středa 17. července 2019

Minipivovar U Stočesů

 
Na severní straně Sokolské ulice stojí patrový dům s polovalbovou střechou a uličním vikýřem čp. 282/III. Dům byl postaven počátkem 30. let 20. století. Již desítky let tu funguje pivnice U Stočesů, dříve také pivnice U Barnů a restaurace Na Veselce. Jména odrážejí jednotlivé majitele tohoto podniku.
Přestože stavební místo pro tento objekt bylo vyměřeno již ve 20. letech při parcelaci Rašínova, k zástavbě tu došlo až se zpožděním několika let. Šlo o jeden z posledních domů, které vyrostly v tomto bloku. 28.ledna 1932 vydala městská rada Leopoldu Veselému stavební povolení na obytný dům a restauraci. 22.září 1932 bylo vydáno pro L.a M.Veselých na rodinný dům obývací a užívací povolení. V srpnu 1933 bylo vydáno stavební povolení pro L.Veselého na kuželník, zároveň vydáno i užívací povolení.
V květnu 1945 se v restauraci usídlila americká armáda, na zahradě byla zřízena polní kuchyně.
V prosinci 1970 se dotazuje na plénu MěstNV pan Poncar pana Fremutha, zda by nebylo možné provést na restauraci U Stočesů přístavbu tak, aby se zvýšila její kapacita a na schůzích, aby bylo více místa. Tato prvorepubliková restaurace totiž v oné době byla jediným zařízením svého druhu v obrovské oblasti zahrnující celou čtvrť Rašínov, ale i oblast Za Rakováčkem. Pan Fremuth za družstvo Jednota odpověděl, že na celou 5. pětiletku dostane Jednota 12 000 000 Kčs a přednost dostane dokončení skluzových akcí, nikoliv zahajování nových investic. Dále připomněl, že by nebylo vhodné zároveň budovat další restauraci o 200 metrů dál (myšlena plánovaná restaurace v Jeřabinové ulici, později dokončená jako objekt Sparta). Zmínil ale, že možnost přístavby objektu U Stočesů se projedná na podniku Restaurace. Pan Červený pak ale dodává, že dům U Stočesů nelze rozšířit, že to naráží na ochotu paní Stočesové coby majitelky.
V roce 2011 prošla budova rekonstrukcí a byl zde zřízen restaurační minipivovar. 
Minipivovar U Stočesů je situován do kompletně zrekonstruované prvorepublikové pivnice U Stočesů, která svým interiérovým členěním umožnila přestavbu na minipivovar se všemi jeho náležitostmi. Pivnice U Stočesů  Název pivovaru U Stočesů byl zvolen bez delších úvah. Historicky se tento název používá a veškeré pokusy o přejmenování objektu nebyly ze strany hostů akceptovány. Podařilo se nám navázat na historickou tradici vaření piva v Rokycanském regionu – poslední funkční pivovar byl v Rokycanech uzavřen v roce 1927 s využitím pro sklady Štěnovického pivovaru.   Pivovarská technologie je situována namísto původní kuchyně a je viditelná z celé pivnice a výčepu. Návštěvníci tak při vstupu do pivnice mohou na vlastní oči vidět, jak se v malém měřítku vaří pivo. Chladící box leží ve sklepní části, kde je umístěna i šrotovna a sklad chmele a sladu, zajišťující dokonalý chod pivovaru.   Jako malý pivovar dbáme na kvalitu používaných surovin - sladu a žateckého chmele ve spojení s naší výbornou místní vodou, která je prezentována jako jedna z nejlepších v Plzeňském regionu. Tímto Vás zveme na tři druhy piv, která jsou celoročně na čepu, a další druhy piv, která vaříme nepravidelně i v závislosti na ročním období.

Adresa: Sokolská 282, 337 01 Rokycany

Stočeská 11° (6.5)

 
Světlý ječmenný 11% ležák střední plnosti se správným řízem. Má jemnou vůni a poskytuje příjemné osvěžení po celý rok. Vařeno skladbou několika kvalitních sladů a žateckých chmelů.
Pivo plzeňského typu.
Obsah alkoholu: min. 3,8 obj.%.
Složení: voda, ječné slady, chmel z žatecké oblasti, pivovarské kvasnice
Autor receptu: Jaroslav Řepiš, sládek: Jaroslav Řepiš
Hořkost: 40 IBU, EPM: 11,5, barva: 15 EBC

Harcíř 12° (7)


Světlý ječmenný 12% ležák s plnou chutí a charakteristickou doznívající hořkostí. Vařeno skladbou několika kvalitních sladů a žateckých chmelů.
Pivo plzeňského typu.
Obsah alkoholu: min. 4,5 obj.%.
Složení: voda, ječné slady, chmel z žatecké oblasti, pivovarské kvasnice
Autor receptu: Jaroslav Řepiš, sládek: Jaroslav Řepiš
Hořkost: 25 IBU, EPM: 12,5, barva: 18 EBC

Medové 13° (7)


Světlé ochucené medové silné pivo mi šmakovalo.

Cascade Ale 14° (7.5)


Příjemný silnější ejlík s ovocnou chutí s přidáním chmelu Cascade chutnal.

Řepiš 12° (6.5)


Polotmavý ječmenný 12% ležák vařený skladbou čtyř kvalitních sladů. Pivo má lehké karamelové aroma a je ohořčeno žateckými chmely. Důsledné zrání tohoto piva potěší naše chuťové pohárky.
Pivo plzeňského typu.
Obsah alkoholu: min. 4,5 obj.%.
Složení: voda, ječné slady, chmel z žatecké oblasti, pivovarské kvasnice
Autor receptu: Jaroslav Řepiš, sládek: Jaroslav Řepiš
Hořkost: 20 IBU, EPM: 12,5, barva: 45 EBC

Weizengrimm 12° (7)


Pšeničné svrchně kvašené 12% pivo s charakteristickým ovocným nádechem. V letních měsících zaručuje příjemné osvěžení...
Pivo bavorského typu.
Obsah alkoholu: min. 4,5 obj.%.
Složení: voda, pšeničný slad, ječné slady, chmel z žatecké oblasti, pivovarské kvasnice
Autor receptu: Tomáš Grimm, sládek: Jaroslav Řepiš
Hořkost: 20 IBU, EPM: 12,5, barva: 18 EBC

Švestková 12° (6)


Jo švestka tam opravdu cítit byla, ovšem je to pitíčko spíše pro dámy...

Stočeská 10° (6)
 
 
Světlá desítka chmelená chmelem Vital. Czech Pale Lager světlé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované  
EPM:10% Složení:voda, ječné slady, chmel z žatecké oblasti, pivovarské kvasnice
 
Stočeská Mandarinka 12° (5)
 
 
Polotmavé pivo s příchutí mandarinky...

Stočeská Malinová 12° (4)
 

 
Ochucené pivo s příchutí malin...
 

Žádné komentáře:

Okomentovat