pondělí 4. července 2022

Rodinný minipivovar Syrovar

 

 

První zmínky o vaření piva sahají až do roku 1938, kde svoje první várky začínal vařit pan Jan Kolaja nar. 7. 4. 1905. Tenkrát se ale jako základní surovina používala cukrová řepa, dnes se používá SLAD. Místo CHMELE se používala dubová kůra, případně byliny. Vařilo se jenom párkrát do roka pouze pro potřebu rodiny - pravděpodobně v zimě, když nebyla práce na poli.  V obci to málokdo věděl. Pivo bylo svrchně kvašené, nebo také mohlo být kvašeno divokými kvasinkami a dozrávalo v komoře v lahvích. Občas se stávalo, že nějaká lahev neudržela vysoký tlak a roztrhla se. Pak byla vůně piva po celé komoře. Většinou se vařilo jenom světlé pivo, protože v té době nebyly v Syrovíně dostupné žádné slady - ani světlé, ani tmavé. Za nějaký čas se pivo přestalo vařit úplně.  Po asi šedesátileté odmlce se u Kolajů v roce 2007 začaly dělat pokusné várky vaření piva. Už to nejsou piva z cukrové řepy a z dubové kůry, ale zkouší se vařit nejprve z polotovarů - jako jsou sladové výtažky, chmelové náhražky, ale po neuspokojivé chuti začínáme vařit z klasických surovin: JEČMENNÝ SLAD, ŽATECKÝ CHMEL, PIVOVARSKÉ KVASNICE, PITNÁ VODA. Od té doby se už jenom piluje kvalita, aby ta vyvážená hořkost byla ta nejlepší.  Na přelomu roku 2011 a 2012 proběhly u Kolajů v Syrovíně, čp. 31, stavební úpravy, aby se mohlo začít s legalizací minipivovaru. 

Od 16. 7. 2012 bylo vydáno oficiální povolení k vaření piva u Kolajů. Pokud by si ještě někdo nebyl jistý, naše pivo se jmenuje SYROVAR.

adresa: Syrovín 31, 696 84

Syrovar extra chmelený 11.9° (8.5)

 

Světlý slad a Žatecký chmel ve spojení s Kazbekem (který jak už všichni víme máte velice rádi v naší K5) nám dává velmi svěží chuť s lehce citrusovým nádechem. 

spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný  

EPM/Alk.:11.9% / 4.8% Složení:voda, ječný slad, chmel žatecký (Kazbek), pivovarské kvasnice

Syrovar C5 12° (8.5)

 

Vzali jsme naši vyladěnou receptůru K5, upravili chmelení na americký chmel Citra a udělali krásně hořký ležáček s velmi příjemným citrusovým aroma profilem.

Syrovar Žížeň 10° (7.5)

 

Světlé výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované  

EPM/Alk.:10% / 3.8% Složení:voda, ječné slady, chmel (ŽPČ, Sládek, Premiant), pivovarské kvasnice

Syrovar Tradiční ležák 11° (7)

 


Pivo s lehce nasládlou chutí a příjemně hořkým koncem. Bez žádných nežádoucích pachutí

světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný  

EPM/Alk.:11.6% / 4.5%Hořkost:35 EBUBarva:32 EBC

 fotogalerie

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat