neděle 21. listopadu 2021

Pivovar Splávek

 

 

Historie pivovaru 1587-1984
Panský pivovar byl založen v roce 1587 tehdejším majitelem choceňského panství knížetem Kinským ze Vchynic a Tetova. Byl vybudován na levém břehu řeky Tiché Orlice. Zpočátku se v něm vařilo asi 200 věder piva ročně (1 vědro piva = 56,6 litru), a to metodou svrchního kvašení. Dodávalo se panským dvorům v okolí Chocně.  V 19. století byl pivovar zcela přestavěn a kolem roku 1850 se začalo používat spodní kvašení. Z nepatrných počátků dostoupila výroba do roku 1914 na 24000 hl piva ročně. Během první světové války poklesl výstav až na 3500 hl piva ročně. V období "první republiky" se stálým zdokonalováním technologie vaření, výroby sladu a tím i zlepšení kvality piva dosáhlo zvýšení výstavu až na 30000 hl v hospodářském roce 1930/31. Tehdy se vyráběl sortiment: 10°světlé výčepní, 12°tmavý granát a 13°světlý speciální březňák. Pivovar zaměstnával 50 zaměstnanců. Byl moderně vybaven včetně chladícího zařízení. Sladovna byla zařízena na zpracování 200 vagónů ječmene ročně.  Pivovar byl zrušen v roce 1984. Budovy stále stojí a slouží ke komerčním aktivitám. Před jeho uzavřením byl sortiment: světlá 8°, 10°, 11° a Granát.
Nová etapa
Areál bývalého pivovaru a sladovny byl od revoluce 1989 využíván jen „nepivovarskými" firmami, převážně z oblasti kovovýroby, různé montáže, kanceláře, prodejny a byla zde italská restaurace, ale žádný „pivovarský kůň". V letech 2003–2005 bohužel navíc došlo k zasypání ležáckých sklepů zahloubených ve stráni za pivovarem, a to při výstavbě Domova mládeže na Parapleti. Ani původní vybavení pivovaru už dávno neexistuje.  Bývalý pivovar měl dříve velmi dobrou pověst, patřil k prvním ve svém okolí, který byl přebudovaný ve 2. polovině 19. století na moderní průmyslový pivovar, a hlavně zaměstnával slavné sládky. Pánové Matoušek, Suda či Greif se nesmazatelně zapsali do dějin českého pivovarnictví a choceňské pivo bývalo vyhlášené široko daleko. S myšlenkou obnovy pivovarnického řemesla v původním pivovaře v Chocni přišel před několika lety tehdejší starosta města Ladislav Valtr, pivovarkterý již ve svém dřívějším působení napomohl i dalším regionálním pivovarům.  A jak je tomu dnes? Ladislav Valtr nalezl další dva nadšence, a to Jiřího Kutlvašra a Jiřího Karlíka (Czech Brewmasters), aby společně v květnu roku 2020 založili společnost Pivovar Choceň a v červnu roku 2021 obnovili výrobu a navázali tak na letitou tradici vaření piva právě v areálu bývalého Knížecího pivovaru v Chocni. „Tam, kde to před téměř 40 lety skončilo, tam bylo potřeba znovu začít a pokračovat, zkrátka obnovit původní účel objektu a zdejší řemeslo", říká Valtr. Pivovarské tanky s varnou tak v Chocni opět nelezly své tradiční místo, takže choceňské pivovarpivo z Pivovaru Choceň je možno opět si vychutnat.  Základem obnovené výroby je česká klasika, tedy spodně kvašená piva českého typu, výčepní desítka a tradiční ležáky jedenáctka, dvanáctka. Sortiment bude rozšiřován i svrchně kvašenými pivy typu APA, WEIZEN, STOUT, IPA – převážně jako doplněk piv spodně kvašených.
Nová piva ponesou při rozjezdu označení Choceňské pivo „SPLÁVEK". Se speciály či zvláštními várkami pak mohou přijít další novinky. Novodobý název „Splávek" má podle zakladatelů evokovat blízkost pivovarských budov ke splavu v místě současného bubnového jezu přímo před sladovnou původního pivovaru. Bezpochyby se tím vyjadřuje sounáležitost pivovaru s domovskou Chocní a řekou Tichou Orlicí jako zdejší odvěkou dominantou. V nové grafice a logu obnoveného pivovaru proto se stejnou symbolikou nalézáme také originální motiv tak zvané vodočetné latě, která bývá v nadjezí splavů ke sledování stavů hladiny vody, včetně stavů povodňových.

adresa: Pernerova 95, 565 01 Choceň

Splávek 10° (6.5)


Ať už Váš den trávíte prací na zahradě, či oblíbeným sportem, je díky jemně chmelovému aroma a plné chuti naše výčepní desítka ta správná volba!

Splávek 12° (7)

 

Dvanáctka pro každou příležitost! Náš nefiltrovaný ležák střední plnosti a hořkosti s neopakovatelnou pitelností je rozhodně ta nejlepší volba pro každou výjimečnou příležitost!

Splávek 11° (6)

 

Nezapomněli jsme ani na milovníky piv typu ALE! Naše svrchně kvašená, příjemně aromatická APA se díky studenému chmelení v pozdní fázi výroby a výraznému americkému chmelu zcela zaslouženě stala součástí naší stálé nabídky!

"turistika!

!turistika!

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat