pondělí 1. července 2019

Pivovar Solnice



 
Pivovar Solnice byl založen roku 2018 v samotném historickém centru Českých Budějovic. Spojuje jej unikátní pivovod do stejnojmenné restaurace na Piaristickém náměstí. Pivo je zde připravováno s akcentem na nejvyšší standard surovin v technologiích renomovaného výrobce Kaspar Schulz. Na štítu budovy se vyjímá obraz sv. Václava, patrona českého piva a sládků. Na kvalitu piva Solnice dohlíží vrchní sládek, pan Ing. Ivan Dufek, člen Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Všechna piva vyráběná v pivovaru Solnice splňují kritéria pro označení „České pivo“. Jsou nefiltrovaná a nepasterovaná.
Gotická budova SOLNICE se čtvrtým nejstarším krovem svého druhu v České republice byla postavena v roce 1531 jako městská sýpka. Později se zde skladovaly zbraně a před rokem 1880 sůl. Kvůli účelu skladování zde nikdy neproběhly žádné větší stavební úpravy. Zásadní rekonstrukce se budova dočkala až v 21. století, kdy zde 29. března 2019 slavnostně otevřela restaurace SOLNICE. Pivo SOLNICE ze stejnojmenného pivovaru v Hroznové ulici je do restaurace dopravováno unikátním podzemním pivovodem skrze Piaristické náměstí. Na kvalitu piva dohlíží mistr svého oboru, pan Ivan Dufek, člen Síně slávy českého pivovarství a sladařství.
 
adresa:  Hroznová 187, České Budějovice 1, 370 01 České Budějovice


Solnice 10° (7.5)


EPM: 10%      BARVA: 7 EBC      ALKOHOL: 3,8% obj.      HOŘKOST: 20 IBU  Výčepní světlé pivo je v těle plnější, harmonicky vyvážené v hořkosti. Má čistě sladovou a chmelovou vůni i chuť a velmi dobrou pitelnost. Ve varně se zpracovávají 4 druhy humnových sladů a české chmele odrůdy Sládek a Žatecký poloraný červeňák. Vaří se na dva rmuty.

Solnice 11° (7.5)


EPM: 11%      BARVA: 10 EBC      ALKOHOL: 4,1% obj.      HOŘKOST: 21 IBU  Tento světlý ležák není cíleně hořký a dobře se hodí pro delší přátelská setkání, pro diskuze a probírání událostí. Vhodný je k jídlům, kde je součástí ryba, sýr stejně jako zelenina. Nebo prostě jen tak pro potěšení s brambůrkami nebo sladovými zrny.

Solnice 12° (7.5)


EPM: 12%      BARVA: 9 EBC      ALKOHOL: 5% obj.      HOŘKOST: 44 IBU  Je tradiční český ležák. Má čistě sladově chmelovou vůni a chuť i dobrou pěnivost. Je výrazně hořčí a dá se párovat s masitými jídly, obzvláště s tučnými, kořeněnými, s uzeným masem a grilovanými kousky, se speciálními omáčkami. Hořké látky obsažené v pivu podporují trávení. Je určen pro znalce piva.

Solnice 13° (8)


EPM: 13%      BARVA: 10 EBC      ALKOHOL: 5,6% obj.      HOŘKOST: 44,3 IBU  Speciál, který se hodí pro sváteční pohodu a navozuje slavnostnější náladu. Je výrazně hořčí a obsahuje více alkoholu. Plnost není vysoká. Může se užít i jako aperitiv při více chodech nebo při gala příležitostech.

Solnice Belgian Blonde 12° (7)
 
 
EPM: 12,4%      BARVA: 8 EBC      ALKOHOL: 5,3 % obj.      HOŘKOST: 28 IBU  Belgian Blonde je tradiční druh belgického svrchně kvašeného piva. Je to dobře pitelné pivo s menší, ale příjemnou hořkostí. Má střední plnost „ejlu“ s menším sladovým aromatem, lehce kořeněný a ovocně esterový charakter.  Při výrobě Solnice Belgian Blonde jsme použili holandský světlý slad, belgický biscuitový slad a candy cukr vyrobený v našem pivovaru
 

Solnice Kölsch 11° (8)
 
 
Vznikl koncem 19. století v Kolíně nad Rýnem jako svrchně kvašená alternativa pro populární ležáky. Toto pitelné kolínské pivo vyrobené z německých suroviny má příjemnou hořkost z chmelů Monroe a Mandarina Bavaria, jemné ovocně esterové aroma a sušší doznívání. 
(11 % EPM, 4,5 % alk., 26 IBU, 7 EBC)
 
Solnice Schwarzbier  10° (6)

 
Velmi tmavé pivo původem z Německa. Díky mnichovskému a praženému sladu má solnický Schwarzbier plnou čokoládovou chuť a tmavou barvu. Příjemnou pitelnost podporují německé kvasinky pro spodní kvašení a hořké doznívání od chmele Hallertau Blan. (10 % EPM, 4 % alk., 23 IBU, 62 EBC)
 
Solnice 11° (7)

 
EPM: 11%      BARVA: 21 EBC      ALKOHOL: 4,4% obj.      HOŘKOST: 22 IBU  Nový nefiltrovaný, nepasterovaný, polotmavý ležák českého typu je dobře vybalancován ve vůni i chuti a jemná, ušlechtilá hořkost přináší vysokou pitelnost piva středního řízu s nepatrným náznakem oříšku. Celkově lahodné pivo, které se hodí i k široké paletě jídel od těstovin po burgery.

Solnice pšeničné 11° (7)
 
 
EPM: 11%      BARVA: 8 EBC      ALKOHOL: 4,2% obj.      HOŘKOST: 13 IBU  Kvasnicové pivo „Solnice pšeničné“ je typem bavorského piva – Hefeweizen. Ve vůni jsou dobře znatelné tóny esterů, které připomínají aroma jižního ovoce, zvláště banánů a východního koření. Vznikají činností svrchních kvasinek z mladiny vyrobené největším dílem z pšeničného sladu, přičemž sladina je svařená s peletami chmele – žateckého poloraného červeňáku.  Je to pivo příjemně osvěživé se slabší hořkostí a v některých regionech se doplňuje velmi slabým plátkem citronu. Rozptýlené kvasinky jsou součástí celkového vzhledu tohoto světlého piva. Hodí se k lehkým jídlům, ale i k různým koláčům a moučníkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat