pondělí 8. července 2019

Pivovar Radouš / Stodolní hospůdka


Myšlenkou mít malý pivovar s vlastním pivem, jsem se začal zabývat již v roce 1983, tedy v době, kdy nebylo možné vlastnit výrobní prostředky. Cenná odborná praxe a hezké chvíle prožité v litovelském pivovaru, k tomu samozřejmě sládek Miroslav Koutek a poetické filmové zpracování hrabalových Postřižin, bylo tím správným nasměrováním mého srdce.  Po několika domácích várkách jsem pochopil, že chci mít malý, ale opravdový profesionální pivovar, kde vše funguje jako v tom velkém. A tak jsem si po mnoha letech svůj sen vyplnil.  Při výrobě většiny našich piv používáme české suroviny a osvědčené technologické postupy. Výrobu neurychlujeme chemicky ani časově. Používáme slad sladovaný na klasických humnech, žatecký chmel, plzeňskou vodu, dekokční způsob vaření mladiny, studené vedení hlavního kvašení v otevřených kádích na spilce a pomalé dozrávání v ležáckém sklepě při teplotě blízké nule.  Vyjímkou při výběru surovin i výrobních postupů jsou piva, která jsou něčím vyjímečná. Jsou to různé druhy svrchně kvašených piv jako jsou piva typu Weizen, Ale, IPA, Stout, Witbier aj.
Ve Štáhlavech najdete od července 2011 pivovar s "pivem ušatého rytíře Radouše". V době svého vzniku s výrobou 200 litrů na jednu várku patří pivovar k nejmenším průmyslovým pivovarům v České republice. V současné době se přestěhoval do obce Druztová, kde múžete jejich sortiment okoštovat třeba v příjemné stodolní hospůdce.

adresa: hospůdka - Druztová 300, 330 07 Druztová
pivovar: Druztová 50, 330 07 Druztová

Stodolní 10° (7)


Výčepní 10° pivo je vyrobené tradičními postupy za použití vysoce kvalitního ječného sladu z Čech a jemně chmelené žateckými chmely. Pivo je nefiltrované a nepasterované, což zaručuje výborný chuťový požitek a vysokou pitelnost.

Pilsner Ilgner 12° (7.5)


Jedná se o slušně chmelený klasický světlý 12° ležák  plzeňského typu, který je čepován nebo stáčen samozřejmě jako nefiltrovaný a nepasterovaný, je vařený dekokčním způsobem s použitím kounického sladu z Polabí, žateckého granulovaného chmele a kvalitního H kmene kvasnic spodního kvašení.

Polotmavá 10° (7)


Polotmavý ležák na mě až moc perlivější, ovšem celkem pitelné pivko.

Magický motýle 12° (7.5)


Příjemná IPA s ovocnými chutěmi mi celkem šmakovala.

Radouh stout 12° (5)


V litovelském pivovaru jsme vždy vyráběli výborné černé pivo, já jsem se chtěl posunout do kategorie stoutu ve vlastním pojetí, takže jsem začal vařit opravdové černé pivo irského typu a suché chuti. V našem pivovaru jej vaříme již od roku 2008. Technologický postup a složení si nechává Radouš jako své tajemství. Na 6.ročníku Jarní ceny sládků 2012 na Zvíkově získalo toto pivo 1.místo v kategorii stout. Je to pivo samozřejmě nefiltrované a nepasterované.

!turistika! 

fotogalerie 


Žádné komentáře:

Okomentovat