úterý 1. října 2019

Pivovar U Švelchů

 
Dne 12.9.2014 ve 12 hod. byl slavnostně otevřen Pivovar U Švelchů v Sušici. Varna je dvounádobová – 2 x 1000 litrů, spilka otevřená s víky – 3x 1000 a 1x 2000 litrů. V ležáckém sklepě je umístěno 6 tanků po 1000 litrech, 4 pak po 2000 l.  S maximálním ročním výstavem 2520 hektolitrů patří sušický pivovar k větším minipivovarům v Česku, jichž už jen nyní díky boomu tohoto oboru přes 260 a měsíčně vznikají tři až čtyři nové. "Chceme expandovat," uvedl Švelch. Nebránil se dosáhnout ročního výstavu přes 5700 hl, což byl průměrný výstav zrušeného pivovaru. "Nabízíme pět druhů piva a budeme vařit speciály typu IPA. Technologicky jsme zvolili to nejlepší, co na trhu je," řekl Švelch. Podle něj měl pivovar třináctičlennou správní radu po vzoru Postřižin. Byl tam otec, bratři, kamarádi, lékař, hajný a porybný, uvedl. První rok chtěli prodávat pivo jen v pivovarské restauraci. "Aby lidé poznali, že pivo umíme vařit," uvedl Švelch, jehož rodina má velkoobchod s nápoji a věnuje se turistice; má například vodácké tábořiště. Jídla vaří z potravin od místních farmářů. "Chceme trochu jiný level gastronomie. Kuchař pracoval v Irsku i USA," řekl. Cena desetistupňového piva byla v září 2014 25 korun za půllitr a "dvanáctka" přišla na 30 korun. Ceny byly srovnatelné s místními restauracemi. Pivovar se ale s nimi nechce srovnávat. "Jestliže děláme rukodělné pivo, dáváme do toho daleko více nákladů než velký pivovar, ale také je daleko kvalitnější než sériové pivo. Navíc zdejší voda je měkká a velmi kvalitní," uvedl stavitel pivovaru a stvořitel chutě piva Josef Krýsl. Pivovar, který používal historický znak města, chtěl prodávat pivo i v lahvích a soudcích. (zdroj: www.prumyslovaautomatizace.com)  „Máme rádi pivo, ale hlavně jsme chtěli obnovit něco tradičního v Sušici, když se tu zlikvidovalo sirkařství. Jsem sušický patriot a chci, aby tohle krásné město mělo zase něco tradičního, pěkného, co bude dělat Sušici jméno,“ vysvětlil čtyřiačtyřicetiletý František Švelch, nejstarší z bratrské trojice, která nový pivovar vlastnila. „Plán v nás zrál už léta, v listopadu jsme začali vše připravovat a od dubna jsme se pustili do realizace,“ upřesnil František Švelch. Minipivovar sídlí v Nuželické ulici v objektu oblíbeného hostince Bouchalka. Historickou budovu z devatenáctého století koupil František Švelch v roce 1998 od města a provozoval v ní restauraci. Také proto nechybí v minipivovaru kuchyně, jíž se chopil zkušený kuchař, který patnáct let vařil v Irsku. „Ale základem v našem minipivovaru je česká kuchyně včetně chuťovek k pivu,“ upřesnil Švelch. Na Bouchalce je k dispozici třicet míst v kuřácké části a šedesát míst v nekuřácké místnosti, které vévodí měděná varna a v jejímž rohu je i stylové piano. U Švelchů vaří pivo Sušičák zkušený sládek Štěpán Hajn. „My jsme mu dali recepturu a nastínili naši představu a tento sládek se přesně trefil do naší noty. Je to profesionál a vzájemně jsme si sedli,“ pochvaloval si František Švelch, kterému sládka doporučil majitel firmy, který stojí za technologií pivovaru. Ta je úzce spjata s kovovýrobou v Chrástu, jejíž majitelé jsou Karel a Pavel Švelchové. „To jsou bratranci a i právě tato skutečnost byla jedním z důvodů, proč jsme se do toho všeho pustili,“ dodal František Švelch. „Zatím budeme pivo čepovat jen u nás na Bouchalce a v našem vodáckém kempu v Sušici. Chceme udržet kvalitu, kterou jsme nastavili, aby se naše pivo dostalo do povědomí lidí,“ uvedl majitel.

adresa: Nuželická 25, 342 01 Sušice



Sušičák 10° (8)


Za mě v pohodě světlá pitelná desítka, trošku obilný ocásek malinko i nasládle...

Nuželický ležák 12° (8)


Opět velmi dobře pitelné obilnější pivečko, hořkost v pohodě... 

Summer Ale 10° (7)


Letní ejlík opět celkem pitelný, ovšem mírná kyselost tam byla cítit.

Pšeničný ležák 11° (7)


Klasická pšenice (banány, hřebíček) na mě sladší, ovšem pitelná.

Pšeničné 4 chmelené 13° (8.5)

Moc povedená silnější pšenička...
Nefiltrované, nepasterizované, svrchně kvašené pivo bavorského typu. Speciální vůně, která je charakteristická pro druhy piv tzv. Ale, jsme dosáhli pomocí takzvaného dry hopu. Při tomto technologickém postupu jsme použili krom 3 druhů českých chmelů ještě dva druhy americké. Ovocné tělo chuti je i přes dry hop stále výrazné.

!turistika!

!turistika!

Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat