čtvrtek 9. července 2020

Pivovar Fenetra

Fenetra. To byla první továrna na sériovou výrobu oken a dveří v Potštejně. Budova pochází z 20. let 19. století a okna a dveře se v ní vyráběly jen do krize. Ve zbytku 20. století se tu potom dělo ledacos. Místní tuto fabriku znají také pod názvy Safina či Pramet, v blízké budoucnosti se změní na pivovar. "Od přelomu 80. a 90. let. byla budova v podstatě bez využití. A protože se nám z Potštejna nechce, ale nutně jsme potřebovali další prostory, koupili jsme ji. Chystáme 30 hl varnu a taky třeba plnění do plechovek. Piva teda snad bude na chvíli dost. Máme železniční vlečku, komín a věžový vodojem. Chceme hodně pracovat s dřevěnými sudy," vzkazují svým zákazníkům provozovatelé tamního minipivovaru Clock. Podle projektu bude jedna část areálu zaměřena na vyzrávání silných piv. "Ve druhé pak dostane volný průchod nejen naše fantazie, ale taky spousta druhů mikroorganismů. Pro tyhle projekty jsme se rozhodli založit novou značku Fenetra," uvádí se v prohlášení na sociální síti.
Informace o oživení brownfieldu s ikonickým vodojemem, který leží poblíž železniční stanice směrem na Brnou, vzbudila ohlasy fanoušků pivovaru Clock. "Ten vodojem je super, zaslouží si lehkou obnovu," napsal fanoušek žijící v Prostějově. "Skvělá zpráva, že nepostavíte nové, ale opravíte staré," napsala další fanynka. "Pokud zachováte i železniční vlečku, budu vaše produkty používat a doporučovat ve zvýšené míře než doposud," postnul na sociální síti svůj vzkaz další fanoušek. "Velký palec nahoru za to, že zachraňujete starou krásnou budovu, než abyste si na louce postavili nějaké monstrum. O to víc vás budu teď rád podporovat dalším pitím a nákupem," vzkazuje blogger z Prahy.
"Jsem moc rád, že se najdou lidé, kteří se rozhodnou podnikat v Potštejně. Velmi oceňuji, že mají sídlo společnosti hlášené v Potštejně, a tudíž část zaplacených daní putuje do obecního rozpočtu! V neposlední řadě je moc fajn, že investují nemalé prostředky do rekonstrukce tak zajímavého objektu, dají mu nový život a tím udělají Potštejn atraktivnějším. Věřím, že i zaměstnají mnoho Potštejňáků," okomentoval záměr obecní zastupitel Potštejna Radek Hrdina.
V přiložené fotogalerii si můžete prohlédnout několik snímků budovy ve stavu, v jakém ji autoři projektu koupili. Co je ale jisté už teď, v kalendáři si zaškrtněte sobotu 27. června.To totiž bude pivovar otevírat. Nakonec až 11/7.
 Fenetra přináší piva inspirovaná jak starými pivními tradicemi, tak moderním experimentováním. To vše v dramatické přírodě Potštejna a jeho okolí. Zaměřujeme se převážně na piva vyzrávaná v dřevěných sudech různého původu a velikosti. Naše piva stráví ve dřevě od několika měsíců až po několik let a poté ušlechtile dozrávají v lahvi. Takovýto přístup vyžaduje nejen trpělivost, disciplínu, ale především pokoru před mocnou rukou času. Převážná většina piv má svůj specifický, rustikální a nespoutaný projev, který je odrazem vlivu “divoké a nezkrocené” mikroflóry, jež je zčásti místního původu. Díky tomu získávají piva svůj nezaměnitelný půvab.  Portfolio piv je velmi rozmanité, tak jako sama diverzita fermentace, která tato piva tvoří velmi pomalu uvnitř dřevěných sudů. Čekejte elegantní navinulé saisony, přímočarější piva s výraznější kyselinkou, piva dozrávaná s ovocem i bez, nebo piva spontánně kvašená jako v historické tradici okolí Bruselu. Nemalou součástí Fenetry je také vyzrávání velmi silných druhů piv, imperiálních stoutů a barley wine, v sudech od bourbonu a whisky. Co všechna tato piva navzdory jejich naprosto odlišnému původu a projevu spojuje, je, že každé pivo má své tempo a jen čas řekne, kdy je ten správný moment.

adresa:  Na Brnou, 517 43 Potštejn

Bon Repos Apricot   (7.5)



Pivo inspirované tradičním Berliner Weisse, macerované s meruňkami a lehce chmelené za studena chmelem Nelson Sauvin. Toto pivo bylo rmutováno tradičním historickým postupem a nebylo vařeno jak tradice vyžaduje, kvašené živou smíšenou kulturou (“mixed culture”). Díky tomu si pivo zachovává plnější charakter a pěkně nazrává v lahvi. V chuti jasně dominují meruňky, citrusy, lehká chmelová linka podporující navinulý charakter, středně plné tělo a ostřejší kyselinka. Příjemná divočina ve finiši. Osvěžující a jedinečná kombinace chutí.

!turistika! 

fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat