neděle 6. srpna 2017

Vinohradský pivovar

 
Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu - což je pěkný příměr, který se opakuje ve všech v internetových pramenech. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku.  Ve dvacátých letech vedle sídlily filmové ateliéry, takže o zábavu v pivovarské zahradě nebyla nouze. Sláva pivovaru měla bohužel krátkého trvání. Za války výroba ustala. Pivovar byl znárodněn dle prezidentského dekretu hned na začátku roku 1946 a již nikdy se zde pivo nevařilo. Nadále sloužila sladovna a budova se stala i jedním ze sídel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
V době, kdy mimo Fleků, Pivovarského domu nebo Novoměstského pivovaru byla pivní krajina ještě hodně opuštěná, jsme začali debatovat o založení vlastní výroby i my. Trvalo ovšem řadu let, než jsme shromáždili kapitál a mohli se pustit do hledání prostor. Naše skupina se nyní skládá z 10 společníků s podíly od 1 do 26 procent, mezi nimi novináři, rusistka, advokáti, sládek, výrobce krmiv, ekonomové a astrofyzik.
Od konce roku 2013 jsme se věnovali samotné výstavbě. Mladinovou pánev jsme pomocí jeřábu vytáhli skrz střechu z varny jednoho německého pivovaru. Měli jsme pro tuto poněkud krkolomnou akci důvod: Je to pěkný kousek. Celoměděná, o objemu 25 hl, je kopií pivovaru z roku 1912 a byla vyrobena v německém Ulmu. Je opatřena přímým plynovým ohřevem, což je zcela v duchu tradice středoevropského pivovarnictví z počátku 20. století. Standardní hlavní kvašení na spilce probíhá v otevřených kádích a doplňkem jsou pro český ležák typické horizontální ležácké tanky. Tanky pocházejí z Pacova a Bolzana.



Vinohradská 11° (8)



Nefiltrované, nepasterizované pivo plzeňského typu s bohatou vůní Žateckého poloraného červeňáku. Vyznačuje se nižší střední plností a vysokou pitelností. Naši jedenáctku vaříme z plzeňského a mnichovského sladu, z nichž pivo získává krásně slámovou barvu. Obsah alkoholu 4,2 %.

Vinohradská 12° (7.5)


Premiový zlatavý ležák, který jsme vařili podle těch nejlepších tradic na tři rmuty. K chmelení jsme použili výhradně Žatecký poloraný červeňák, který svými jedinečnými vlastnostmi pivu dodává jemné aroma s vyváženou hořkostí.

Jantarová 13° (7.5)



Spodně kvašený speciál jantarové barvy s vyšší plností, sladovou až mírně karamelovou chutí a střední vyrovnanou hořkostí. Třináctku vaříme z plzeňského a karamelového sladu klasickým dvourmutovým způsobem. Harmonickou chuť piva podtrhává chmelení aromatickým Žateckým poloraným červeňákem v kombinaci s "drsnějším" Premiantem. Obsah alkoholu 5 %

APA 12° (6)



Světlý, svrchně kvašený speciál s vůní květů a citrusů, kterou pivu dává kombinace amerických chmelů Cascade a Centennial. Pro hořkost jsme zvolili německou odrůdu Magnum. K výrobě jsme použili tři druhy sladu z Čech a Bavorska včetně sladu Pale Ale. Obsah alkoholu 4,8 %.

 Weiss 12° (7.5)



Pšeničné svrchně kvašené pivo s 55% pšeničného sladu. Lehce aromatické s jemným nádechem banánů, citrusových plodů a hřebíčku. Chmeleno odrůdami Červeňák a Sládek. Obsah alkoholu 4,8 %.

IPA 14° (8)



Světlé svrchně kvašené speciální pivo s jantarovým zabarvením. Pro výrobu používáme slad Pale ale, mnichovský a karamelový. Použitím karamelového sladu jsme i přes vyšší prokvašení dosáhli střední plnosti, kterou harmonicky doplňuje hořkost chmelu Sládek. Pro vyšší aroma a jsme přidali na konci chmelovaru chmely Amarillo a Cascade, které jsme použili také na chmelení za studena.
Obsah alkoholu 5,9%.

 Black IPA 13° (8.5)


Tmavé svrchně kvašené speciální pivo. K plzeňskému, mnichovskému a karamelovému sladu jsme přidali i speciální pražený neboli barvící slad. Ten dodává pivu jeho typickou praženou chuť a tmavou barvu. Pivo je chmeleno odrůdami Sládek, Amarillo, Cascade a Chinook. Abychom zvýšili chmelové aroma, které je pro toto pivo charakteristické, chmely Cascade a Chinook jsme použili i pro chmelení za studena. Za mě opravdu výborné pivečko, který si musíte fakt v klidu vychutnat!

Stout 17° (7)


Svrchně kvašené tmavé pivo vyrobené z pěti druhů sladu a praženého ječmene. Pivo je téměř neprůhledné, s hustou béžovou pěnou, střední plností a hořkostí. Chmelové aroma je minimální, ve vůni převládají pražené kávové tóny z praženého nesladovaného ječmene.
Obsah alkoholu 6,7%

Indian Summer 13° (7)


Dry-hopped ALE with cryo hops je světlé svrchně kvašené typu ALE. Kombinace čtyř různých sladů - plzeňského, Pale Ale, mnichovského a karamelového - a ovesných vloček dodává pivu příjemnou střední plnost a nádhernou temně zlatou jiskrnou barvu. Bohatá dávka chmelů Mosaic a Ekuanot pak zajistila příjemnou a vyváženou střední hořkost, odrůda Ekuanot obohatila Indian Summer o vůni černého rybízu, angreštu a tropického ovoce. Chmely jsme použili jak v klasické, tak v cryo úpravě.
Obsah alkoholu 5,5%

Manifesto Beer 13° (8)


Světlé svrchně kvašené pivo typu IPA. Charakteristická je střední plnost a výraznější, ale příjemná hořkost. Ze sladů jsme vybrali plzeňský a mnichovský. Chmely pak Mosaic a Amarillo. Ty dodaly pivu svěží vůni tropického ovoce a citrusových plodů.
Obsah alkoholu 5,5%

Weisenbock 16° (8)


Svrchně kvašené silné pšeničné pivo. Ze sladů jsme použili plzeňský, pšeničný, mnichovský a karamelový. Chmel pak Žatecký poloraný červeňák. Pro toto pivo je charakteristická vyšší plnost, aroma banánu a hřebíčku a také se jedná o srdeční záležitost našeho sládka Jirky Fišera.
Obsah alkoholu 6,8%.

Imperial IPA 19° (7)


Silné svrchně kvašené světlé pivo. Uvařili jsme ho z téměř dvojnásobného množství sladu i chmele než jiná (slabší) naše piva, chmel jsme použili i v cryo úpravě pro chmelení za studena. Má temně oranžovou barvu. Plnější chuť vyvažuje výrazné aroma, kterého jsme dosáhli chmelením za studena a použitím cryo chmelů. Voní po meruňkách, mandarinkách, mangu i žlutém melounu, kombinace pěti různých odrůd chmele (v klasické i cryo úpravě) - Amarillo, Columbus, Simcoe, Centennial a Cascade mu dodává nezaměnitelnou ovocnou chuť.
Obsah alkoholu 7,9%.

Stout 17° (6)


Svrchně kvašené tmavé pivo vyrobené z pěti druhů sladu a praženého ječmene. Pivo je téměř neprůhledné, s hustou béžovou pěnou, střední plností a hořkostí. Chmelové aroma je minimální, ve vůni převládají pražené kávové tóny z praženého nesladovaného ječmene. K dispozici v lahvích.
Obsah alkoholu 6,7%

 Western  Approaches 13° (8)
 

Western Approaches je světlé spodně kvašené silné pivo, India Pale Lager 13, které snoubí rysy klasického ležáku i svrchně kvašeného piva typu IPA. Je vyrobený jako klasický ležák, který je chmelený americkými odrůdami chmele použitými i pro chmelení za studena. Výsledkem je krásně pitelné pivo se středním řízem a lehčím tělem, ve kterém nádherně vynikne vyšší hořkost a květinovo-citrusové aroma a zemité tóny.  
Obsah alkoholu 5,1%
 
Coconut Galaxy Hazy Session IPA 12° (7)
 
 
Světlé svrchně kvašené pivo. Vyniká lehkostí, šťavnatostí a skvělou pitelností. Galaxy, jedna z nejpopulárnějších australských odrůd chmele, mu dodala svěží chuť mandarinek, maracujá, broskví a manga. Americká odrůda Sabro pak tuto ovocnou paletu doplnila o tóny kokosového ořechu. Dojem lehkosti a šťavnatosti podporuje svěží ovocná barva a mléčná konzistence, které jsme dosáhli přidáním ovesných a ječných vloček. Díky střední hořkosti, nižšímu řízu i nižší plnosti se pivo dobře pije a skvěle osvěží.
Obsah alkoholu 4,9%
 
Liberator APA 11° (7)
 

Na Vinohradech se inspirovali názvem amerického bombardéru Consolidated B-24 Liberator, podle jehož označení zvolili výslednou hodnotu hořkosti IBU 24. Nižší hořkost doplňuje příjemné chmelové aroma odrůd Centennial a Mosaic díky chmelení za studena. Výsledkem je pitelné, téměř letní, lehké pivo. Chutná a voní po tropickém ovoci (ananas, mango) a po mandarinkách.  
Obsah alkoholu 4,5%
 
Summer 69 APA 11° (7)
 
 
Světlé svrchně kvašené plné pivo. Když se řekne „summer 69“, vybaví se vám pravděpodobně festival ve Woodstocku, song od Bryana Adamse, horké letní noci… A přesně takhle tenhle ALE chutná. Je svůdně pitelný a svěží. Má lehké tělo, slabší říz a nízkou hořkost. Během delšího doznívání si vychutnáte výrazné aroma tropického ovoce. To díky chmelům Amarillo, Citra a Columbus voní po tropickém ovoci. Chmely, jak už je pro naše svrchně kvašená piva zvykem, přidáváme i za studena a v cryo úpravě. Právě to pivu dodává jeho typickou výraznou aromatičnost a chuť bez svíravé nežádoucí hořkosti. Ze sladů jsme vybrali plzeňský, mnichovský a pale ale. 
Obsah alkoholu 4,5% 

Chaubunagungamaug Neipa 13° (7.5)


Naše první NEIPA! Má nižší říz i hořkost, střední plnost. Během dlouhého doznívání krásně vyniká aroma cryo chmelů Amarillo, Simcoe a Mosaic, které jsme přidávali, jak se u správné NEIPY patří, až do whirlpoolu a za studena. Právě ty dodaly pivu typický svěží a pitelný charakter. Ve vůni i chuti pak ucítíte pro NEIPU klasické tóny tropického ovoce od meruňky přes broskev, pomeranč až k ananasu a mangu. Slady jsme použili plzeňský, karamelový a přidali jsme i ovesné vločky. Pivo má tak klasický mlhavý až mléčný vzhled. Při výběru jeho jména jsme se inspirovali názvem jezera ve státě Massachusetts, v oblasti New England, která je považována za kolébku pivního stylu New England IPA.
Obsah alkoholu je 6,2%.

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat