neděle 6. srpna 2017

Pivovar Karásek a Stülpner


První občanský pivovar Karásek a Stülpner v Chomutově zahájil výrobu na konci roku 2013 a od dubna roku 2014 vaří pivo ve vlastních prostorách v ulici 28. října, má i svou stylovou restauraci Zlatý kaštan v Blatenské ulici. Návštěvníci se mohou těšit na točenou světlou jedenáctku, polotmavou třináctku a jedenáctku pšeničný speciál.
Občanský pivovar v Chomutově nese ve svém názvu dvojici jmen: Karásek a Stülpner. Jan Karásek byl lupič a podloudník, působil především v saském pohraničí. Karel Stülpner byl proslulý pytlák, jehož revír byl téměř bez hranic - Severní Čechy a část Německa. Oba byli nazýváni českými Jánošíky, nikdy nezabili člověka, pomáhali chudým a ublíženým. Jejich jména a osudy spojil v jedné knize spisovatel Kvidon z Felsů, který o nich napsal loupežnický román Karásek a Stülpner (A. Hynek, Praha 1908).
Oba výtečníci se pravděpodobně znali, navštěvovali se a některé akce prováděli společně. I když se Kvidon z Felsů odvolává na knihy zádušní, matriky a další písemné či ústní zdroje, nevíme dnes zcela přesně, co je realita a co pouhá autorova fikce. Většina materiálů byla během války pravděpodobně nenávratně zničena. Působení Karla Stülpnera v Krušných horách je snadno doložitelným faktem. Historik Petr Rak o něm napsal pěknou a poučnou stať, kde jej nazval Robinem Hoodem Krušných hor.
V románu Kvidona z Felsů jsou oba dva líčeni jako čestní a neúplatní muži, kteří upřednostňovali prospěch celku před osobním partikulárním úspěchem. To je činilo v tomto punktu výjimečnými. Domníváme se, že použití jejich jmen pro název pivovaru, jejich románových jmen, jakožto ikony Severních Čech, potažmo Krušných hor, je zcela relevantní a čestnou záležitostí.



Karáskova světlá 11° (8.5)
Nefiltrované, nepasterizované světlé české pivo, lehké a osvěžující chuti, střední hořkosti.
pitná voda, ječný slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice. Obsah alkoholu 4.00 %
Ochutnána na příjemné zahrádce v restauraci Republika, kde jej ve sklepích zároveň vaří.

!turistika! 

Žádné komentáře:

Okomentovat