pondělí 22. listopadu 2021

Valašský pivovar Kozlovice

 

 

Kozlovický pivovar najdete v původních hospodářských budovách starého fojtství, jehož hlavní budova má ve svém štítě letopočet 1822. Mezi malými pivovary má své zvláštní postavení, kouzlo a specifikum.  K základním rysům interiéru patří zachování původních cihlových klenutí stropů společně s prvky kamene a dřeva. K výrobě využívá otevřené kvasné kádě z nerezu a prostorové chlazení, což umožňuje kvalitnější kontrolu kvašení i zrání piva. Sládek tak může velice pečlivě a vizuálně vyhodnotit spoustu ukazatelů výroby.  Pivo, které se pak dostane ke konzumentovi, může být kalnější, ale to právě díky tomu, že je v něm spousta výživných a zdraví prospěšných látek.

Zázemí kamenné pivní restaurace, obohacené pestrou sbírkou historických pivních džbánů, dýchá atmosférou první republiky a nabízí kapacitu 80 míst. Na stěnách naleznete mezi originálními akciemi a dobovými pivními etiketami našich nejvýznamnějších pivovarů také výuční listy sládků sahající až do 18. století. Cech řádu pivovarnického tak drží pomyslné oko nad kvalitou místního kvasničáku… Obřadní sál v prvním patře pivovaru je zajímavostí i raritou. Podle zájmu a požadavků snoubenců zde oddává kozlovický starosta.

Personál oblečený do oděvů vycházejících z místních lidových tradic, nabízí tradiční českou a moravskou kuchyni. Mimo jiné zde můžete ochutnat kozí sýr v několika kombinacích a příchutích, produkovaný certifikovaným výrobcem z Moravy. Záleží na vás, čím svou specialitu zapijete. Největší oblibě mezi konzumenty se těší domácí kvasnicové nefiltrované ležáky plzeňského typu  –světlý Valašský vojvoda a tmavý Kozlovický fojt.

Kozlovický pivovar je spravován společně s pivovarem štramberským marketingovou značkou Relax v podhůří Beskyd. Oba pivovary mají také svého odborného garanta – společnost Pivo Praha s.r.o., která byla založená roku 1991 odborníky s více než 20ti letou praxí v pivovarském o­boru.

Při vstupu do pivovarské restaurace Valašského pivovaru v Kozlovicích na vás dýchne atmosféra první republiky. Stěny, které zažily mimo jiné i hospodaření valašských vojvodů, nabízejí k nahlédnutí řadu historických dokumentů řemesla pivovarnického i sladovnického –od originálních akcií pivovarů a pivní etikety našich nejvýznamnějších pivovarů až po prastaré výuční listy sládků. V klenutých a útulně nasvícených prostorách přízemní restaurace se může usadit až 100 hostů. Navštívíte-li pivovar v pátek, můžete si k pivu či vínku vychutnat i vystoupení cimbalisty.

Nepřehlédnutelné a obdivuhodné jsou místní měděné varny určené na vaření piva. Každá má velmi vzácné a kvalitní ručně vykované klobouky. Dnes už je jen velmi málo odborníků -mědikovců, kteří dokáží odvést takovou precizní práci. Je dost pravděpodobné, že do deseti let jejich řemeslo vymizí úplně a takové ručně opracované kusy již nikde nepořídíte!

Vznik v roce 2008

adresa: č.p. 1, 739 47 Kozlovice

 

Turista 10° (5)

 

světlé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované  

EPM:10% Složení:voda, ječný slad, chmelové produkty, pivovarské kvasnice

Ondřejnická 11° (5)


 
Podobně jak Turista bohužel sladké...

 Valašský Vojvoda 12° (6.5)

 

na fotce vlevo...

světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný  

EPM/Alk.:12% / 5% Složení:voda, ječný slad, chmelové produkty, pivovarské kvasnice

Kozlovjan borůvka 12° (5)

 

na fotce vpravo...

Flavoured Fruit / Spice / Herb / Vegetable Beer světlý ochucený borůvkový ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný  

EPM/Alk.:12% / 5% Složení:voda, ječný slad, chmelové produkty, pivovarské kvasnice

 

Mařka 13° (6)

 

 

German Märzen / Oktoberfest 

světlé silné pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované

!turistika! 

 fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat