pondělí 18. září 2017

Pivovar Ossegg




 
Osecké pivovarnictví je od svého počátku spojeno s Cisterciáckým opatstvím. První pochvalná zmínka o oseckém pivu pochází z pera opata Knittla a je datována rokem 1645. V době barokní přestavby kláštera byl pivovar přesunut z prostor konvetu do současných prostor hospodářského dvora kláštera. Léta páně 1701 se tedy začíná psát historie barokního pivovárku a sladovny. Pivovar byl postupně rozšiřován a modernizován a v sezóně 1901/02 dosáhl svého rekordního výstavu 23.662 hl. Nasládlá vůně rmutů se Osekem vznášela až do roku 1946, kdy byl pivovar v důsledku poválečných událostí uzavřen. Poté pivovar sloužil jako sklad a stáčírna mosteckého pivovaru.
Po nuceném odpočinku, který trval bezmála 70 let je pivovárek opět v kondici a z varny se opět line omamná vůně povařovoného sladu a žateckého chmele. Pivovarské řemeslo je opět tam, kam patří, kde má kořeny, kde Genius loci rozdává mírou vrchovatou. Je nám velkou ctí, že můžeme navázat na třísetletou tradici a opět vyrábět klasické české ležáky z krušnohorské vody, žateckého chmele a sladu ze severních Čech. Dej Bůh štěstí!
V prosinci 2014 v rámci revitalizace kláštera Osek probíhala 1. etapa obnovy klášterního pivovaru. Po opravě vnitřních prostor v zimním období došlo k instalaci technologie pro výrobu původního klášterního piva.
Obnova klášterního pivovaru byla součástí revitalizace kláštera, rozdělené do několika etap. Myšlenka začít v klášteře opět vyrábět pivo byla z května roku 2009. O tom, že v objektu probíhala rekonstrukce, věděl jen málokdo. Až když byla instalována klasická technologie pro výrobu tradičního českého ležáku a v rámci zkušebního provozu měli občané Oseka možnost pivo ochutnat v místních restauracích a říci své připomínky, bylo jasné, že se záměr podařil.
V březnu 2015 v obnoveném pivovaru v areálu kláštera byla uvařena první várka.
Slavnostní otevření pro veřejnost bylo 20. června 2015. K ochutnání bylo nefiltrované pivo 11° a 12° světlé, a 13° černé. A také dozrávalo 18° černé.
Pivo Ossegg si můžete vychutnat v impozantním barokním prostoru restaurace, přímo pod varnou. Z restaurace můžete sledovat také dění v hlavní výrobní hale, která je oddělena pouze skleněnou stěnou. Od května je otevřena terasa s kapacitou 150 míst na nádvoří kláštera před pivovarem. Pivo je čepováno přímo z ležáckých tanků.

adresa:  Rooseveltova 1, 417 05 Osek

Světlý ležák 12° Philipp (10)



Čerstvý, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák ze dvou druhů sladů, plné sladové chuti s vysokou dávkou jemného aromatického žateckého chmele. Obsah alkoholu 4.80 %. Momentálně jedna z nejlepších dvanáctek co jsem kdy bumbal.

Tmavý speciál 13° Tomáš (8)


Čerstvý, nefiltrovaný a nepasterizovaný speciál černé pivo ze tří druhů sladů, v chutí po praženém a karamelovém sladu se střední dávkou jemného aromatického žateckého chmele. Obsah alkoholu 5.3 %


Medové 14°  (8.5)


Čerstvé medové pivo ze tří druhů sladu a chmelové odrůdy žatecký poloranný červeňák. Lesní med je do piva přidán až v závěrečné fázi ležení, aby nebyl zcela prokvašen kvasinkami. Jeho vůně a chuť se harmonicky doplňuje s ušlechtilou hořkostí použitého chmele.
Obsah alkoholu 5,5% objemu.

Jindřich 18°  (8)


Speciál, pivo nefiltrované a nepasterizované temné barvy ze tří druhů sladů. Dlouhá doba ležení min. 90 dní dává vyniknout specifickému buketu tohoto silného piva. Chmeleno jemným žateckým chmelem.
obsah alkoholu 7% obj.

Jarní Ale 11°  (6.5)


Svěží, lehké, svrchně kvašené pivo s vyšší hořkostí a citrusovým aroma, které mu dodávají novozélandské chmely.
Slad: Plzeňský, Carapils, Karamelový
Chmel: Rakau, Kohatu
Voda: Fláje - horská přehrada


Ossegg 11°  (7)


Sladovější ležák ovšem jemně nasládký díky karamelu i celkem pitelný, ovšem dlouho bych asi u něho nezůstal...
Slad: Plzeňský, karamelový
Chmel: Žatecký poloraný červeňák
doba ležení 25 dní
Voda: Fláje - horská přehrada
způsob vaření: dekokce, 2 rmuty
sládek: Jan Vlk, Alš Fajt

Ossegg Ceres 13°  (8.5)
 

Pivo obdobné receptury jako naše 12° avšak s vyšším podílem sladu, delší dobou ležení a přidáním chmele do ležáckého tanku. Pivo je typické jemným, ale výrazným chmelovým aroma. Obsah alkoholu 5% objemu.
Ceres: Za studena chmelené novošlechtěncem z chmelařského institutu v Žatci aneb nová odrůda chmele týmem ing. Nesvatby.

Ossegg Jantar 10°  (8)
 
 
Lehčí mňamka aneb polotmavé pivečko jantarové barvy...
 
 Ossegg Saturn polotmavý 12°  (7)
 
 
Pivo je chmelené za studena. Chmel Saturn dodává pivu unikátní kombinaci ovocného, květinového a kořenitého aroma.
 
Ossegg extra hořký 13°  (8) 
 
 
Světlý speciál ze dvou druhů sladů, plné sladové chuti za studena chmelený Žateckým chmelem.
Pivo obdobné receptury jako naše 12° avšak s vyšším podílem sladu, delší dobou ležení a přidáním chmele do ležáckého tanku. Pivo je typické jemným, ale výrazným chmelovým aroma. 
Obsah alkoholu 5% objemu.
 
 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat