úterý 22. srpna 2017

Pivovar Clock Potštejn

 
Pivovar Clock Potštejn navazuje na dlouholetou tradici vaření piva v Pivovaru v Potštejně nad Orlicí, tedy kousek od Rychnova nad Kněžnou, která se váže na osobu Viléma z Perštejna. Tento bohatý šlechtic a znamenitý hospodář v roce 1490 zakoupil potštejnské panství a založil v Potštejně dvůr a pivovar. Dlouhá nit vaření piva v potštejnském pivovaru se posléze táhla několik století přes další šlechtické rody a sládky až do roku 1913 k poslednímu sládkovi a nájemci Josefu Doubkovi. Ten zde vařil pivo již v budově Zámeckého pivovaru v letech 1908-1913, tedy v době velké pivovarské konkurence před I. světovou válkou. V této době se vaření piva stávalo doménou vznikajících velkopivovarů. Výstav původního Zámeckého pivovaru nebyl nijak velký, v 18. století se pohyboval ve výši 400 hl a v období 1873 -1913 v rozmezí 1500 -3000 hl, přičemž kapacita varny byla 26 hl piva. Až do konce provozu v roce 1914 byl tento pivovar zařízen jen na ruční práci, takže nově vznikajícím pivním kolosům již konkurovat nemohl. Proto byla výroba zastavena.
Objekt pivovaru dalších téměř 100 let chátral, aby nakonec po jednom století nečinnosti zažil znovuzrození. V roce 2014 se stal díky svým novým majitelům pivovarem s novým zařízením a technologií od společnosti EBIA CZ z Tišnova, jenž plně odpovídá technologii dnešního 21. století. Za zrodem nového pivovaru stojí trojice Jiří Andrš, Ivo Muthsam a Jakub Sychra.
Produkce pivovaru Clock je asi 2500 hl nepasterovaného, nefiltrovaného piva ročně a představuje svým zákazníkům pestrý svět pivní rozmanitosti, ze kterého majitelé míní vybírat a připravovat to nejzajímavější. Pivo se v Clocku vaří pouze z kvalitních přírodních surovin – vody, sladu, chmele a kvasnic, které zaručují vjemovou šíři. Sládek Jakub Sychra používá více druhů sladu, chmele a kvasnic a vaří více pivních stylů, které z těchto základních surovin vychází. Každé pivo, které dostanete přímo v pivovaru v přilehlé pivnici, má své specifické sklo, do kterého pivo putuje nejkratší cestou ze sklepa a servíruje se na keramickém tácku. Jako hnací plyn používají čistý dusík, který si sami vyrábí a který je vůči pivu zcela inertní. Základní nabídku tvoří 6 piv – Clock 12° American Pale Ale, Exorcist 14° Foreign Extra Stout, Goldie 11° Weizenbier, Hektor 10° Světlé výčepní, Maid 12° Polotmavý ležák a Twist 14° American Red IPA. Další piva jsou speciály vařené v limitovaných edicích označovaných jako No Idols!
Přestože pivovar vznikl v historických prostorách, vaří moderní pivo a prezentuje jej spíše jako gurmánský, netuctový produkt zapadající do moderního/dnešního životního stylu.

Hektor 10° (8)

Zlatá barva, bílá pěna. Vyvážené aroma sladu a žateckého chmele. Plnější sladové tělo, středně prokvašené s vyšším řízem. Střední hořkost s důrazem na extrakci příjemné chuti žateckého poloranného červeňáku. Velmi pitelná slabší verze českého ležáku vhodná k uhašení žízně.
Legislativní typ: spodně kvašené světlé výčepní pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, slad, upravený chmel
Parametry: 10%EPM, 4,0%VOL., 9EBC, 30IBU

Clock 12° (4.5)

Zlatá barva, nižší hustá pěna. Osvěžující lehké aroma citrusových plodů a chmelových pryskyřic. Středně plné sladové tělo, více prokvašené se středním řízem. Střední hořkost, ale o to výraznější aroma amerických chmelů Simcoe a Cascade. Odlehčená verze American IPA s vyšší pitelností, vhodná k celovečernímu posezení.
Legislativní typ: svrchně kvašené světlé pivo - ležák, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, slad, upravený chmel
Parametry: 12%EPM, 5,0%VOL., 9EBC, 35IBU

Clock No Idols! 11° (7.5)

 
Experiment z příchutí malin se povedl a mě chutnal.

No Idols! India Pale Lager 13° (6.5)
 
 
Světle zlatá barva a vyšší bílá pěna, pivo čiré. Aroma pryskyřice, citrusů a tropického ovoce. Chuť středně plná, lehce obilná s výraznou chmelovou linkou. Velmi pitelná verze světlého ležáku nachmelená americkými odrůdami chmelů.
Legislativní typ: spodně kvašené světlé speciální pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, ječné slady, upravený chmel
Parametry: 13%EPM, 5,5%VOL., 8EBC, 45IBU

Twist American Red IPA
14° (7)
 
 
Načervenalá barva, nižší hustá pěna. Osvěžující aroma citrusových plodů a tropického ovoce. Středně plné sladové tělo, více prokvašené s nižším řízem. V hlavní roli americké chmely Citra a Centennial použité jak při chmelovaru, tak pro dry-hopping. Hořkost vyšší, ale vyvážená, ukrytá za výraznou chutí chmelů.
Legislativní typ: svrchně kvašené polotmavé speciální pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, slad, upravený chmel
Parametry: 14%EPM, 6,2%VOL., 22EBC, 60IBU

No Idols! American IPA 15° (6.5)
 

Svrchně kvašené světlé pivo s výraznou hořkostí a intenzivním aroma. Chmeleno americkými chmely Mosaic a Equinox.
Zlatá barva, nižší bílá pěna. Výrazné aroma mandarinek a květin. Nižší říz, středně plná sladová chuť. Hořkost vyšší, schovaná za chutí amerických chmelů Mosaic a Equinox. Chmeleno za studena moderními U.S. chmely.
Legislativní typ: svrchně kvašené speciální pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, slad, upravený chmel
Parametry: 15% EPM, 6,5% VOL., 55 IBU, 8 EBC

No Idols! Double IPA 19° (7.5)
 

Svrchně kvašené polotmavé pivo s vyšší hořkostí a intenzivním aroma zralého ovoce.
Sytě oranžová barva, hustá krémová nižší pěna. Aroma zralých broskví a chmelových pryskyřic. Plné sladové tělo s nižším řízem. Vyšší hořkost a výrazné aroma novozélandského chmele Nelson Sauvin.
Legislativní typ: svrchně kvašené polotmavé speciální pivo, nefiltrované, nepasterizované
Složení: voda, slad, upravený chmel
Parametry: 19% EPM, 7,6% VOL., 66 IBU, 10 EBC
 
Goldie Weizenbier 11° (7.5)
 

Světle zlatá barva, bohatá bílá pěna. V aroma se projevují estery, zejména vůně hřebíčku a banánů. Chuť plná, sladová, s vyšším řízem. Hořkost slabá, bez výrazné chmelové chuti. 
 
Jordis Anniversary Ale 13° (7.5)
 
 
Celkově pošesté nám uvařil Kuba Sychra výroční pivo. Letos (2020) se vracíme k osvědčené klasice, tedy lehčí verzi American IPA. Opět použito 100 % plzeňksého sladu. Na chmelení dvě nové odrůdy, český Most a americké Sabro.
 
Anežka 11° (7)
 

Světle zlatá barva a vyšší bílá pěna, pivo téměř čiré. Vůně plzeňského sladu a žateckého chmelu. Chuť středně plná, hořkost vyšší a výrazná chuť žateckého poloranného červeňáku. Vařeno na dva rmuty, chmeleno i za studena. 
 
1. Aliance P.I.V. APA 13° (7)
 
 
Pivovar Clock nám uvařil speciální várku piva pouze pro naše hospody a nyní ji pouštíme do světa. Nějak jsme neřešili název, takže jí v našich výčepech naleznete pod názvem 1. Aliance P.I.V. – APA. 
Jak píše sládek Jakub Sychra: „Je to pivo světlé, čiré, hořké a velmi voňavé po tropickém ovoci. Použité chmely Strata, Sabro, Riwaka. Tak ať vám 1. Aliance Piv – APA chutná.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat