čtvrtek 9. července 2020

Pivovar Neratov

Neratov (německy Bärnwald) je dnes součástí Bartošovic v Orlických horách. Nachází se v okrese Rychnov nad Kněžnou, kraj Královéhradecký. Před 2. světovou válkou šlo o samostatnou obec. Název příslušného katastrálního území č. 600997 je Neratov v Orlických horách (okres Rychnov nad Kněžnou).
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1550. Vznik obce je spojován s existencí sklárny, která zde koncem 15. století vznikla v souvislosti s kolonizací Orlických hor německým obyvatelstvem. Obec měla před 2. světovou válkou několik stovek stálých obyvatel. Neratov býval významným mariánským poutním místem. Po odsunu německého obyvatelstva, k němuž došlo po 2. světové válce v letech 1945 – 1946, obec téměř zanikla. V roce 1989 v ní žili již jen dva stálí obyvatelé. V roce 1992 založil kněz Josef Suchár Sdružení Neratov, jehož cílem byla obnova vesnice. V srpnu 2016 v ní žilo asi 60 obyvatel přihlášených k trvalému pobytu a obec se naplňovala v zimních a letních měsících díky chalupářům a rekreantům.  Sdružení "Neratov" rozvíjí nejen vlastní obec a stará se o mariánský poutní chrám s prosklenou střechou, ale také dává práci desítkám lidí s handicapem.  V Neratově působí také "Pivovar Neratov" (společnosti ŠFN), který vaří rovněž nefiltrované a nepasterované pivo (dvanáctistupňový světlý ležák "Prorok").
 Snaha o výstavbu pivovaru v Neratově se datuje již k roku 1723, kdy se o ní neúspěšně pokoušel řád Servitů. Na ně začátkem milénia navázalo Sdružení Neratov ve snaze pomoci aktivitám, dnes nazývaných sociální podnik, zbudováním pivovaru jako zdrojem financí pro potřebné. Na projektech se začalo v roce 2007 a přípravy trvaly celých 10 let, než se podařilo stavbu dokončit a zahájit provoz. Vybudováním a zprovozněním pivovaru byla završena dlouholetá snaha Sdružení Neratov o obnovení tradičního poutního místa.
Minipivovar se nachází v krásném prostředí Orlických hor. Pivo je možné ochutnat přímo na místě v tamní hospodě. Neratov je znám svým poutním kostelem. Pivovar provozuje sdružení Neratov, které zaměstnává převážně mentálně či psychicky postižené.
Od listopadu 2017 se Neratov těší z vlastního pivovaru. Je jedním z projektů sociálního podnikání a i zde našli uplatnění lidé s postižením.
Neratovská piva jsou plzeňského typu a je u nich dodržován tradiční postup výroby. Připravují se klasickým dekokčním způsobem z hanáckých vysoce extraktivních sladů z humnových sladoven, žateckých aromatických chmelů a měkké vody z Orlických hor. Jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná.

adresa:  517 61 Bartošovice v Orlických horách





Průvodní list piva PROROK:
Pivo PROROK uvařené v pivovaru Neratov je pivo nepasterované a nefiltrované. Vyrobené je klasickým dekokčním způsobem z hanáckých vysoce extraktivních sladů, žateckých aromatických chmelů a měkké vody z Orlických hor. Pivo je hluboce prokvašeno kvasinkami spodního kvašení.  S ohledem na skutečnost, že pivo není filtrované, může se vyskytovat slabý opal, způsobený zbytkovými kvasinkami, které jsou však zdrojem bílkovin, vitamínů řady B a enzymů blahodárně působících na trávicí systém.  Protože je pivo živý organismus, je potřeba se také tak k němu chovat. Optimální teplota skladování piva je 5°C – 10°C a nutné chránit je před působením přímého slunečního světla, stejně jako bílého umělého světla (nebezpečí vzniku letinkové příchuti). Pivo má nejraději, když ho skladujete v prostorách, které jsou čisté, bez plísní a jiných kontaminantů. Pozor také na teploty nižší než 2 °C, při kterých se pivo může zakalit chladovým zákalem.  U piva PROROK, které je plzeňského typu (toho se ve světě vyrábí 70 % z celkové produkce a 95 % z české výroby) je samozřejmě přesně dodržován tradiční postup výroby. Ten pomáhá nejen zvyšovat trvanlivost piva, ale přispívá i ke zlepšení jeho chuti. Při konzumaci navíc nezpůsobuje nadýmání.  Pivo by se nemělo čepovat či rozlévat hned po transportu, ale je potřeba počkat několik hodin, ideálně pro čepování ze sudu 1 den, aby chuť nebyla „rozbitá“ , ale naopak stabilizovaná. Optimální teplota podávaného piva je 7 stupňů Celsia.


Prorok 10°  (8)


Desetistupňové pivo Prorok je uvařené na poutním místě v Orlických horách v Neratově. Jde o pivo s původní stupňovitostí 10 stupňů Plato, které je uvařené tradičním způsobem, ze surovin a technologií splňující požadavky na chráněný název „České 
pivo“.

Prorok 11°  (8)


Pivo Prorok uvařené v pivovaru Neratov je pivo nepasterované a nefiltrované. Vyrobené je klasickým dekokčním způsobem z hanáckých vysoce extraktivních sladů, žateckých aromatických chmelů a měkké vody z Orlických hor. Pivo je hluboce prokvašeno kvasinkami spodního kvašení.

Prorok 12°  (8.5)


 Pivo Prorok je dvanáctistupňový ležák, uvařený tradičním způsobem – dekokcí, dvourmutově z následujících surovin:
  • Tři druhy sladů vyrobených z hanáckých ječmenů v humnových sladovnách
  • Dva druhy žateckého chmele
  • Pramenitá, velmi měkká voda z Orlických hor
  • Plzeňské kvasnice spodního kvašení
  • Jedno promile vody ze studánky vedle místního kostela
Pivo po kvašení a dokvášení v ležáckých tancích při velmi nízkých teplotách má obsah alkoholu 4,8 % obj. a hořkost IBU 26 % alfa hořkých látek. Při stáčení je použito atmosféry dusíku pro zjemnění chuti a prodloužení trvanlivosti.

Prorok 14°  (7)


Pivo pro sváteční chvíle, vyrobené z vybraných surovin, tradiční technologií tak, aby svojí chutí oslovilo co nejširší okruh konzumentů. Jeho barva připomíná baltský jantar, chuť je plná, harmonická a po prvním doušku má podněcovat k dalšímu napití. Láhev s pivem před konzumací nechte ustát v klidu a při teplotě kolem 7 stupňů Celsia. Pivo nikdy nenalévejte ihned po transportu, kdy je „rozbité“ a jeho chuť by nebyla správně harmonická. Nalévejte z lahví do vlhké studené sklenice pod úhlem 45 stupňů k stěně sklenice.

Prorok polotmavý 12°  (7)


Polotmavé celkem pitelné pivko...taková klasika...








Žádné komentáře:

Okomentovat