pátek 22. července 2022

Rodinný minipivovar Vendelín

 

 

Specializujeme se na provoz rodinného minipivovaru. Nabízíme kvasnicový světlý či polotmavý ležák Vendelín. Pivo dodáváme také do restaurací a hospod. Pivo čepujeme i na cestu. Možnost posezení na letní zahrádce, v zimě v prostorách pivovaru. Dále pořádáme sportovní turnaje.

Mikropivovar Vendelín vznikl v r. 1999 v rodinném domě v liberecké městské části Nový Harcov. Založil jej pan Vendelín Krkoška, dlouholetý zaměstnanec vratislavického pivovaru, jehož provoz byl ze dne na den firmou Pražské pivovary a.s. ukončen. Pan Krkoška pracoval ve Vratislavicích dlouhých 32 let a kromě vaření piva mu žádná z profesí nebyla blízká. Jako nezaměstnaný dlouho přemýšlel, čím se bude živit, až se rozhodl postavit vlastní pivovar. Po jednání s úřady, přípravě projektu, rozborech vody a dalších nezbytných krocích byl harcovský pivovárek v r. 1999 slavnostně otevřen. Zpočátku vařil pan Krkoška denně 100 l světlého kvasnicového ležáku, jímž zásoboval zvědavé hospodské v nejbližším okolí a především své přátele. Ti také navrhli, aby pivo dostalo jméno po panu Krkoškovi - Vendelín.

Nejmenší "domácí" pivovar u nás byl postaven ze staré kůlny, k níž přiléhá skromný ležácký sklípek, kde pivo zhruba 40 dní zraje. Technologické zařízení na vaření piva včetně mladinové a rmutovací pánve a dvou scezovacích pánví si pan Krkoška vyrobil sám. Náklady na kompletní zařízení pivovaru činily cca 100 000,- Kč a byly tak mnohem nižší, než kdyby si pan Vendelín objednal technologii od zavedené firmy. Na takové zařízení by bylo třeba vynaložit až 3,5 mil. korun. Ve svém pivovárku zastává pan Vendelín všechny pozice od vařiče, sládka, štokaře, spilečného, sklepáka až po tankomyče. Výnos pivovaru je dnes vyšší, než býval Krkoškův plat v pivovaru ve Vratislavicích nad Nisou, navíc je majitel v rámci své živnosti svým pánem. Přitom celý pivovar není větší než panelákový byt. V přilehlé zahradě bylo instalováno jednoduché posezení pro hosty, při špatném počasí je možné využít dřevěné přístavby v SZ části domu. Pivo se podává okénkem do zahrady přímo z "obývacího pokoje" :-) Pravidelně se pivo točí také v hospůdce U Švéda ve Vratislavicích nad Nisou. Pivo se vaří "postaru" na přímém ohni a z výhradně českých surovin. Chmel pochází ze Žatce, slad z Jablonce nad Nisou a voda ze studánky na zahradě. Hotový ležák Vendelín je zhruba dvanáctistupňový, pan Krkoška jej přesně neměří, jen odhaduje, a vaří se buď světlý nebo polotmavý. Pivo je hutné, příjemné barvy a silné chuti, neprochází filtrací ani pasterací, čímž si zachovává svou živost a vysoký obsah vitaminu B. Pro sebe a své kamarády vaří tu a tam i pivo o trochu silnější, při kterém se scházejí na mariáš. Pivo je možné zakoupit ve 30 l nebo 50 l sudech, přičemž doprava do 15 km je zdarma. Své stálé odběratel má pivovar Vendelín v celém Libereckém kraji. Výrobní kapacita je omezena prostorem chladicí místností, kde pivo dozrává. Dovoluje vařit pouze dva sudy denně, což hlavně v letních měsících nestačí. Rozšíření plánuje pan Vendelín v nejbližší době. Pivo Vendelín se dnes vaří dokonce i na honduraském ostrově Roatan. V r. 2001 se o maličkém českém pivovárku dozvěděli z novin dva majitelé hotelového komplexu v Karibiku. Jedním z nich byl českobudějovický emigrant a malíř Jiří Máška. Se společníkem se rozhodli zřídit podobný provoz ve svém hotelu a kontaktovali pana Krkošku. Dohodli se s ním na dodávce a zprovoznění pivovaru, jehož denní výstav by byl cca 3 hl, tedy třikrát víc, než ve svých začátcích vařil pan Krkoška. Zrací nerezové tanky, kotle a některé další zařízení pan Krkoška zakoupil, další součásti budoucího pivovaru sám vyrobil a na místě instaloval. Pivovarská technologie byla umístěna do nově postavené budovy v podobě malé středověké pevnosti a výčep se stal součástí stylové konstrukce v blízkosti pláže. Na jaře 2004 byl honduraský minipivovar zkolaudován a následně pod jménem Bay Islands Brewery slavnostně otevřen. Tamějším obyvatelům nabízí standardní kvasnicový ležák Bay Islands Pilsner a luxusní patnáctistupňový mok pro znalce Bay Islands Ale. Slad i chmel se dováží z České republiky, voda pochází z místní artézské studny. Honduraský pivovar vyrábí též přírodní likér Roatan Plum, což je obdoba české slivovice. Další zájemci o postavení minipivovaru, všichni původem Češi, se panu Vendelínovi ozvali z USA, Afriky, Švédska a Řecka. Článek o pivovaru Vendelín se objevil dokonce v britských The Times. Autor článku Ewan Rail v něm doporučil návštěvu Liberce a především Krkoškova minipivovaru, jehož pivo zařadil na čtvrté místo nejlepších piv v Česku.

adresa: Lukášovská 43, Nový Harcov, 460 15 Liberec

Vendelín světlý ležák 12° (7)


 
světlý kvasnicový ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný

!turistika! 

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat