sobota 26. října 2019

Rodinný minipivovar Mlýn

 
Mlýn ve Střížovicích je již na I. vojenském mapování. Znárodněn byl v r. 1956 a převzala ho firma Mlýny a těstoviny Pardubice-závod Litoměřice. Od r. 1967 mletí ubývalo a mlýn byl předán státnímu statku. Poté se tam již jen šrotovalo. Vše, co je na mlýně ze dřeva, je dosud ve velmi zachovalém stavu.
Pivovárek byl slavnostně otevřen rodinou Nevelöšů v září 9/9 na mé narozeniny roku 2017. Majitelé původně předpokládali, že se výhledově dostanou na roční výstav pět tisíc hektolitrů, ale zájem o “mlýnské” výtečné ležáky a zajímavé svrchňáky překvapil i je samotné. O čemž svědčí i prohlášení pivovaru na svých webových stránkách: “Budujeme rychleji než papírujeme, takže restauraci ještě nemůžeme otevřít”. Pivovar Mlýn tak zatím prodává pivo především “přes ulici”, tedy v KEG sudech a PET lahvích, a také na pivních akcích. Prohlášený je 12stupňový světlý ležák z ryze českých sladů, chmelený českými chmely, nepasterizovaný, nefiltrovaný a klasicky spodně kvašený. Kromě toho v Pivovaru Mlýn vyrábějí polotmavý a tmavý ležák, Pale ALE, svrchně kvašené pivo typu IPA a také pšeničné pivo. 
V současnosti lze také ochutnat jejich sortiment i v jejich pivnici a dát si i něco k snědku. Při teplejších dnech je k dispozici posezení venku. 
Otevíračka  pá + so + ne. 

adresa: Střížovice 41, 411 08 Snědovice

  
Mlýn cyklistické 10° (7)


Jemnější a trochu perlivější celkem osvěžující desítka celkem šmakovala, avšak na nějaké delší popíjení bych to asi neviděl....

Mlýn ležák 12° (7)


V pohodě dvanáctka, která byla cítit kvasnicovou vůní (droždí...) mi chutnala. U té by se myslím dalo vydržet celý večer...

Mlýn polotmavé 11° (7)


Rovněž jedenáctka polotmavá nebyla špatná, ať nejsem fanda těchto sladších piveček  tak tato byla taková hutnější a rozhodně stála za ochutnávku.

Mlýn IPA 14° (7)


Tato IPA jantarovější barvy byla cítit po ovoci, převládaly citrusy. Představoval bych si ovšem na tyto druhy piveček jiné sklenky, jnak pitelná...
IPA, neboli "Indian PALE ALE" díky použitým tmavým sladům má temně jantorovou až měděnou barvu, s nádechem do červena.  Použité slady dodávají kromě barvy také drobně sladovou chuť, kterou přehlušuje silné chmelení chmely SLÁDKEM, GALAXY.  Chmel SLÁDEK dodá pivu silnou hořkost, chmel GALAXY (AU) dodá pivu citrusové a maracujové aroma, které doznívá do nádechu po lesních plodech a kořenitého aroma.
alc.6.2 % obj.

Mlýn Imperial Winter Stout 22° (7.5)


Opravdu těžší kousek na závěr, ač nejsem fanda černoušků tak Stouty občas rád. 
Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel, pšenice, laktóza, kakaové boby, třtinový cukr, pšeničné slady, belgický kandovaný cukr. 
alc.9.9 % obj. 
 
 Mlýn Bitter 15° (6)
 

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel
Obsah alkoholu: 7,7% EPM
Charakteristika: Bitter nebo také English Pale Ale je svrchně kvašené silné polotmavé pivo s vysokým obsahem zbytkového cukru. Použitý americký chmel Azzaca dodává vůni charakteristické aroma. Sladší chuť tohoto piva osloví často osloví i nepivaře. Je snadné mu podlehnout, ale je třeba mít se na pozoru před stupňovitostí 16% EPM.
 


!turistika!
 

1 komentář:

  1. Dobrý den, moc děkuji za Vaš nazor a za krásné poskládané povídání o pivovaru... Na to že jsme spolu mluvili cca 3 minuty, tak můžu říct, že smekám.. Takto vnímat a pracovat s informací umí málo kdo... Klobouk dolů, jen tak dál... Děkuji!

    OdpovědětVymazat