenáctku Zlatníka, kterého budu muset nahradit jinou značkou,“ dodal.
Většina návštěvníků hospod a restaurací ani netušila, že by mohli nadobro o mostecké pivo přijít. ,,Chodí k nám lidé, kteří ho pijou i dvacet let a velmi jim chutná. Pivovaru by byla škoda, ovšem i my už máme náhradního dodavatele. Nový Klasik, který Radegast uvedl na trh, však nebude mít asi valnou odezvu, protože je slabý a s mosteckou jedenáctkou se nedá srovnat,“ řekl majitel restaurace v Rudolicích Petr Benda.
Sortiment piva před uzavřením: 
Staromost 10% (světlé výčepní)
Staromost 10% (tmavé výčepní)
Staromost 11% (světlý ležák)
Zlatník 12% (světlý ležák, alk:5,0%)
Radegast Triumph (světlé výčepní)
Radegast Premium (světlý ležák)
Radegast Porter (tmavýležák)
Radegast Dark (tmavé výčepní)
Pivrnec (světlý ležák, alk:4,6%, plnil se do 0,5l lahví a sudů)
(výroba této značky po uzavření do pivovaru Velké Popovice)
 
Uprostřed sídliště, v dnes již historické budově prvního novodobého mosteckého kina Kosmos (1971), najdete oázu jiného času. Mostecký Kahan, jediný minipivovar svého druhu na Mostecku, jsme pro Vás otevřeli v listopadu 2009. Vejděte do pivovarské restaurace a nechte za dveřmi obraz města vystavěného v šedesátých a sedmdesátých letech. Ocitnete se v přívětivé hospůdce s tak osobitou atmosférou, že po pár minutách nebudete ochotni věřit, že za okny je betonová šeď. Usaďte se a rozhlédněte se kolem sebe. Stojí tu nejen naleštěná varna, což v minipivovarech bývá obvyklé, ale i spilka. Vy tak můžete okouzleně sledovat, jak se pivo vaří přímo před vašima očima. Na začátku náš sládek vařil pivo v 200litrových varnách, ale díky Vašemu zájmu je v srpnu 2012 nahradil varnami o větším objemu 500 litrů.
S tím souviselo i rozšíření zázemí pro skladování. Chladírenský sklep, kde pivo dozrává, původně pojal čtyřicet 100litrových sudů a dva 1000litrové tanky. Nyní je zde umístěno deset 1000litrových tanků a třicet 100litrových sudů. Na měděné pípě pro Vás máme stálou nabídku tří dvanáctistupňových piv. Světlý, polotmavý a tmavý ležák. Na čtvrtém kohoutu se od začátku střídají různé druhy speciálů jako pšeničné, nakuřované, mnichovské pivo, IPA a spousty dalších. Nechybí ani ochucené pivní ovocné speciály malina, višeň, borůvka atd. Základem je kvalitní slad, žatecký chmel a flájská voda, která je považována za jednu z nejlepších v zemi. Veškeré druhy piva vařené v našem pivovaru si můžete odnést s sebou domů v dárkové balení nebo v litrových PET lahvích, točených přímo z pípy.
Grilujete na zahradě? Pořádáte rodinnou oslavu? Není nic jednoduššího, než si s krátkým předstihem objednat soudek o objemu 5, 10, 30 nebo 50 litrů. Aktuální speciál naleznete každý den na našich webových stránkách. Mimo jiné pořádáme spoustu tematických akcí, jako jsou oslavy k příležitosti MDŽ, Velikonoc, Dne dětí a dalších významných příležitostí. Mezi naše největší akce patří Mostecká pivní slavnost, která se pořádá vždy v polovině roku před areálem kina Kosmos. Pokud plánujete firemní akce, narozeninové oslavy, večírky či různá pracovní i mimopracovní setkání, je pro Vás k dispozici salónek s kapacitou 25 osob vybavený LCD televizí a Wi-Fi. V případě zájmu Vás náš sládek rád provede i s odborným výkladem celým zázemím pivovaru. Pro Váš komfort je nutné si prohlídku objednat předem buď na našich webových stránkách nebo na našem telefonu. V letních měsících si můžete vychutnat naše piva na letní terase. Pokud s sebou vezmete i děti, nebudou se nudit. Součástí terasy je dětský koutek, kde máte své ratolesti neustále na očích.
Pochopitelně, že k dobrému pivu patří i dobré jídlo. Počátkem roku 2013 jsme pro Vás od základů zrekonstruovali naši kuchyni, kde vaříme pouze z čerstvých surovin a tradičním způsobem. Nový jídelní lístek Vás bude rozmazlovat staročeskou kuchyní. Jehněčím kolínkem, kančí plecí se šípkovou omáčkou, pečenými žebry, vepřovými koleny, ale také třeba sádlem se škvarky, výpečky, prejtem nebo domácí paštikou.
MOSTECKÝ KAHAN 12° světlý ležák
MOSTECKÝ KAHAN 12° tmavé pivo
MOSTECKÝ KAHAN 12° polotmavé
a nějaký ten speciálek

adresa:  Obránců míru 2629, 434 01 Most



Mostecká 11° (6.5)


Světlý ležák spodního kvašení střední hořkosti, chut sladová. Obsah alkoholu 4.0% nefiltrované.

Magistr Edward Kelley 12° (7)


Světlý ležák spodního kvašení střední hořkosti, chut sladová s ovocným nádechem. Obsah alkoholu 5.0% nefiltrované.



Chmelík 13° (7.5)


Světlý speciál za studena chmelený chmelem Kazbek mi šmakoval...

Zdař Bůh 12° (5.5)


Klasické polotmavé pivo, které moc nenadchlo...

 !turistika!

fotogalerie 

1 komentář: