středa 9. října 2019

Pivovar Kvilda

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.  Obec Kvilda, známé východisko turistických tras, ležící v srdci šumavských lesů a plání je nejvýše položenou obcí České republiky (1065 m.n.m.). Najdete ji na soutoku Teplé Vltavy a Kvildského potoka uprostřed národního parku Šumava.
Jedním z nejoblíbenějších míst turistů i místních se stala pekárna, která leží na konci obce směrem na Horskou Kvildu. V útulné pekárně, která si sama peče netradiční pečivo, je pořád plno. Na výběr jsou tu borůvkové frgály, koblihy a nejrůznější koláčky s nugátovou, malinovou ale třeba také pomerančovou náplní, polévané čokoládou.  Specialitou podniku je však povidloň – skvělý dezert z odpalovaného těsta, pomazaný povidly s pořádnou čepicí tvarohu, jogurtu a zakysané smetany. Nabídku čerstvého pečiva doplňuje tradiční domácí chléb nebo pivní rohlíky. Neuvěřitelný výběr zdejších laskomin obohacují ještě nejrůznější druhy dortů a pohárů. K dokonalému občerstvení přispívá také výborná káva, nebo dobře vychlazené pivo. Minipivovar v pekárně  Nejen pečivem živ je člověk - na Kvildě to vědí a proto zde k radosti návštěvníků Šumavy i místních obyvatel zřídili Minipivovar Kvilda. V nabídce piva najdete 8° světlé Osmerák, 10° světlé Kvildské výčepní a 12° světlý Dvanácterák. Příležitostně se vaří Divočák 13° polotmavé, 14° polotmavé pivo Galapetr, Waldschmidt i Weißbier a 16° polotmavé Rankl Sepp.
Minipivovar Kvilda byl založen v r. 2011 na křižovatce turistických, lyžařských a cyklistických cest v srdci Šumavy, v nejvýše položené obci v ČR Kvildě, v nadmořské výšce 1064 m. Zkušební várka byla představena veřejnosti třemi druhy piv 1. října 2011 u příležitosti akce „Den pivní nezávislosti“ v Kvildě, kterou budeme pravidelně pořádat s účastí dalších malých pivovarů jako oslavu renesance pivovarnictví s prezentací kvalitních, zdravých a chutných piv a jejich výrobců. V nově vybudované stylové pivnici „U Galapetra“ se 40-ti místy k sezení máme na čepu stabilně světlou výčepní desítku „Desaterák“, která na „JARNÍ CENĚ ČESKÝCH SLÁDKŮ“ 2012 na Zvíkově získala ve své kategorii třetí místo, světlý ležák „Dvanácterák“ a polotmavý speciál „Galapetr“. V letních měsících nabízíme výčepní potěšení „Osmerák“, což je světlá osmička vynikající k osvěžení i pochutnání, premiérově představená a žádaná v parných dnech přehlídky „Slunce ve skle“ v roce 2011 v Plzni. V nepravidelných cyklech vaříme světlou jedenáctku „Lišák“ ve variacích se šalvějí, zázvorem a puškvorcem a tmavý speciál „Rankl Sepp“, vítěz „Pohádkové pivo 2011“ ze Železné Rudy.   Vyrážíme cca. 400 l na várku s odhadovaným výstavem 120-150 hl piva za rok. Provozovatelem pivovaru je firma Pekárna Kvilda, s. r. o., majitelů Marie Jelínkové a Karla Potužáka. Sládek a stavitel pivovaru je Jan Benada z Mačic a Plzně, pomocný sládek Karel Potužák.

adresa: Kvilda 75, 38501

Desaterák 10° (4)


Tak tato desítka mi opravdu moc nejela, na mě moc sladká, zkusil jsem potom ještě malý ovšem fakt ne.

Dvanácterák 12° (7)


Dvanáctka už naštěstí byla pitelná a už byla cítit i hořkost, takže na pár kousků to určitě je.

Galapetr 14° (4.5)


Polotmavý speciál, klasika převažovala káva, takže nic pro mě, ještě že jsem di dal jen malé...

Kvilda 13° (7.5)


Amber Ale svrchně kvasnicový speciál mi chutnal ze všech nejvíce, jinak připominající svou chutí pšeničné pivka.

!turistika!

fotogalerie 



Žádné komentáře:

Okomentovat