pondělí 4. července 2022

Karvinský pivovar Larische

 

 

První písemná zmínka o Karviné pochází z roku 1305 a dějiny panství jsou úzce spjaty s rody Karvínských z Karviné a Laryšů (později Larisch a Larisch-Mönnich). Z 16. století se dochovala první písemná zmínka o panském pivovaru. Původní pivovar byl umístěn u starého karvinského zámku a jeho produkce dosahovala až 850 hl piva ročně. S rozmachem těžby uhlí docházelo k rapidnímu zvyšování výroby piva a původní pivovar již nestačil. V roce 1860 byl vystavěn pivovar nový. Ve své době patřil k nejmodernějším pivovarským provozům. Roční výstav se na počátku 60. let 19. století pohyboval kolem 6000 hl a neustále stoupal, v 70. letech se ustálil na objemu kolem 30 000 hl. Na konci 19. století byla přistavěna další pivovarsklepní oddělení, byla vystavěna nová kotelna a byly instalovány čpavkové kompresory pro umělé chlazení. V roce 1900 proběhla výstavba nové varny a hvozdů. Před příchodem první světové války dosáhl výstav 120 000 hl. Na počátku 20. let 20. století došlo v rámci rekonstrukce ke zvýšení varu na 150 hl. Také sladovna byla rozšířena a vyráběla 3000 tun sladu za sezonu. V roce 1938 připadla Karviná Polsku a v roce 1939 Německu. V té době bylo řízení karvinského pivovaru spojeno se jménem známého českého pivovarského odborníka R. Tilleho. V průběhu války klesla vzhledem k nedostatku surovin kvantita i kvalita vyráběného piva. Po válce byl pivovar v Karviné na základě Benešova dekretu konfiskován. R. Tille se v té době spolupodílel na národní správě pivovaru. Po roce 1948 byl pivovar zařazen pod Moravsko-slezské pivovary, n. p. a R. Tille byl nucen z pivovaru odejít. V té době se začaly v pivovaře objevovat trhliny. V roce 1953 byl pivovar poddolován, výroba byla ukončena, technologické celky byly rozebrány a zbytek pivovaru se propadl o 30 m. Prostor, na kterém pivovar stával, je dnes pod hladinou odkalovací nádrže dolu Darkov. Zrušení pivovaru v Karviné bylo jedním z podstatných impulzů pro výstavbu nového pivovaru v Nošovicích. 

Zdroj: STAREC, Milan. Historie pivovaru v Karviné. Kvasný průmysl. 2010, roč. 56, 7-8, s. 7.

Náš karvinský pivovar vyrábí jak spodně kvašená piva plzeňského typu, tak i jiné druhy speciálních piv. Piva jsou vyráběna z kvalitních prvotřídních surovin, jsou NEFILTROVÁNA a NEPASTERIZOVÁNA a tím si zachovávají svou plnou chuť, živé kultury, vitamíny a minerální látky. Při vaření našeho piva je kladen důraz na kvalitu surovin. Proto budou použity české suroviny, jimiž jsou žatecký chmel a moravské slady.  Pivo Larische vyrábíme řemeslnou cestou bez filtrace a pasterizace. Pivo si díky tomu uchovává vlastnosti čerstvého piva točeného přímo z pivního sklepa. Na vaření piva nepoužíváme cukr, sirupy ani chmelový extrakt. V našem pivu zůstávají ve větší či menší míře pivovarské kvasinky, které obsahují vitamíny řady B a další zdraví prospěšné látky. Pivo vyrábíme pouze z pitné vody, sladu, chmelu a pivovarských kvasinek. Pivo vaříme dekokčním rmutovacím způsobem, který dává plnější chlebnatá piva. Vyrábíme zatím jen spodně skvašená piva. Při tomto způsobu pivo kvasí při teplotách do 12st.C a kvasinky sedimentují ke dnu kvasné nádoby. Piva takto vyráběná mají méně „květnatější“ vůni. Tímto způsobem se vyrábí pivo plzeňského typu, ležák a další. Na každý způsob kvašení se používá rozdílný druh kvasinek. Svět piva je velice pestrý. Je definováno a popsáno kolem 90 druhů piva, která ve světě existují.

adresa: Polská 117/8 - Karviná Ráj

Larishe 11° (4)


Světlý spodně kvašený ležák s jemnou chmelovou vůní, střední plností a delším hořkým dozníváním. Pivo vyrobené ze dvou druhů sladů tradičním jednormutovým způsobem. Larische 11° se vyznačuje vyšším řízem, hustou bílou pěnou a hlavně skvělou pitelností. 

No tu pitelnost tak pro někoho, kdo má rád sladká piva...

Larishe medové 11° (5)


Světlý ochucený medový ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

Larishe polotmavé 13° (5)

 

Polotmavý ležák vařený ze sladu vídeňského typu. Vídeňský slad je sladovaný o něco déle za vyšších teplot než světlé slady. Granátově červenou barvu dodává slad barevný. V chuti se objevují oříšky, kde se doplňují s příjemnou hořkostí a kořeněným dozníváním.

fotogalerie 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat