pondělí 1. července 2019

Minipivovar Krajinská 27

 
Tradice právovárečného vaření piva je v budově Minipivovaru Krajinská 27 doložena od roku 1482, kdy se v českobudějovických trhových knihách mimo jiné dočteme, že se právě v tomto roce stává novým vlastníkem domu sladovník a hostinský Matěj Svach. Dá se však předpokládat, že se v budově pivo vařilo už mnohem dříve. Během následujících staletí dům postupně měnil své majitele a několik generací zde pokračovalo ve vaření piva, a to až do roku 1752, kdy se majitelem stal řezník František Haas. V roce 2014 došlo k obnovení pivovarnické činnosti. Při návštěvě minipivovaru můžete ochutnat 5 různých piv, která jsou ve stálé nabídce, i sezónní speciály. Vázán historií i tradicí minipivovar vaří klasická piva dle starých českých receptur, z prvotřídních surovin, bez chemických přísad, řemeslným způsobem. To znamená, že se k výrobě piva používá ječný slad, český chmel a české kvasnice. Tato piva jsou spodně kvašená, dozrávají v otevřené spilce a následně pak v ležáckých tancích. Piva produkovaná minipivovarem nejsou nijak dodatečně ošetřována, fi ltrována ani pasterována. Díky tomu mají nezaměnitelnou chuť a uchovávají si množství přírodních látek, vitamínů skupiny B, tříslovin apod.

adresa: Krajinská 27, 370 01 České Budějovice
 

 


 Krajinská 11° (6)


Světlý ležák. Koncentrace extraktu mladiny 11,00-11,99%. Toto pivo je vařeno ze tří druhů ječných sladů, část zkaramelizovaného sladu pivu dodá zlatavou barvu a jemnou chuť, která je však v závěru přehlušena příjemnou hořkostí.

Krajinská 12° (6)


Světlý ležák plzeňského typu. Koncentrace extraktu mladiny 12,00-12,99%. Pivo opět vyráběné klasickým řemeslným způsobem. Trojité chmelení žateckým chmelem dodává příjemnou, vyšší hořkou chuť. Barva je sytá, pivo se vyznačuje plnou chutí. Při napití doznívá příjemná hořkost po prvních doušcích. Lahodná chuť vybízí k dalšímu napití.

 Krajinský jantar 11° (7)


Polotmavý ležák. Koncentrace extraktu mladiny 11,00-11,99%. Kromě klasického a karamelového sladu je zde použit i další speciální slad. Pivo tak získává sytou jantarovou barvu. Má výraznější chuť, skvělou barvu, je plné a lahodné.

Krajinská blondýna  (8)


Dvakrát do roka vaříme Blondýnu, bílé pivo bavorského typu. Předností je ovocná vůně, nízká hořkost a vyšší plnost. Obsah alkoholu naší Blondýny je 4,2 % . Weissbier – bílé pšeničné svrchně kvašené pivo – je velmi populární především díky své osvěžující a lehké chuti. Ovocné aroma se stopami banánů dodávají specifické estery, které vznikají kvašením speciálních kvasinek při teplotě téměř 20°C. Jinak ochutnáno díky příjemné obsluze ještě před cca 10 dnů...

Krajinská Raketa IPA 14° (7)
 

Speciální pivo, vyráběné svrchním kvašením. Koncentrace extraktu mladiny do 14,99%. Kombinace několika sladů a 4 druhů speciálních chmelů. Tento druh piv vychází z anglických receptur, z doby, kdy bylo třeba vyrobit trvanlivé pivo pro vojáky v koloniích, takové, aby bylo schopné dlouhé přepravy. Přirozená „trvanlivost“ tohoto piva je docílena hořkými látkami z australských či novozélandských chmelů a vyšším obsahem alkoholu. Pivo se vyznačuje sytou barvou, úchvatnou vůní a skvělou chutí. Doporučujeme k ochutnání. Obsah alkoholu min. 6,0% obj.

Krajinská 27° (8)
 

Speciální pivo, vyráběné opět svrchním kvašením. Koncentrace extraktu mladiny do 26,99%. Při výrobě piva se používají speciální kvasnice, slady i chmely. Toto pivo zraje dlouze a zejména zde platí, že čím starší, tím lepší. Výrazná chuť sladšího typu je v závěru doplněna lehce hořkou chutí. Velice silné pivo s obsahem alkoholu 13,5%.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat